1 / 5

Basescu: Un semnal al trezirii politicului va fi listarea companiilor

Presedintele Romaniei, Traian Basescu, a declarat ca un semnal important al trezirii mediului politic va fi listarea pe Bursa de Valori Bucuresti a unor pachete din companiile controlate de stat.

Prezent la conferinta ce a marcat aniversarea a 15 ani de Bursa moderna in Romania, Traian Basescu a asigurat audienta ca este un sustinator fara rezerve a privatizarii prin bursa si ca vor fi scoase la vanzare 10-15% din actiunile unor companii precum Transgaz, Transelectrica, OMV Petrom sau Romgaz.

“Va fi o proba ca statul se trezeste si ca foloseste toate instrumentele pentru a injecta bani in economica romaneasca. Cea mai mare problema a mediul economic este nemodernizarea statului”, a declarat presedintele.

Acesta a afirmat ca o bursa si un sistem bancar nu pot fi performante intr-un stat neperformant.

“Cand ele evolueaza intr-un mediu neprietenos, nu au cum sa fie piloni ai economiei. Lipsa de experienta a clasei politice de dupa revolutie a asezat Romania cum a putut in capitalism si abia dupa intrarea in UE am simtit ce inseamna un stat neperformant. Lucrurile sunt simple spre a fi intelese, dar dificile in intelegere si asumare. Aceasta este misiunea pe care mediul politic si-o asuma – sa faca statul performant”, a mai spus Basescu.

In opinia sa, romanii ar trebui sa se dezobisnuiasca sa traiasca din speculatii, asa cum se intampla in anii de boom si sa invete sa munceasca.

De asemenea, presedintele a lansat un ultim apel catre politicieni: “Fiti responsabili! Nu mai putem cheltui banii ca pe vremea bulei imobiliare si a consumului excesiv. Avem un singur drum correct: dezvoltarea prin investitie. Stim diagnosticul, dar si politicienii trebuie sa stie ce au de facut: sa reformeze un sistem obez care atarna pe umerii unei economii firave”, a declarat Basescu.

Legat de piata de capital, Traian Basescu a mai spus doar ca, in ultimii ani, evolutia indicilor si a cursului valutar au fost semnale importante care il faceau sa fie agitat, panicat sau linistit.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri