1 / 4

Cel mai dificil moment – Relatia cu banca

Presedintele Bursei din Sibiu, Teodor Ancuta (foto), detine afaceri in diverse domenii, cum ar fi turism (prin S.C. Paltinis SA) sau industria alimentara (prin SC Hamba), companii la care este actionar majoritar sau semnificativ. Astfel, momentele dificile au fost multiple, in ultimii doi ani.

„Spre exemplu, la Hamba Sibiu am accesat un fond SAPARD de un milion de euro pentru investitii, la care am venit cu partea de cofinantare de peste 1,2 milioane euro. Returnarea acestei sume s-a dovedit foarte dificila deoarece banca in discutie a transferat criza exclusiv asupra clientului, crescand dobanzile extrem de mult pentru aceasta perioada dificila. Mai exact, am ajuns la dobanzi de peste 20 % , cu penalizari, la creditele de investitii in lei”, explica Ancuta.

In mod similar, la S.C Paltinis S.A, unde detine aproape 90 % din actiuni, a accesat tot o finantare prin BCR care i-a produs dificultati. Pentru o suma de 450.000 euro pentru investitii, a plecat de la o dobanda de 7,5% si a ajuns la 13 %, asta in conditiile in care inflatia nu a crescut iar EURIBOR a scazut.

„Sintetizand, relatia cu BCR este cel mai dificil moment pe care l-am experimentat ca om de afaceri, in acesti doi ani de criza si mi-e greu sa inteleg politica acestei banci fata de un client fidel. De altfel, ma intreb daca un director de banca ar lua credite la astfel de dobanzi? Cu siguranta nu!”, a mai spus Teodor Ancuta.

Raportat la Bursa din Sibiu, managerul acesteia spune ca a fost ferit de astfel de situatii, momentele dificile din ultimii doi ani fiind doar de natura administrativa. In ultimii ani, Sibex a lansat o piata spot, derivate pe Dow Jones, a infiintat si autorizat Depozitarul Sibex, a implementat o noua platforma de tranzactionare, fiind schimbata aproape in intregime dotarea tehnica.

„Aceste proiecte au necesitat un volum de munca imens, iar noi, la Sibex suntem 34 de angajati pe trei societati cu tot cu sofer si personalul de curatenie, astfel ca a trebuit sa facem fata la un ritm, un volum de lucru cat pentru 100 de angajati. In plus, ne-am confruntat si cu numeroase sicane si piedici din partea celor care se tem de concurenta si pe care le-am mai amintit, dar am reusit sa trecem peste toate si sa definitivam aceste proiecte, in ciuda crizei”, a mai spus Teodor Ancuta.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri