1 / 4

Listarea FP, un eveniment de anvergura pentru piata

Discutiile despre listarea Fondului Proprietatea au capatat amploare in ultimul an, odata cu selectia administratorului de talie internationala si cu parcurgerea mai multor etape spre cotarea la Bursa de Valori Bucuresti.

Asteptata de brokeri vreme de multi ani, aceasta miscare este considerata cel mai important eveniment al anului viitor.

Oficialii Franklin Templeton au anuntat data de 25 ianuarie 2011 ca termen de listare. Dupa acest moment, Fondul Proprietatea va deveni cel mai mare fond listat pe o piata de capital din Europa Centrala si de Est si unul dintre cele mai mari fonduri inchise de actiuni din Europa, listata pe o piata reglementata.

“Istoricul construit in Romania pentru AOPC-urile listate este din pacate unul nefavorabil. FP s-a tranzactionat in ultimii doi ani pe piata OTC a Depozitarului Central la un discount cuprins intre 80-50%. SIF-urile chiar daca se tranzactioneaza pe piata secundara reglementata au beneficiat de acelasi discount major. Daca ar fi sa ne uitam la alte piete din regiune sau mature, vedem ca in general un fond de investitii inchis se tranzactioneaza in medie cu un discount de maxim 10%, iar in foarte multe cazuri chiar cu o prima medie de 10-15%”, a explicat Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest.

Un exemplu elocvent ar fi Central Fund of Canada Limited, unul dintre cele mai mari fonduri inchise de investitii din lume specializat in investitiile in actiuni si care este listat pe AMEX (simbol CEF).

Cu un istoric de peste 20 ani, fondul are un activ net de peste 4 miliarde de dolari si este administrat de catre Central Group Alberta.

Poate ca nu intamplator cea mai importanta alocare din active este facuta catre sectorul energetic. Pretul de tranzactionare pe AMEX in luna decembrie este in jurul valorii de 20 usd/actiune, actiunea tranzactionandu-se cu o prima de aproximativ 10%. Performanta medie in ultimul an adusa investitorilor care au mizat pe acest fond a fost de circa 37%”, a mai spus Lupsan.

Brokerul a mai constatat o tendinta la nivel global prin care marii administratori de fonduri inchise si listate se orienteaza mai agresiv catre sectorul energetic, sector care a adus performate superioare in ultimii ani comparativ cu alte sectoare.

“Din aceasta perspectiva, Fondul Proprietatea, cu active de peste 70% in sectorul energetic, creste semnificativ in atractivitatea oferita investitorilor pe termen mediu si lung”, a explicat reprezentantul Intercapital.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri