Cele mai importante decizii

Cele mai importante deciziiIncepute cu o usoara intarziere si desfasurate relativ in liniste, cu mici interventii ale actionarilor revoltati, cele doua Adunari ale Fondului Proprietatea au adus aprobarea tuturor punctelor de pe ordinea de zi, majoritatea cu peste 99% din voturi.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat schimbarea structurii de administrare de la cea duala, cu directorat si consiliu de supraveghere, la cea unica catre fondul de investitii Franklin Templeton, in cadrul aprobarii modificarilor actului constitutiv.

Modificarea actului constitutiv a fost votata cu 99,27% din voturi.

Fondul va fi condus de Franklin Templeton impreuna cu un comitet al reprezentantilor. Numirea Franklin Templeton ca administrator unic a fost votata de catre actionari cu 99,97% din voturi. In urma acestei schimbari sediul social al FP se muta in sediul Franklin Templeton.
De asemenea, durata de viata a fondului a fost aprobata sa fie modificata de la 10 ani la nelimitat.

Actionarii Fondului Proprietatea au aprobat, in unanimitate, listarea la Bursa de Valori Bucuresti. De asemenea, actionarii si-au dat acordul ca aceste titluri sa fie listate si pe alte piete internationale.

De asemenea, cu 99,6% din voturi s-a aprobat de principiu rascumpararea titlurilor FP dupa listarea la Bursa de Valori. Oficialii Franklin au mentionat ca nu au in plan un program concret de rascumparare, dar era nevoie de acest accord, pentru o buna desfasurare a administrarii.

Programul de rascumparare vizeaza un numar de actiuni de maxim 1,37 miliarde, ce urmeaza a fi cumparate pana in martie 2012. Pretul maxim este de 1,5 lei/actiune, iar cel minim este de 0,2 lei, conform convocatorului.

Numarul de actiuni nu poate depasi 10% din capitalul social subscris, iar rascumpararile se vor
realiza din profitul sau rezervele Fondului.

Distribuirea dividendelor pentru profitul din 2008 si 2009 a fost aprobata cu 99,97% din voturi, distribuirea urmand sa inceapa din 11 octombrie.

Valoarea totala a dividendelor este de 1,12 miliarde lei.

De asemenea, a fost aprobat bugetul de venituri si cheltuieli revizuit pentru acest an. In BVC-ul initial se prevedea un profit net de 91,16 milioane lei, insa acum rezultatul este estimat in urcare cu 114%, la 194,93 milioane lei.

Compania Deloitte Audit SRL a fost votata de actionari ca auditor financiar pentru o perioada de maxim 12 luni. 21% din actionari au votat pentru, iar 78% s-au abtinut. Compania a depus o oferta de audit in valoare de 341.600 lei, fata TVA. Deloitte a fost auditorul FP si in anii 2007, 2008 si 2009.

Nu va grabiti sa vindeti imediat dupa listarea Fondului. Mai asteptati, nu vindeti imediat”, a recomandat Ionut Popescu (foto), directorul general al FP, la finalul Adunarii Generale a Actionarilor. Acesta a multumit si Ministerului Finantelor Publice care “in intelepciunea lui, a votat asa cum trebuia”.

Comitetul reprezentativ a creat nemultumiri. Ce rol va avea?

Comitetul reprezentativ a creat nemultumiri. Ce rol va avea?Dan Paul, presedintele Asociatiei Brokerilor, a cerut ca administrarea FP sa fie facuta doar de Franklin, considerand ca acest Comitet Reprezentativ poate prelua din atributii, prin convocarea AGA sau supravegherea deciziilor.

Mark Mobius a explicat ca acest comitet nu va fi implicat in deciziile zilnice care tin exclusiv de manager. “Ei vor trebui sa supravegheze contractul nostrum, dar vom lua decizii independente”, a mai spus Mobius.

Reprezentantii Franklin au mai spus ca, la nivel international, existent unei structure cu rol de supraveghere este des intalnita, menirea ei fiind sa vegheze asupra intereselor actionarilor.

De asemenea, membrii comitetului pot cere explicatii legat de deciziile luate, administratorii fiind obligati sa le dea.

Ieri, actionarii au votat revocarea membrilor Consiliului de Supraveghere si a Directoratului Fondului Proprietatea, ca urmare ca numirii Franklin Templeton ca administrator unic. Propunerea a fost votat cu 99% din voturi.

In Comitetul Reprezentantilor au fost numiti Corin Trandafir (foto). avocatul familiilor Auschnitt si Malaxa, Cristian Busu, actionar si CFO al Fondului, Monica Maurer-George, consultant al Ministerului Economiei, Bogdan Dragoi, economist, si Sorin Mindrutescu, directorul general al Oracle Romania si presedintele Amcham.

Membrii Comitetului vor primi o remuneratie de 9.000 brut pe luna.

Ce au declarat reprezentantii noului administrator

Ce au declarat reprezentantii noului administratorMark Mobius (foto), presedintele executiv al companiei americane Franklin Templeton Investments, a declarat ca se bucura sa vada ca acum este primit mai calduros decat in urma cu un an.

“Imi amintesc ca acum un an am venit aici si am fost primit cu oarecare furie. Ma bucur sa vad fete mai luminoase acum. Pentru tot personalul nostru, administrarea Fondului este o misiune sacra, pe care o vom indeplini in beneficiul tuturor care asteapta despagubirile. Asteptam orice idei si critici ale dvs”, a declarat Mark Mobius, prezent la adunarea actionarilor.

Echipa din Romania a Franklin Templeton va colabora cu specialistii din mai multe tari emergente, precum Hong kong sau Singapore, fiind multe companii similar, care pot fi comparate.

Dupa aprobarea mandatului de administrare in AGA, Mobius si-a asumat ca obiective principale cresterea pe termen lung a valori actionarilor, imbunatatirea comunicarii, difersificarea portofoliului FP si administrarea active a fondului.

De asemenea, Mobius a mai spus ca se doreste listarea companiilor din portofoliu si randamente dinm cresterea valorii de piata si din dividend.

In conferinta de presa de dupa AGA, oficialii FP au declarat ca listarea FP la BVB va avea loc la inceputul anului viitor, tot in 2011 dorindu-se si cotarea pe bursa londoneza.

“Conform contractului, prospectul de oferta al FP trebuie depus la CNVM pan ape 22 decembrie, estimam ca listarea va avea loc in ianuatie – februarie 2011. Tot anul viitor vrem si listarea la Londra, dar trebuiue sa tinem cont ca va fi nevoie de implementarea unor schimbari de ordin structural, la nivel de organizare”, a explicat Greg Konieczny, fund manager Franklin Templeton pentru Romania.

Una din schimbarile cerute pentru listarea la LSE priveste dreptul de vot – o actiune detinuta ar trebui sa insemne un vot, lucru neaplicabil in Romania. De asemenea, vor mai fi modificari in drepturile actionariatului sau in misiunea directoratului.

Dupa distribuirea dividendelor, FP va ramane cu peste 1 miliard de lei in banci, suficienti pentru inceperea unui program de investitii.

“Tinand cont de faptul ca va fi cel mai mare jucator de pe Bursa, tot ce vom face va fi atent monitorizat iar noi trebuie sa fim atenti si transparent. Asa cum stim toti, mai mult de jumatate din activele FP sunt investite in companii nelistate, deci fie vom ajuta acele companii cu aport de capital, fie le vom lista. Deci nu vom face doar tranzactionare”, a mai spus Mobius.