1 / 4

2011, anul Fondul Proprietatea si al surprizelor?

Listarea Fondului Proprietatea, planificata pentru ianuarie 2011, este considerata de intreaga piata ca principala solutie de resuscitare a lichiditatii anemice.

Chiar daca efectele directe asupra cresterii lichiditatii si vizibilitatii pietei de capital romanesti pot fi aproximate, necunoscutele planeaza si efectele indirect sunt mai greu de prezis, mai ales efervescenta pe care aceste emitent o poate crea.

„2011 va fi un an al surprizelor. Putem anticipa acum ca va fi anul Fondului Proprietatea, dar acesta se poate transforma usor, prin vointa, si in anul de debut al listarilor de stat. Continuarea transferului companiilor Rasdaq la BVB este un alt proces ce poate creste diversitatea de pe piata reglementata. Toate acestea pot avea un efect de spirala, iar bursa locala poate castiga noi companii private la cota. Nevoie de finantare exista, iar costurile de listare, in conditii propice pe bursa, pot face o concurenta produselor bancare clasice de creditare. Mai mult, tendinta generala este de scadere a ratelor de dobanda la lei, ceea ce poate duce la atragerea mai multor investitori locali pe piata de actiuni sau in fondurile de actiuni”, a declarat Andreea Gheorghe (foto), directorul departamentului de analiza al Intercapital Invest.

Faptul ca indicii BVB s-au decorelat de la evolutia pietelor externe in a doua parte a anului trecut demonstreaza ca si factorii interni au un impact important. Si aceasta decorelare poate avea din nou loc si anul acesta.

„In general, majoritatea evaluarilor iau in calcul o apreciere marginala pentru indicii pietelor dezvoltate in 2011, insa, chiar si in conditiile mentinerii unui climat cel putin neutru afara, si avand in vedere evenimentele interne asteptate pentru anul acesta, companiile listate la BVB pot inregistra aprecieri bune. Lichiditatea este un factor important, fiind generata de mai multi factori, insa contribuie la modul in care este evaluata o anumita companie sau o bursa la modul general”, a mai spus analistul Intercapital.

In opinia sa, cresterea lichiditatii la BVB, mentinerea unui context neutru la extern si previzionarea unui an de echilibru economic intern sunt motive intemeiate pentru obtinerea unor randamente bune prin investitii in companii romanesti listate la bursa.

O mare parte din actiuni se tranzactioneaza in prezent la valori indepartate de maximele din 2007, in timp ce indicii sunt la nivelurile din 2004-2005. In plus, contextul economic instabil si aproape imposibil de anticipat au pus investitorii pe hold, generand scaderea rulajelor.

„Pe extern nu se mai poate vorbi de aceeasi criza de care am vorbit cu totii in 2008-2009, momentan sunt framantari si evenimente normale in conditiile in care ne aflam la baza unei reveniri economice, aceasta fiind greoaie, datorita complexitatii crizei anterioare, si neuniforma la nivelul marilor economii. Prin prisma acestor factori anul 2011 poate fi unul interesant si, de ce nu, chiar istoric, pentru piata de capital din Romania. Bursa locala are multe premise sa creasca in anvergura si prin anvergura investitorii locali sa poata beneficia de randamente bune”, a mai spus Andreea Gheorghe.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri