1 / 8

De ce privatizarea prin bursa?

Cea mai simpla si la indemana definitie spune ca piata de capital este locul unde cererea si oferta de instrumente financiare se intalneste in mod reglementat, organizat si transparent. Dincolo de aceasta, exemplul Poloniei, tot mai des adus in discutii, vine in contradictie cu modelul de finantare ales de Romania, in ultimii ani.

Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest, crede ca statul roman nu prea are de ales in contextul actual, finantarea prin bursa fiind solutia.

In ultimii doi ani, Bursa din Varsovia a atras aproximativ 21 miliarde de euro, majoritatea IPO-urilor fiind de stat (13 miliarde de euro in 2009 si 6 miliarde euro in acest an). Pe de alta parte, Romania a atras o finantare de 21 miliarde euro de la Fondul Monetar International.

“Diferenta este la costuri. De anul viitor, tara noastra va plati dobanzi catre FMI de aproximativ 250-300 miliarde de euro dintr-un buget nesustenabil si functional prin deficite publice excesive si va trebui sa returneze banii”, a explicat Lupsan.

Insa Polonia va folosi aceste resurse fara vreun cost, finantarea fiind nelimitata.

“Mai devreme sau mai tarziu, se vor trezi si politicienii nostri. Nu datorita viziunii politice, cat mai curand fortati de noile imprejurari determinate de criza globala. In perioada interbelica, datorita intelegerii mecanismelor pietei de capital de catre factorii decizionali politici, Bursa din Bucuresti era cea mai mare din Europa Centrala si de Est. Astazi, pentru a putea concura cu Bursa din Varsovia, vom avea nevoie de cel putin 5-7 ani, si asta doar in conditiile in care factorul politic va tura la maxim privatizarile companiilor de stat”, a mai spus directorul adjunct al Intercapital.

Pe de alta parte, guvernantii trebuie sa vada si beneficiile pe care le pot obtine din privatizarile prin bursa, fara suspiciuni de coruptie sau aranjamente, pe langa obtinerea resurselor financiare atat de importante si necesare.

In plus, tot cetatenii ar avea posibilitatea de a deveni actionari la o companie romaneasca, de a se implica activ in activitate, de a participa la deciziile si managementul acesteia si la capitalizarea si dezvoltarea acesteia.

“Pe langa toate acestea, le-ar da posibilitatea de a se simti importanti pentru tara lor, contribuind astfel la dezvoltarea ei cu propriile resurse, evident in schimbul unui beneficiu (profit). Cu toate acestea, cred ca cel mai important pentru statul roman, in acest moment, este faptul ca ar obtine resursele financiare atat de necesare pentru finantarea bugetului, pentru investitii, dezvoltare si pentru capitalizarea companiilor de stat”, a declarat Adrian Simionescu, managerul Vienna Investment Trust.

Recent, Traian Basescu a declarat ca este un adept al vanzarii pe Bursa a societatilor de stat sau unor parti din actiunile companiilor, spunand ca ar incepe cu CFR Marfa si ar continua cu pachete mici de la Transelectrica, Transgaz, Romgaz, estimand veniturile la buget la 6-7 miliarde.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri