Cel mai dificil moment Relatia cu banca

Presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta (foto), detine afaceri in diverse domenii, cum ar fi turism (prin S.C. Paltinis SA) sau industria alimentara (prin SC Hamba), companii la care este actionar majoritar sau semnificativ. Astfel, momentele dificile au fost multiple, in ultimii doi ani.

„Spre exemplu, la Hamba Sibiu am accesat un fond SAPARD de un milion de euro pentru investitii, la care am venit cu partea de cofinantare de peste 1,2 milioane euro. Returnarea acestei sume s-a dovedit foarte dificila deoarece banca in discutie a transferat criza exclusiv asupra clientului, crescand dobanzile extrem de mult pentru aceasta perioada dificila. Mai exact, am ajuns la dobanzi de peste 20 % , cu penalizari, la creditele de investitii in lei”, explica Ancuta.

In mod similar, la S.C Paltinis S.A, unde detine aproape 90 % din actiuni, a accesat tot o finantare prin BCR care i-a produs dificultati. Pentru o suma de 450.000 euro pentru investitii, a plecat de la o dobanda de 7,5% si a ajuns la 13 %, asta in conditiile in care inflatia nu a crescut iar EURIBOR a scazut.

„Sintetizand, relatia cu BCR este cel mai dificil moment pe care l-am experimentat ca om de afaceri, in acesti doi ani de criza si mi-e greu sa inteleg politica acestei banci fata de un client fidel. De altfel, ma intreb daca un director de banca ar lua credite la astfel de dobanzi? Cu siguranta nu!”, a mai spus Teodor Ancuta.

Raportat la Bursa din Sibiu, managerul acesteia spune ca a fost ferit de astfel de situatii, momentele dificile din ultimii doi ani fiind doar de natura administrativa. In ultimii ani, Sibex a lansat o piata spot, derivate pe Dow Jones, a infiintat si autorizat Depozitarul Sibex, a implementat o noua platforma de tranzactionare, fiind schimbata aproape in intregime dotarea tehnica.

„Aceste proiecte au necesitat un volum de munca imens, iar noi, la Sibex suntem 34 de angajati pe trei societati cu tot cu sofer si personalul de curatenie, astfel ca a trebuit sa facem fata la un ritm, un volum de lucru cat pentru 100 de angajati. In plus, ne-am confruntat si cu numeroase sicane si piedici din partea celor care se tem de concurenta si pe care le-am mai amintit, dar am reusit sa trecem peste toate si sa definitivam aceste proiecte, in ciuda crizei”, a mai spus Teodor Ancuta.

Lectiile dure ale crizei: Cum sa iti pierzi increderea in banci

Lectiile dure ale crizei: Cum sa iti pierzi increderea in banciCea mai dura lectie primita de Ancuta de la criza a fost legata tot de finantare: trebuie sa ai permanent la indemana mai multe modalitati de atragere a resurselor financiare.

„Mai exact, am invatat ca este bine, ca om de afaceri, sa cauti si alte banci pentru a accesa credite, si sa nu fii fidel uneia singure, intrucat fidelitatea nu se rasplateste. Din contra, fiind fidel unei singure banci, in speta BCR, am avut numai de pierdut”, sustine presedintele Bursei din Sibiu.

Cel mai mare sacrificiu facut in ultimii doi ani a fost de a credita SC Paltinis SA, atat cu cu bani proprii cat si cu bani luati imprumut din banca in nume propriu, in valoare de 200.000 Euro, cu scopul de a continua investitiile si procesul de modernizare pe care l-am inceput.

Se spune ca limitele ti le cunosti insa doar atunci cand iti sunt testat. Ancuta spune ca si-a descoperit, in primul rand, limite de suportabilitate la stress.

„In mediul de afaceri, mai ales atunci cand ai credite bancare poti sa treci foarte usor de la extaz la agonie. In plus, mi-am mai descoperit limita de intelegere privind politica bancara din Romania. Pur si simplu nu pot intelege de ce dobanzile la creditele de investitii trebuie sa ajunga la asemenea procente mari, care nu mai pot fi suportate. Pentru afaceri, asta inseamna stoparea investitiilor, iar fara investitii, nu putem creste. Suntem intr-o tara unde bancile s-au privatizat, si cu atat mai mult ele ar trebui sa fie un sprijin pentru business. Daca vor continua asa, cred ca bancile vor distruge economia in Romania”, considera omul de afaceri.

De aceea, Ancuta spune ca cea mai mare greseala facuta a fost ca a lucrat numai cu BCR. „Am mizat pe loialitate si incredere in relatia cu banca si, in pofida acestui fapt, nu am gasit intelegere pentru restructurarea creditelor”.

Criza nu se va sfarsi daca nu vom sti sa ne alegem conducatorii"

In ultimii ani, Ancuta spune ca a dormit mai putin, nu mai suporta agitatia si sistemul nervos e mai obosit, se reface greu dupa 12-14 ore de munca pe zi.

Criza a dus insomnii si multe ganduri. Ma gandesc in permanenta cum sa-mi mentin societatile. Din pacate acest lucru se rasfrange si asupra a ceea ce-ti este drag – copiii, nepotii. Uneori acestia mi se par obositori, stau mai putin cu ei si regret acest fapt. De cele mai multe ori, in putinul timp liber, pe care il am, caut un loc de refugiu, de liniste, fara radio, TV, internet, agitatie, unde sa-mi refac starea fizica si psihica. Spre norocul meu, imi reincarc destul de repede bateriile si apoi o iau de la capat”, explica Ancuta.

Criza l-a ajutat sa priveasca lucrurile cu mai multa prudenta. Cel mai mult s-a schimbat atitudinea fata de proiectele in derulare.

„Spre exemplu, stau sa ma gandesc daca la Paltinis sa continui investitia de 3 milioane de Euro fara TVA, dintre care 70% nerambursabili, intrucat pentru restul de 30%, trebuie sa gasesc resurse financiare – imprumuturi. De teama bancilor, stau in dubiu cu acest proiect. Elanul pentru a face ceva, pentru a produce si a contribui la dezvoltarea Romaniei s-a taiat datorita crizei, si in primul rand datorita bancilor care actioneaza ca niste samsari. Daca nu voi gasi o modalitate de a vinde o parte din actiuni sau active la SC Paltinis, probabil ca nu voi continua proiectul de modernizare a statiunii si activelor pe care le detin acolo multumindu-ma cu ceea ce am. Si asta pentru ca, in situatia in care gajez un activ de 4 milioane de euro pentru un imprumut de un milion, pot ramane si fara ceea ce am daca nu pot plati la banca”, a explicat omul de afaceri.

Cele mai bune sfaturi primite in ultimii doi ani au legatura cu Bursa din Sibiu. Sunt sfaturi primite de la Bursa din Varsovia si de la Depozitarul polonez, legat de infiintarea pietei spot si a Depozitarului Sibex.

Apoi, foarte importante au fost si sfaturile de la actionari si de la membrii Coonsiliui de Administratie, ce au mobilizat si au dat incredere.

In final, este Teodor Ancuta pregatit pentru urmatoarea criza?

„Cu toate ca se spune ca mai rau de atat nu se poate, cred ca 2011 nu se contureaza ca un an mai bun, ci din contra chiar mai greu. De aceea nu cred ca trebuie sa ne pregatim pentru noua criza, ci pentru a continua cu aceasta. Trebuie, in primul rand sa ne propunem sa rezistam in ceea ce priveste sanatatea, sa suportam stresul. Pe noi, o viitoare criza, dupa efectele devastatoare ale acesteia ne poate desfiinta ca natiune. Criza nu se va sfarsi niciodata daca nu vom sti sa ne alegem conducatorii, si ne vom indrepta astfel spre colaps”, a conchis presedintele Bursei din Sibiu.