1 / 4

Sfarsitul vacantelor nu a adus si cresteri de rulaje

Lichiditatea scazuta din ultimele saptamani nu este doar o problema a pietei interne, multe burse confruntandu-se cu volume de tranzactionare sub medie.

Motivele acestui interes scazut al investitorilor pentru actiuni variaza, de la perioada concediilor, care s-a facut simtita intr-o anumita masura, pana la starea de incertitudine ce planeaza in piata.

“Temerile referitoare la incetinirea ritmului de crestere economica dupa epuizarea stimulilor economici, dar si opinii care mergeau chiar catre o recesiune in W a economiilor dezvoltate au estompat optimismul investitorilor, au dus la corectii destul de rapide in luna mai si ulterior la instalarea unei stari de asteptare”, a explicat pentru Wall-Street Nicu Grigoras (foto), broker la Intercapital Invest.

Majoritatea indicilor bursieri au avut o evolutie laterala in ultimele 3-4 luni. Intr-o astfel de piata fara un trend clar volumele de tranzactionare se reduc semnificativ pentru ca nu mai sunt foarte multe posibilitati de castig iar speculatorii isi fac simtita prezenta in piata din ce in ce mai putin.

Astfel, interesul investitorilor reapare si volumele incep sa creasca in momentul in care piata isi gaseste o directie.

”Inceputul toamnei nu a adus inca mult asteptata crestere a lichiditatii BVB, ci dimpotriva. Recordurile de apatie si lipsa de interes a investitorilor au fost cele care au dominat piata (a doua saptamana a lunii septembrie a fost saptamana cu cel mai mic rulaj dar si cele mai putine tranzactii din acest an). Pe langa lipsa de lichiditate datorata contextului international lipsa de reactie a investitorilor autohtoni a fost alimentata si de contextul intern. Situatia macroeconomica, instabilitatea sociala dar si convulsiiile sociale nu au fost in masura sa creasca moralul jucatorilor la bursa in ultimele saptamani”, a mai spus brokerul Intercapital.

Din alta perspective, apatia observata in acest moment pe piata interna de capital este determinata in primul rand de riscurile ridicate din economia romaneasca, atat din plan bugetar, dar si politic si social, sustine Andrei Radulescu, analistul Target Capital.

„ Practic, economia se afla in deriva, nereusind sa se ajusteze in urma socului celei mai severe crize economico-financiare internationale din ultimele decenii. Nu vacanta de vara a constituit motivul principal al declinului lichiditatii, ci aceste riscuri mentionate care tin departe de bursa jucatorii reprezentanti ai capitalului strain”, a explicat acesta.

In plus, se adauga incertitudinile cu privire la evolutia economiei pe termen mediu si lung. Criza a scos in evidenta vulnerabilitatile structurale ale economiei interne.

„Este greu de crezut ca vom mai inregistra in viitorul apropiat o evolutie macroeconomica similara perioadei de dinainte de criza. Mai mult, costurile ajustarii in urma crizei vor apasa asupra evolutiei economiei pe termen mediu (cu alte cuvinte asistam la un declin al potentialului de evolutie a economiei interne). Numarul salariatilor este in declin! Numarul pensionarilor este in crestere! Practic, asistam la un declin al populatiei active”, a mai spus Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri