1 / 4

Ridicarea la standardele europene

Principalul motiv pentru care legislatia pietei de capital trebuie modificata este faptul ca nu include noile prevederi europene in domeniu.

“De la intrarea in vigoare a actualei legii a pietei de capital au fost emise noi reguli la nivel european care nu au putut fi implementate in corpul legii, ci au fost implementate prin regulamentele CNVM si ale BNR”, a declarat Grabriela Anghelache (foto), presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, in cadrul conferintei “Perspective privind modificarea pietei de capital”.

Din prevederile actuale ale legii lipsesc reguli privind produsele structurate, vanzarea in lipsa si contractele futures pe dioxid de carbon, care au fost adoptate de prin decizii si ordonante de catre CNVM. Totusi, acestea sunt doar cateva lipsuri ale actualei legislatii.

Cristian Dutescu, avocat in cadrul firmei Dutescu&Partners, a afirmat ca doreste sa realizeze in acest an un proiect de lege a caror norme juridice sa intruneasca acordul actorilor din piata de capital si care sa duca la adoptarea unui cadru legislativ care sa atraga investitiile necesare in aceasta perioada dificila din punct de vedere economic.

“Modificarile ultimei legi a pietei au adus doar schimbari fine ale legii anterioare. In acest moment o noua legislatie trebuie sa apropie realitatea cu natura juridica in spiritul directivelor europene. Trebuie sa facem o transpunere inteleapta a directivelor europene in piata locala, dar nu trebuie sa avem o suprareglementare, deoarece aceasta omoara piata”, a sustinut presedintele Bursei de Valori Bucuresti, Stere Farmache.

Pe langa instrumentele care lipsesc din actuala lege se mai numara si prevederi privind protectia investitorilor.

Lorand Kralik, comisar al arbitrului pietei de capital, a afirmat ca CNVM va infiinta un departament specializat pentru protectia investitorilor de pe piata de capital, unitate care exista in cadrul altor autoritati de reglementate din Uniunea Europeana.

De asemenea, in perspectiva modificarii actualei pietei de capital, Kralik a mai explicat faptul ca trebuie imbunatatite si prevederile ce privesc activitatea Fondului de Compensare a Investitorilor.

“Am avut cazuri in care, datorita aplicarii legii, investitorii nu au putut fi compensati. Incapacitatea de plata trebuie stabilita in urma unei evaluari, insa daca lipsesc unele documente din aceasta evaluare se ajunge in instanta si, astfel, investitorii pot fi compensati doar in urma unei sentinte judecatoresti”, a spus Kralik.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri