Indicele S&P 500, cea mai buna luna septembrie

Indicele S&P 500, cea mai buna luna septembrieIndicele S&P 500 a incheiat luna septembrie cu un randament lunar de 8,79%, al 15-lea cel mai mare din istoria indicelui. Luna trecuta a fost si cea mai profitabila luna septembrie din anul 1950 pana in prezent.

Randamentul lunar este cel mai mare din ultimele 17 luni iar aprecierea este depasita doar de aprilie 2009, cand indicele a crescut cu 9,39%, dupa minimele atinse de pietele financiare, se arata in raportul de analiza Puls Capital, al firmei de brokeraj Intercapital Invest.

Dupa rally-ul din ultimele saptamani, pietele externe au pierdut din turatie in ultimele sedinte, aceste aprecieri epuizand forta de cumparare a investitorilor, macar pentru cateva sedinte.

“In acest moment, S&P 500 a ajuns intr-o zona de rezistenta foarte importanta (maximul de la inceputul anului) si este destul de greu de previzionat o evolutie viitoare”, sustin analistii Intercapital.

Pe termen lung, trenul ramane ascendant, chiar daca pe termen mediu s-a observant o unda corectiva ce a pus serios la indoiala cresterile.


Scenarii posibile

Scenarii posibileUnul din scenariile posibile pe termen lung ar fi depasirea nivelului de rezistenta, dar pe fondul unor stiri foarte pozitive si cu realizarea unui volum peste media ultimelor saptamani.

“Este un scenariu mai putin probabil, dar care ar putea duce pietele externe in maxime, daca va fi validat. In acest scenariu, cresterile indicilor autohtoni ar putea fi accelerate in perioada urmatoare”, se mai arata in raportul citat.

Al doilea scenariu, mai probabil, este confirmarea unei formatiuni de top in jurul valorilor actuale. Acest scenariu prespune o serie de cateva sedinte de nehotarare, urmare de corectii catre linia de trend trasata de cele doua minime anterioare.

“In aceasta ipoteza, indicii autohtoni nu vor reusi strapungerea rezistentelor, dar nici nu vor inregistra corectii foarte inseminate”.

De ce intr-un scenariu pozitiv pe pietele externe, cresterile de piata locala ar putea fi acelelaret sau, in caz contrar, ar putea arata o rezistenta mai crescuta la scaderi?

“Probabil deoarece cresterile externe din ultima luna nu s-au tradus in aprecieri la fel de consistente si pe piata noastra. Acest fapt este cat se poate de evident in evolutia coeficientului de corelatie intre BET-FI si S&P 500”, exlica Andreea Gheorghe, seful departamentului de analiza si autoarea raportului.

Pe termen lung, evolutia pietei romanesti este in stransa legatura cu cea a pietelor mature. Un coeficient de corealtie de 0,97 in ultimii trei ani indica o corelare foarte puternica.

In 2008 si 2009, corelatia celor doi indici a fost aproape perfecta, indicii autohtoni replicand intru totul evolutiile externe. In 2007, anul maximelor istorice, BET-FI nu a fost foarte mult influentat de pietele externe.

“In ultimul an, coeficientul de corelatie a scazut, in timp ce pe termen scurt, ultimele trei –cinci luni, coeficientul este intr-o continua scadere, indicand o situatie inedita. Concluziile sunt ca piata se afla intr-o zona de rezistenta destul de puternica, ce se poate tranforma foarte usor intr-un maxim local. Vestea buna este ca in eventualitatea unor corectii, indicii BVB nu ar trebui sa reactioneze foarte mult in aceeasi directie”, se mai scrie in Puls Capital.


Evolutia de saptamana trecuta

Evolutia de saptamana trecutaValoarea totala tranzactionata cu actiuni a crescut cu 10% saptamana trecuta, fiind de 118,27 milioane lei. Din aceasta, 30% au fost tranzactii cu actiuni din indicele BET, 31% pe Societatile de Investitii Financiare.

Saptamana trecuta, tranzactiile cu obligatiuni au fostt 30,11 milioane lei, avand o pondere de 20% din valoarea totala.

Indicii au inregistrat evolutii pozitive, cuprinse intre 1,24% pe ROTX si 2,78% pe indicele BET-FI. BET si BET-C au inregistrat o crestere de 1.36% respectiv 2.54 procente.

38 de emitenti au crescut, 9 au stagnat si 20 au scazut. Aerostar a crescut cu 33,33%, Mechel Targoviste cu 23,66% si Antibiotice cu 14,02%.

Cea mai mare depreciere a fost inregistrata de titlurile Socep, UCM Resita si Armatura, care au scazut cu 19,95%, 14,89% si 11,76%.

Citeste si Top 5 cele mai performante actiuni in T3