Considerente legale si de reglementare

Considerente legale si de reglementareSistemul OTC aprobat de Consiliul de Administratie al Depozitarului Central vizeaza managementul riscului privind conturile globale si activitatea de market-maker.

Tranzactiile OTC sunt negociate direct intre cumparator si vanzator, fara insa ca pretul sa fie public, iar transferul de proprietate se realizeaza direct prin intermediul Depozitarului Central.

Bogdan Chetreanu (foto), comisar al Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare (CNVM), a enumerat ca avantaje importante ale pietei OTC cresterea concurentei, scaderea costurilor de tranzactionare, posibilitatea de a raspunde nevoilor investitorilor, crearea de noi linii de business pentru firmele de brokeraj.

Printre cele mai importante dezavantaje se numara fragmentarea lichiditatii, a informatiilor pre si post tranzactionare sau cresterea costurilor de obtinere a informatiilor.

Legislatia in vigoare prevede ca intermediarul va lua in considerare comisioanele si costurile, fara sa puna comisioane discriminatoare unei anumite piete.

Intermediarul trebuie sa faca public volumul, pretul si momentul efectuarii tranzactiei OTC, in cazul emitentilor admisi pe o piata reglementata. Raportarea catre CNVM trebuie sa se faca cat mai curand posibil, nu mai tarziu de sfarsitul urmatoarei zile lucratoare, a mai explicat Chetreanu.

Narcisa Oprea, partener al casei de avocatura Schoenherr a explicat faptul ca regulile Mifid privind tranzactionarea OTC se impart in doua mari categorii: obligatia de a cere acordul clientilor pentru a face tranzactii OTC si transparenta post tranzactionare.

Aceste reguli europene sunt translatate de atare in regulementele CNVM.

“Avem regulamente europene, nationale, dar realitatea la care ele se refera nu exista? Viziunea europeana nu se refera doar la traducerea regulilor, ci si la uniformizarea realitatii. Racordarea la regulile europene inseamna sa avem si aceste tranzactii OTC. Ne punem problema ca aceeasi marfa, vanduta pana acum doar pe bursa, ar putea sa se vanda si pe alta piata. Este o provocare pentru toti. Vorbim de o descentralizare a tranzactiilor”, a explicat avocatul.

OTC-ul Depozitarului Central: Mecanism util sau lovitura pentru Bursa?


Romania, singura tara fara OTC

Romania, singura tara fara OTCOTC-urile reprezinta tranzactii in afara pietei, cu instrumente listate. "Tranzactiile se fac doar prin broker, decontate de Depozitarul Central, pe baza bruta. Tranzactiile vor fi transparente, volumele si preturile vor fi publicate pe siteul depozitarului. Nu exista restrictii de frecventa, valoare si limita. Brokerul va trebui sa demonstreze best execution, iar tranzactiile nu vor aparea in topuri", a explicat Dana Mirela Ionescu (foto), presedinte director general al Raiffeisen Capital&Investment.

Toata legislatia exista deja, este aprobata de CNVM, iar pragurile de detinere sunt aceleasi .

“Trebuie sa permitem tranzactionarea OTC si in Romania (trebuia sa facem acest lucru din noiembrie 2007). Numai prin alinierea la standarde internationale vom creste volumul de tranzactionare. Romania este singura tara fara OTC, singura tara in care broker nu poate garanta unui client executia unei tranzactii maine la un pret stabilit astazi. Aceasta nesiguranta a tinut la distanta multi investitori straini”, a explicat Mirela Ionescu.

Mai mult, dreptul de proprietate al actionarului este afectat, pentru ca nu poate dispune de actiuni pentru a le vinde la ce pret doreste.

“In prezent, bursa detine monopol, este singurul loc de tranzactionare. De aceea lichiditatea este mica, iar piata este considerate riscanta de straini. Cu cat piata este mai rigida si mai ingradita de reguli, cu atat potentialul este mai mic. OTC-ul nu canibalizeaza bursa, ci este o alternativa care limiteaza riscul de neexecutare. Nu va fi solutia numarul 1, ci o solutie de avarie, doar in cazuri exceptionale, brokerii vor continua sa prefere bursa”, a mai spus managerul RCI.


Directorul BVB: Operatiunile OTC ar trebui supravegheate indeaproape

Directorul BVB: Operatiunile OTC ar trebui supravegheate indeaproapePrincipalele obiective ale Mifid sunt eficienta, integritatea si corectitudinea pietei. In practica, segmentul OTC nu a fost atins de Mifid. Sunt doar cateva firma de investitii care s-au inregistrat ca operatori independent si tranzactiile OTC reprezinta circa 40%, un proiect important si stabil din volumul pietei de capital europene, se arata intr-un studiu Mifid, prezentat de Valentin Ionescu (foto), directorul general al bursei de Valori Bucuresti.

In realitate, tranzactiile raportate ca OTC sunt foarte diferite de intentia originala a Mifid, unde sunt caracterizate (in articolul 53 din prwambul), ca tranzactii care indeplinesc cumulativ cerintele de a fi ad-hoc si cu un character neregulat, realizate cu contraparti engross, peste volumul standard al pietei si realizate in afara sistemuelor utilizate pentru “systematic internalizatiom”.

Analiza studiului asupra tranzactiilor OTC intre ianuarie 2008 si aprilie 2010 indica faptul ca o parte importanta din tranzactiile OTC nu sunt nici peste dimensiunea standard a pietei, nici nu ar avea vreun impact asupra pietei, daca s-ar realiza prin publicarea ordinelor in piata.

Retelele de tranzactionare intre broker si dealer (broker/dealer crossing networks) reprezinta o evolutie pozitiva a pietei OTC, dar o mare parte din operatiunile lor ar trebui sa fie reglementate ca un loc de tranzactionare in sens Mifid, a mai explicat Ionescu.

Supravegherea pietei OTC prezinta trei aspecte: detectarea preventiva (monitorizarea ordinelor si a informatiilor pre-tranzactionare pentru identificarea operatiunilor de timp wash-trade, marking the close, improper matched trade etc), detectarea real-time (monitorizare in timp real pentru identificarea practicilor de tip painting the tape), detectarea generala post-tranzactionare (manipularea pietei, pump-and-dump, trash-and-crash, insider dealing).

Mai mult, operatiunile pe o piata OTC ar trebui supravegheate indeaproape, considera CEO-ul BVB.

Conform unui studiu Thomson Reuters, in 2009, 37,8% din valoarea tranzactionata in pietele si sistemele europene a fost realizata prin OTC, fata de 51,8% pe piete reglementate si 10,4% in MTF.

Conform Mifid, tranzactiile OTC ar trebui sa reprezinte o exceptie si nu o regula in pietele de capiutal europene, ceea ce nu se constata in realitate. Concluziile studiului sunt ca tranzactiile OTC sunt o parte importanta din valoarea totala tranzactionata pe pietele europene.

Va fi implicata instanta?

Va fi implicata instanta?Bursa de Valori Bucuresti (BVB) ameninta ca va chema in instanta administratorii Depozitarului Central (DC) pentru ca au lansat sistemului extrabursier de tranzactionare OTC, a declarat pentru Mediafax pentru Ovidiu Sergiu Pop, presedintele Consiliului de Administratie al Depozitarului.

"BVB a cerut sa se discute in AGA chemarea in raspundere a administratorilor DC pentru ca am lansat OTC. Solicitarea BVB se va discuta in AGA. Este o incercare de a ne presa sa amanam lansare OTC. Abia astept sa ma dea in judecata", a spus Pop.

Vicepresedintele BVB Ciprian Zah a confimat ca BVB ar putea sa ceara in instanta atragerea raspunderii administratorilor DC, dar numai daca acestia vor incepe tranzactionarea efectiva in sistemul OTC inainte de a fi realizat un studiu de impact.

"BVB nu se opune lansarii OTC. Vrem sa aprofundam situatia asta, sa vedem despre ce este vorba cu OTC. Bursa a solicitat suspendarea lansarii pentru ca a primit la randul ei solicitari de lamuriri de la brokerii de retail", a spus Zah, la dezbaterea pe tema OTC-ului.

Recent, Bursa a solicitat public Depozitarului Central completarea ordinii AGA din 21 octombrie cu suspendarea hotaririi administratorilor de lansare a sistemului extrabursier de tranzactionare OTC, pentru realizarea unui studiu de impact si aprobarea unui cadru general al transferurilor de catre CNVM.

Astfel, viitorul Consiliu de Administratie al Depozitarului, ar putea fi mandatat pentru intocmirea si prezentarea acestui studiu actionarilor, prezentarea unui cadru general al acestor transferuri catre CNVM.

Administratorii Depozitarului au aprobat la 20 septembrie lansarea sistemului extrabursier de tranzactionare pentru actiunile tuturor companiilor listate la BVB.