1 / 5

Proprietary Trading sau tranzactionarea propriului capital

Conceptul de Proprietary Trading (casa de trading) este unul nou pentru Romania, fiind insa foarte dezvoltat in centrele financiare mari, precum Chicago sau Londra, orase ce gazduiesc si cele mai mari burse futures din lume.

Este un concept de business prin care compania tranzactioneaza capitalul propriu, asadar nu este vorba de o casa de brokeraj clasica, ce tranzactioneaza banii clientilor. Asemenea industriei fondurilor de hedging din care practic deriva aceasta nisa, gradul de specializare este foarte ridicat, tranzactionandu-se anumite piete si produse financiare.

In aprilie 2010, Monteneo Investments Limited a decis sa intre pe piata romaneasca, aducand acest model de business si la noi in tara.

Andrei Perianu (foto), Business Development Manager, descrie intr-un interviu acordat Wall-Street.ro structura acestei afaceri si principalele planuri pe termen scurt.

Astfel, misiunea acestei companii este de a recruta si forma traderi care sa tranzactioneze din Romania aceleasi produse futures pe care le urmaresc si celelalte doua birouri, din Marea Britanie si Cipru.

“In Romania ne concentram pe cateva tehnici de tranzactionare inspirate din industria fondurilor de hedging, bazate pe contracte futures pe petrol, Euribor, bonduri germane si americane. Gradul de specializare este ridicat, ne intereseaza ca traderul nostru sa isi cunoasca produsul foarte bine”, a explicat Andrei Perianu.

Compania, cu prezenta in cele trei tari, apartine unui grup de investitori englezi, acesta fiind primul lor contact cu piata romaneasca.

Conceptul de Proprietary Trading House a aparut o data cu mutarea tranzactiilor bursiere online.

“Dupa ce majoritatea burselor din lume au trecut la tranzactionarea electronica, prezenta traderilor pe floor-ul bursei nu mai era necesara. Astfel, traderii firmelor de brokeraj si ai bancilor de investitii s-au intors in cadrul institutiilor de unde proveneau, in timp ce independentii si-au creat propriile trading floors. Relatia cu bursele ramane insa la fel de stransa, acestea asigurand accesul cat mai ieftin la piata si suport educational pentru dezvoltarea echipelor de tranzactionare”, a mai spus Perianu.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri