1 / 6

Majorarea TVA a ridicat afacerile companiilor

Afacerile companiilor listate pe piata reglementata a Bursei de Valori Bucuresti, exceptand SIF-urile, banci si fondurile de investitii, a urcat cu 5,3% in primele noua luni fata de perioada similara din 2009, potrivit calculelor Wall-Street.ro.

“In primul rand, cifra de afaceri a fost impulsionata de latura exporturilor (acestea au depasit nivelul maxim consemnat in 2008, pe fondul evolutiei favorabile a economiilor partenere comerciale). Totodata, majorarea TVA-ului, dar si a cotatiilor internationale la bunuri au fost factori care au determinat un avans al cifrei de afaceri per ansamblu. Cu alte cuvinte, un factor real - cresterea cererii externe -, coroborat cu un factor nominal - cresterea preturilor - au compensat evolutia nefavorabila a cererii interne”, a declarat Andrei Radulescu, analist financiar la Target Capital.

Dintre cele 60 de companii analizate, jumatate au raportat o cifra de afaceri in urcare fata de perioada ianuarie-septembrie din 2009, cresterile variind intre 0,07%, in cazul Turbomenica (TBM), pana la 70%, in cazul Compa (CMP).

“Specific trimestrului al III-lea au fost rezultate bune in cazul unor companii exportatoare si faptul ca anumite companii dupa ce in primele sase luni ale anului rezultate in crestere, au inregistrat evolutii slabe in trimestrul al III-lea. Ultimele trei luni de raportare au fost dificile si greu de anticipat datorita reducerilor de salarii din sectorul bugetar si cresterii TVA, acest lucru generand scepticism in randul companiilor si populatiei care au continuat sa investeasca sau sa consume in mod prudent, aceste lucruri ducand la o scadere de PIB de 2,3%, Romania fiind una din putinele tari din Europa ce a raportat in aceasta perioada scadere economica”, apreciaza Andreea Gheorghe, directorul departamentului de analiza in cadrul Intercapital Invest.

In aceeasi perioada, veniturile celor 60 de companii au urcat cu 8,6%, in timp ce cheltuielile s-au majorat cu 18%.

“Costurile au fost nefavorabil influentate de cresterea costurilor la materii prime, prin prisma evolutiilor cotatiilor internationale la bunuri. Totodata, trebuie mentionat ca anul trecut s-au facut eforturi masive de restructurare, cu alte cuvinte putem vorbi si despre un efort baza. Cat priveste reluarea investitiilor, cred ca inca se asteapta semnale clare de relansare. Putem vorbi insa despre investitii curente - pentru refacerea stocurilor (regula) - si, eventual, in cazul unor companii a unor investitii cu bataie lunga (exceptia)”, afirma Radulescu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri