1 / 7

Inceput de mandat cu povara asteptarilor uriase

Decizia de numire a lui Valentin Ionescu (foto dreapta), 38 de ani, ca director general al Bursei de Valori Bucuresti a creat euforie. Cu o cariera cladita in Romania si pe pietele din regiune, noul director al BVB a aterizat intr-o piata suferinda. Mandatul sau care incepe astazi, 27 septembrie, poarta povara asteptarilor uriase de la toti jucatorii, iar misiunea principala este sa resusciteze Bursa, sa o vindece si sa ii dea avant.

Unul din planuri pentru conducerea executiva a BVB era un management strain, dar nicio experienta din orice piata nu ar fi compensat lipsa ancorarii in realitatea romaneasca.

Asadar, Stere Farmache (foto stanga) a gasit formula perfecta pentru schimbarea atat de necesara: Valentin Ionescu, unul din primii brokeri avizati la BVB, dar care si-a petrecut ultimii ani pe bursele din regiune, in special din Praga si Viena. Ambele conditii au fost indeplinite. Mai mult, conducatorul Bursei de la infiintare ii acorda noului CEO credit deplin.

Valentin Ionescu stie care sunt pedalele pe care sa apese pentru a atinge obiectivele fixate”, spune Farmache.

Daca intreaga piata a fost surprinsa de numirea lui Ionescu ca director general, presedintele nu este convins ca a fost chiar o mutare-surpriza. In opinia sa, exista un nivel de asteptare privind imbunatatirea performantei BVB si acest lucru nu se poate face fara un director care sa reuseasca sa imprime o dinamica mai mare bursei si care sa aduca coordonare mai buna executivului si imbunatatirea relatiei cu celelalte institutii ale pietei.

“Asteptarile sunt justificate, dar nu a fost o decizie usoara pentru Consiliu, ci una bine gandita si cantarita. Este pozitia prin care BVB va respira un aer nou”.

Cei 15 ani in conducerea Bursei, cu bune si cu rele, cu perioade de boom si perioade de criza, au facut din Stere Farmache un tip ponderat si calculat in fiecare miscare si declaratie. In privinta noului director, entuziasmul numirii lui este evident. Judecand dupa felul in care il descrie, presedintele BVB nu pare a avea nicio indoiala.

In discursul sau, Farmache invoca inceputul unei noi etape, una cruciala pentru repozitionarea bursei si care are nevoie de un management capabil sa isi aduca propria contributie la strategia deja creionata.

“Dupa mai multe propuneri, ne-am oprit la Valentin Ionescu. Are o buna cunoastere a pietei interne si externe, un profil potrivit pentru aceasta pozitie, este o persoana dinamica dar si echilibrata. A cunoscut dezvoltarea Bursei in toate fazele, cu toate suisurile si coborasurile, performantele si neperformantele, fiind o persoana cunoscuta brokerilor si mediului de afaceri, atat in tara cat si in regiune”, explica Farmache.

Farmache promite ca nu va fi lasat singur, ci va avea tot sprijinul si ii va impartasi toata experienta proprie, acumulata ca director si presedinte al Bursei.

“Evident ca va trebui sa treaca aceasta experienta prin propriile filtre si sa isi aduca propria contributie. Nu vreau sa repete ce s-a facut deja, ci sa vina cu abordari, opinii si vederi noi si sa invete si din greselile altora. Sper insa ca greselile lui sa fie rare si putin importante”, a mai spus presedintele BVB.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri