2011, anul Fondul Proprietatea si al surprizelor?

2011, anul Fondul Proprietatea si al surprizelor?Listarea Fondului Proprietatea, planificata pentru ianuarie 2011, este considerata de intreaga piata ca principala solutie de resuscitare a lichiditatii anemice.

Chiar daca efectele directe asupra cresterii lichiditatii si vizibilitatii pietei de capital romanesti pot fi aproximate, necunoscutele planeaza si efectele indirect sunt mai greu de prezis, mai ales efervescenta pe care aceste emitent o poate crea.

„2011 va fi un an al surprizelor. Putem anticipa acum ca va fi anul Fondului Proprietatea, dar acesta se poate transforma usor, prin vointa, si in anul de debut al listarilor de stat. Continuarea transferului companiilor Rasdaq la BVB este un alt proces ce poate creste diversitatea de pe piata reglementata. Toate acestea pot avea un efect de spirala, iar bursa locala poate castiga noi companii private la cota. Nevoie de finantare exista, iar costurile de listare, in conditii propice pe bursa, pot face o concurenta produselor bancare clasice de creditare. Mai mult, tendinta generala este de scadere a ratelor de dobanda la lei, ceea ce poate duce la atragerea mai multor investitori locali pe piata de actiuni sau in fondurile de actiuni”, a declarat Andreea Gheorghe (foto), directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Faptul ca indicii BVB s-au decorelat de la evolutia pietelor externe in a doua parte a anului trecut demonstreaza ca si factorii interni au un impact important. Si aceasta decorelare poate avea din nou loc si anul acesta.

„In general, majoritatea evaluarilor iau in calcul o apreciere marginala pentru indicii pietelor dezvoltate in 2011, insa, chiar si in conditiile mentinerii unui climat cel putin neutru afara, si avand in vedere evenimentele interne asteptate pentru anul acesta, companiile listate la BVB pot inregistra aprecieri bune. Lichiditatea este un factor important, fiind generata de mai multi factori, insa contribuie la modul in care este evaluata o anumita companie sau o bursa la modul general”, a mai spus analistul Intercapital.

In opinia sa, cresterea lichiditatii la BVB, mentinerea unui context neutru la extern si previzionarea unui an de echilibru economic intern sunt motive intemeiate pentru obtinerea unor randamente bune prin investitii in companii romanesti listate la bursa.

O mare parte din actiuni se tranzactioneaza in prezent la valori indepartate de maximele din 2007, in timp ce indicii sunt la nivelurile din 2004-2005. In plus, contextul economic instabil si aproape imposibil de anticipat au pus investitorii pe hold, generand scaderea rulajelor.

„Pe extern nu se mai poate vorbi de aceeasi criza de care am vorbit cu totii in 2008-2009, momentan sunt framantari si evenimente normale in conditiile in care ne aflam la baza unei reveniri economice, aceasta fiind greoaie, datorita complexitatii crizei anterioare, si neuniforma la nivelul marilor economii. Prin prisma acestor factori anul 2011 poate fi unul interesant si, de ce nu, chiar istoric, pentru piata de capital din Romania. Bursa locala are multe premise sa creasca in anvergura si prin anvergura investitorii locali sa poata beneficia de randamente bune”, a mai spus Andreea Gheorghe.

FP, vectorul principal al cresterii lichiditatii

FP, vectorul principal al cresterii lichiditatiiPe langa o eventuala ameliorare a perceptiei climatului macroeconomic intern si mentinerea unui context extern favorabil, listarea FP este un vector important in cresterea lichiditatii.

“Listarea Fondului Proprietatea ar putea aduce o crestere semnificativa a lichiditatii (o revolutie fata de ceea ce se intampla acum), dar si sa actioneze ca un motor de impuls pentru piata per ansamblu. In ceea ce priveste perceptia cu privire la climatul macroeconomic intern este fundamental ca sa nu asistam la noi derapaje de la cele convenite cu institutiile internationale. De asemenea, este fundamental ca statul sa reia investitiile in economie”, considera Andrei Radulescu (foto), senior analist la Target Capital.

De asemenea, acesta crede ca este foarte important sa nu se cada in capcanele unui an pre-electoral, care ar insemna masuri nesustenabile dar si urmatoarea evaluare Fondului Monetar International si noul acord.

La nivel international se mentin mai multe riscuri, de la criza finantelor publice sau cea valutara, pana la somajul ridicat sau programele de consolidare bugetara din aceste economii.

“O serie de factori, mai mult sau mai putin previzibili, conduc la cresterea apetitului pentru risc. Intr-o economie emergenta, cu o piata de capital in curs de dezvoltare, revenirea pe crestere a bursei se datoreaza in special plasamentelor fondurilor de investitii externe. Acestea investesc pe pietele emergente, asumandu-si un risc mai mare, dar asteptand un randament mai ridicat, fata de randamentul asteptat pe o piata dezvoltata. Cred ca pentru a investi pe piata de capital din Romania riscul este prea mare in momentul de fata in comparatie cu randamentul potential”, a explicat Dragos Darabut, analist financiar la Tradeville.

In opinia sa, cresterea PIB-ului pentru doua trimestre la rand ar putea mari disponibilitatea strainilor de a investi in economia locala.

Care vor fi actiunile - vedeta pe bursa?

Care vor fi actiunile - vedeta pe bursa?La acest moment, sunt mai greu de anticipat actiunile “vedeta”, pe un interval asa scurt. Insa cresterea productiei industriale de anul trecut da sperante ca si economia isi va reveni in 2011. “De regula, in perioadele de inflexiune (de revenire pe crestere a economiei), actiunile ciclice tind sa evolueze mai bine decat piata. Companiile ce produc accesorii auto, care de altfel au avut un parcurs foarte bun si in 2010 avansand in medie cu 37%, s-ar incadra in aceasta categorie. Cateva exemple ar fi: Uamt, Altur, Compa si Mefin. Pe termen mai lung, mizez in continuare pe sectorul farmaceutic”, a explicat Dragos Darabut (foto).

Pe de alta parte, este destul de probabil ca Petrom, Transgaz, poate chiar si Transelectrica sa ramana printre preferatele investitorilor, acestea fiind recunoscute ca actiuni “de refugiu”.

Insa, dupa listarea din prima parte a anului, tranzactiile cu actiunile Fondului Proprietatea vor eclipsa pentru o perioada SIF-urile sau alte titluri mai lichide.

“De asemenea, o parte din dezinvestitii in Fondul Proprietatea s-ar putea intoarce in piata, contribuind la impulsionarea altor companii. SIF-urile ar putea trece in plan secund pentru o perioada, insa daca climatul macroeconomic se va stabiliza si ameliora in a doua jumatate a anului urmator companiile din sectorul financiar-bancar ar putea reveni in prim plan”, a mai spus Andrei Radulescu.

Printre actiunile care ar putea deveni “vedete” la bursa, analistul Target Capital mentioneaza Fondul Proprietatea, sau Romgaz, companiile din sectorul energetic, dar si companiile din sectoarele ciclice ale economiei (in special financiar-bancar), daca economia va atinge minimul si nu vor mai exista noi derapaje.