Ministerul Finantelor si ANAF vor deschide procedura judiciara pentru recuperarea datoriei

Ministerul Finantelor si ANAF vor deschide procedura judiciara pentru recuperarea datorieiPremierul Emil Boc a declarat ca Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie fata de statul roman, iar Guvernul se va adresa in acest sens instantei, Ministerul Finantelor si ANAF fiind deja mandatate sa deschida procedura judiciara.

“Rompetrol trebuie sa plateasca intreaga datorie. Ne vom duce in instanta, ce a facut este in afara legii”, a spus Boc. Premierul a anuntat ca statul roman va contesta in instanta toate actiunile efectuate de Rompetrol in fara actelor normative in vigoare si va recupera in justitie sumele de bani restante.

RRC a reusit sa plateasca doar 71 de milioane de dolari din cele 603 milioane corespunzatoare obligatiunilor emise in 2003.

Guvernul se astepta ca aceasta datorie sa nu fie platita, in conditiile in care in sapte ani au fost platiti doar 11%, iar ANAF a instituit sechestru asigurator asupra companiei pentru a impiedica instrainarea unor active in perioada urmatoare.

Astfel, Guvernul isi va putea obtine datoria prin vanzarea activelor aflate sub sechestru.

Statul si-ar putea recupera datoria prin vanzarea participatiei primite

Statul si-ar putea recupera datoria prin vanzarea participatiei primiteO solutie in care Guvernul ar putea sa-si primeasca inapoi valoarea obligatiunilor nerascumparate este vanzarea participatiei in cadrul companiei.

Dupa decizia actionarilor Rompetrol, care sunt reprezentanti de KazMunaiGaz –detinatorul a 98,5% din actiuni -, Statul va primi 19,71 miliarde de titluri, respectiv 44,69% din capitalul societatii.

La ultima cotatia a titlurilor de 0,0602 lei/actiune, Statul ar primi 1,18 miliarde lei, ceea ce reprezinta circa 380 milioane dolari. Desi suma este mai mica decat datoria, nici perioada prin care trece Bursa nu este una prielnica unei vanzari masive de actiuni.

“Eu cred ca statul trebuie sa analizeze fiecare caz de instrainare a participatiilor in parte si sa o faca in cele mai oportune momente, nu sa deschida ''campanii'' de vanzare. Acelasi lucru cred si despre RRC, ca in acest moment nu e tocmai oportun sa se incerce o astfel de vanzare”, a declarat Nicolae Ghergus, director general la Confident Invest, pentru Wall-Street.

Totusi, el precizeaza ca o astfel de participatie in cadrul companiei ar putea deveni aur in cativa ani printr-un management bun.

Alin Brendea considera ca, daca Statul ia in calcul ramanerea in cadrul companiei, in acest moment isi poate impune propunerile in adunarile generale si ar putea sustine dezvoltarea Rompetrol.

KazMunaiGaz a platit 88 mil. euro pentru a-si majora detinerea la 98%, degeaba

KazMunaiGaz a platit 88 mil. euro pentru a-si majora detinerea la 98%, degeabaLa inceputul acestui an, grupul Rompetrol detinut de KazMunaiGaz a incheiat controversata oferta obligatorie de preluare pentru 22,6% din actiunile RRC.

In urma operatiunilor, grupul a platit 85,31 milioane lei, insa datorita unor schimburi realizate inafata ofertei publice suma totala se ridica la 358 milioane lei (88,06 mil. euro).

Din pacate, aceasta suma a fost mai mult decat irosita, in conditiile in care participatia de 98% a grupului Rompetrol se reduce la 42,5%, dupa conversia obligatiunilor in actiuni.