Actiunile Daimler au debutat pe ATS-ul Bursei

Actiunile Daimler au debutat pe ATS-ul BurseiActiunile grupului german Daimler (DAI), producatorul masinilor Mercedes, au debutat ieri pe sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei de Valori Bucuresti, marcand prima tranzactie pe sistemul CAN-ATS, aprobat in aprilie de CNVM.

“Am ales Daimler pentru ca reprezinta o industrie absenta de la BVB. Vrem sa obisnuim investitorii din Romania cu tranzactionarea actiunilor internationale printr-un sistem cu care sunt deja obisnuiti. Pe de alta parte, vrem sa marcam si cei 15 ani de bursa moderna”, a declarat Valerian Ionescu (foto), director piete financiare la BCR.

Valentin Ionescu, directorul BVB, a declarat ca pana acum 41 de intermediari din cei 69 activi pe BVB au solicitat accesul pe sistemul alternativ.

Actiunile vor fi tranzactionate si decontate in lei, iar Banca Comerciala Romana (BCR) va avea calitatea de market maker pentru aceste titluri.

Modalitatea de tranzactionare este identica celei aplicabile pe titlurile Erste iar comisioanele sunt aceleasi ca in cazul unor actiuni de pe piata reglementata.

Blocul de tranzactionare este de o actiuni, iar variatia maxima de pret este de +/-25%. In prima sedinta de tranzactionare nu se aplica variatia maxima de pret pentru pietele in care se tranzactioneaza pana la formarea pretului de referinta.

Actiunile Daimler sunt cotate la Deutsche Boerse si Boerse Stuttgart. Oficialul BCR a mai spus ca titlurile producatorului auto se tranzactioneaza in prezent in 38 de “locuri de tranzactionare”, incluzand atat piete reglementate cat si ATS-uri. La BVB, emitentul nu va avea nicio obligatie de raportare periodica si continua.

Daimler AG, al doilea mare producator de vehicule de lux la nivel mondial, dupa BMW, are o capitalizare de piata de peste 50 miliarde euro.

Citeste aici mai multe detalii despre tranzactionarea actiunilor Daimler.

ATS-ul, o varianta si pentru companiile neeligibile la cota bursei

ATS-ul, o varianta si pentru companiile neeligibile la cota burseiValerian Ionescu a explicat ca initiativa aducerii unei companii internationale pe ATS a venit din partea Bursei de Valori Bucuresti si impreuna au decis ca Daimler este un emitent potrivit.

“Intentia este sa continuam initiativa impreuna cu BVB si sa aducem mai multe companii de acest gen, in functie si de interesul investitorilor si al brokerilor”, a mai spus oficialul BCR.

Sistemul ATS cuprinde trei mari sectiuni. In prima categorie, titluri de capital, se vor tranzactiona actiuni si obligatiuni ce nu se califica pentru piata reglementata a BVB.

Astfel, vor fi patru mari sectoare: titluri de capital, ce va cuprinde categoriile I si II pentru actiuni si drepturi, sectorul titluri de credit (obligatiuni), sectorul titluri de participare la organismele de plasament colectiv, ce va cuprinde actiuni si unitati de fond, si sectorul alte instrumente financiare, rezervat pentru noutati.

Categoria a doua este pentru instrumente financiare admise la tranzactionare si pe o alta piata reglementata din Uniunea Europeana – aici brokerii activi pe alte piete vor putea sa publice cotatii de vanzare – cumparare pe aceasta categorie, pe emitenti tranzactionati la alta bursa. Aceasta categorie a fost inaugurate ieri, cu actiunile Daimler.

Cea de-a treia categorie este New market, unde vor fi listate societati noi, start-up-uri sau companii delistate anterior.

Regulile de tranzactionare pe acest sistem vor fi cele standard, cu piata regular si piata deal si variatie a pretului de +/- 25%. Exceptie va face categoria New Market, unde piata Deal va fi cea principala, chiar unica, cu tranzactii pe baza de cotatii informative, fara limitarea valorii minime.

“Cred ca 2011 va fi un an foarte bun pentru piata de capital, atat prin prisma listarii Fondului proprietatea, dar si a unor imbunatatiri la nivel ethnic. Vom avea short-selling, imprumutul de actiuni, conturi globale, se vor putea face produse structurate pe instrumentele de la BVB si se va deschide accesul investitorilor straini. In plus, sunt asteptate si listarile promise de stat. Nu vad nimic care sa blocheze acest proces”, a declarat Valerian Ionescu.

Rolul market-maker-ului

Rolul market-maker-uluiInitiativa aducerii pe CAN apartine unui intermediar activ pe ambele piete, conectarea celor doi depozitari este o conditie obligatorie, dar pentru ca este vorba de o forma de arbitraj, nu este nevoie de acordul emitentului.

BCR, market – makerul pe actiunile Daimler, va avea cotatii in piata de minim 200 de actiuni.

Rolul unui Market Maker este de a asigura lichiditate pietei instrumentului financiar pentru care este inregistrat in aceasta calitate, prin afisarea in piata de ordine de cumparare si vanzare, in conditii specifice fiecarui titlu.

Spreadul maxim dintre preturile de cumparare si de vanzare afisate de Intermediar este de 1%.

Perioada de timp minima pentru mentinerea in piata a ofertei ferme de cumparare si de vanzare in decursul unei sedinte de tranzactionare este de 70% din sedinta sau daca simbolul a fost suspendat de la tranzactionare, din perioada in care s-a tranzactionat in cursul sedintei.

Perioada de timp maxima pana la reactualizarea ofertei ferme de cumparare si de vanzare de la
momentul la care nu sunt indeplinite conditiile aplicabile cotatiilor Intermediarului este de 5 minute.

Market Makerulul benefiaza de o schema de motivare, prin comisioane reduse. “Acestia isi asuma mai multe riscuri, au rolul de a genera lichiditate si atunci vom oferi reduceri la comisioane tuturor market-makerilor de la BVB”, a explicat Valentin Ionescu (foto), CEO-ul BVB.