1 / 5

Statul insista sa finanteze deficitul bugetar cu bani de la Romgaz

Franklin Templeton Investment Management Limited, administratorul Fondului Proprietatea, se opune incercarii Guvernului de a extrage o “donatie” de 400 de milioane de lei din profitul Romgaz, pentru a fi folosita in acoperirea deficitului Romgaz.

Luna trecuta, aceasta propunere a fost scoasa de pe ordinea de zi a Adunarii Generale a Actionarilor, insa a fost reintrodusa, AGA urmand sa aiba loc luni, 22 noiembrie.

“Suntem alarmati sa vedem din nou aceasta propunere pe ordinea de zi a Adunarii de luni. Este o problema foarte serioasa care ar putea dauna reputatiei Romaniei la nivel global, ca destinatie de investitii. De asemenea, ridica serioase intrebari cu privire la conflictul de interese existent: Guvernul Romaniei, prin Ministerul Economiei, este cel mai mare actionar al Romgaz si incearca de se foloseasca de aceasta pozitie pentru a finanta deficitul bugetar, in defavoarea celorlalti actionari Romgaz. Solicitam in mod public Guvernului sa se abtina de la votul acestui punct din AGA, din cauza acestui conflict de interese”, a declarat Mark Mobius (foto), presedintele executiv al FT.

Oficialii Franklin sunt de parere ca articolele 59-62 din Ordontanta 18/18.08.2010 a Guvernului, ce dau “optiunea” companiilor detinute de stat sa faca donatii catre bugetul national, pentru a acoperi deficitul acestui an, incalca principiile fundamentale ale unei piete libere dar si legislatia in vigoare.

“Aceasta donatie va dauna reputatiei internationale a Romaniei. Se va crea un precedent negativ, ce dauneaza perceptiei investitorilor asupra sigurantei afacerilor lor in Romania si va afecta negative posibilitatea listarii Romgaz la BVB in 2011. Franklin Templeton va lua toate masurile legale necesare pentru a anula orice decizie a AGA in legatura cu aceasta donatie”, a mai spus Mobius.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri