Ce trebuie sa inteleaga guvernantii

Ce trebuie sa inteleaga guvernantiiDiscutiile cu Guvernul sunt la fel ca cele dintr-o relatie, dupa cum explica managerul Fondului Proprietatea: au parti bune, dar si rele, insa el recunoaste ca Statul este un partener foarte important.

“Detinem companii in care actionar majoritar este Ministerul Economiei, al Finantelor Publice sau al Transporturilor si incercam sa le oferim guvernantilor ajutor prin sfaturi si observatii pentru ca aceste societati sa fie mai bine conduse, sa devina mai eficiente si le explicam ca cea mai buna metoda prin care se poate obtine valoare o reprezinta listarea pe piata de capital”, a declarat Greg Konieczny (foto), vicepresedintele Franklin Templeton.

El spera ca guvernantii se vor obisnui in timp cu reprezentantii Franklin Templeton si vor intelege ca orice decizii vor lua, ei o fac pentru a creste valoarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, ceea ce ar trebui sa fie si obiectivul Statului roman.

“Guvernantii trebuie sa inteleaga cum sa primeasca un sfat onest din partea noastra. Noi le spunem ce este bine, ce este rau, iar aceste sfaturi sunt gratuite. Aceste opinii vin din partea administratorilor de fonduri, atat din partea echipei noastre din Romania, cat si de la cei de pe pietele emergente”, afirma reprezentantul FP.

Listarea companiilor de stat anuntate ar putea inzeci rulajele bursei

Listarea companiilor de stat anuntate ar putea inzeci rulajele burseiManagerul Fondului Proprietatea afirma ca exista fonduri de investitii pe pietele emergente care, din cauza lichiditatii scazute de pe alte burse, nu au in ce sa-si plaseze capitalul.

“Exista un interes crescut pentru actiuni noi pe piata din Romania din partea fondurilor de investitii, iar, astfel, ofertele de vanzare anuntate de Guvern vor avea de unde sa atraga capitalul dorit. Guvernantii, administratorii companiilor si participantii la piata ar trebui sa fie reponsabili pentru fiecare miscare facuta, iar daca acest lucru se va intampla sunt sigur ca plasarea a 1 miliard de euro (in cazul vanzarii participatiei Romtelecom pe bursa, n.r.) nu va fi o problema”, considera Greg Konieczny.

De asemenea, el considera ca un ofertele ar putea sa fie si mai atractive daca vor fi intermediate de o banca de investitii cu renume.

“Bineinteles, o mare parte din sumele tintite va fi atrase din partea fondurilor sau bancilor de investitii straine, dar gradual mai multi investitori, chiar si de retail, vor fi mai interesati de piata de capital”, apreciaza reprezentantul Franklin Templeton.

In conditiile in care in anul urmator sau in 2012 vor intra in piata mai multe companii mari controlate de stat, precum si majorarea free-float-ului la Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP), Konieczny sustine ca daca piata va creste si va deveni mai transparenta, iar numarul de investitori se va majora, nu vede niciun motiv pentru care lichiditatea Bursei sa nu creasca de pana la 10 ori fata de valorile actuale.

De asemenea, listarile companiilor anuntate va duce la cresterea veniturilor catre stat, din dividende ale societatilor, dar si din impozitul pe tranzactiile bursiere.

Oamenii educati, una dintre activele tarii

Oamenii educati, una dintre activele tariiDupa cinci luni de cand sta in tara noastra, ca urmare a preluarii managementului Fondului Proprietatea, Greg Konieczny afirma ca Romania are potential, oameni buni si educati, educatia fiind una dintre cele mai bune active ale tarii.

“Din pacate, in ultimii 10-15 ani economia si piata de capital nu s-au dezvoltat asa cum ar fi trebuit. Nu vreau sa arat cu degetul cine sau ce institutii sunt de vina, dar cred ca piata de capital inca are posibilitatea sa recupereze diferentele dintre tarile mai dezvoltate”, sustine Greg Konieczny.

El spune ca, daca tendinta de schimbare se va mentine, piata de capital s-ar putea transforma foarte mult in urmatorii 2-3 ani in conditiile in care listarea Fondul Proprietatea va genera mai multa lichiditate, iar Guvernul isi va mentine promisiunile privind aducerea la bursa a unor companii de stat.

In termeni de referinta, companiile mari locale sunt asemanatoare cu cele din domenii similare din Asia, America Latina sau Europa de Este, diferentele apar la nivel de eficienta, ceea ce nu reprezinta un lucru bun pentru Romania.