Minusuri

MinusuriDin seria lucrurilor negative facute de politicieni in 2010 se inscrie majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere de peste un an la 16%: de la 1 iulie toate veniturile din tranzactiile pe piata de capital, indiferent de durata de mentinere, se impoziteaza cu 16%.

“Daca politicienii ar lua in calcul sa revina la regimul fiscal aplicat in anii precendenti veniturilor din tranzactiile bursiere, ar fi imbucurator, deoarece acest sistem diferentiat in functie de durata de detinere a investitiilor se aplica si in tarile dezvoltate, care au inteles aceasta utilitate”, a declarat Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest.

Totusi, el nu crede ca se vor aloca resurse pe acest plan si vor mai trece multi ani pana cand politicieni vor intelege utilitatea regimului fiscal diferentiat privind tranzactiile bursiere pentru piata de capital.

Tot la capitolul minusuri intra si prelungirea discutiilor despre proiectul de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri. Proiectul a primit un aviz favorabil in luna februarie din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, iar de atunci nu s-a mai aflat nimic.

Privind acest subiect, Adi Lupsan se asteapta ca exemplu Fondului Proprietatea, cu limita de detinere de 5% si management activ, sa creeze o serie de presiuni din partea mediului investitional pentru majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare.

“Daca se va schimba ceva este greu de prevazut, insa este cert faptul ca presiunile vor fi mai importante”, considera directorul Intercapital.

De asemenea, un alt aspect negativ care, desi nu este in prezent legat de zona bursiera, este donatia de 400 milioane lei a Romgaz catre bugetul de stat. Aceasta decizie intra la capitolul piata de capital in conditiile in care va avea efecte negative asupra mediului romanesc de investitii, potrivit declaratiilor Franklin Templeton.

Singurul lucru bun: transferarea managementului Fondului Proprietatea

Singurul lucru bun: transferarea managementului Fondului ProprietateaConvocarea adunarii generale a actionarilor Fondului Proprietatea in care s-a ales ca administrator unic Franklin Templeton este cel mai bun lucru pe care politicienii l-au facut pentru piata de capital.

Desi nu are o legatura directa in acest an cu piata de capital, decizia a permis Franklin Templeton sa avanseze procedurile de listarea a FP, asa cum Statul nu a reusit.

Din septembrie si pana in prezent Franklin a auditat activele Fondului si a aplicat o serie de masuri care sa permita investitorilor straini sa intre pe aceste actiuni. Astfel, pentru aceste actiuni se vor aplica conturile globale fara prevalidare, iar valoarea activelor vor fi calculate la standardele internationale.

Astazi, Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare a aprobat prospectul de listarea a Fondului, iar actiunile vor fi inregistrate ca valori mobiliare in data de 21 decembrie.

Listarea este estimata sa aiba loc in data de 25 ianuarie 2011.

La ce ne putem astepta in 2011 de la politicieni?

La ce ne putem astepta in 2011 de la politicieni?Pentru urmatorul an, guvernantii au anuntat IPO-ul Romgaz, precum si ofertele secundare ale Transelectrica (TEL), Transgaz (TGN) si OMV Petrom (SNP).

“Ce ar putea face politicienii pentru piata de capital, investitori si Guvern in egala masura, ar fi implementarea deciziilor de listarii companiilor si lansarea ofertelor secundare anuntate, cum s-a stabilit in hotararile de guvern. Cel mai important este sa se purceada cat mai hotarat si mai celeric in aceasta directie”, considera Florin Ilie (foto), director de tranzactionare la ING Bank.

Adi Lupsan de la Intercapital este de parere ca politicieni vor intelege ca singurul instrument optim de acoperire a deficitelor bugetare ridicate este piata de capital.

“Cred ca proiectele anuntate se vor pune in miscare, dar cred ca din 2011 politicienii vor da mai multa importanta pietei de capital. Vom avea primele pachete scoase la vanzare pe bursa din primul semestru, dar nu cred ca listarea Romgaz o vom vedea prea curand, deoarece este o decizie politica”, afirma reprezentantul Intercapital.

Florin Ilie a mai declarat ca problema pietei de capital este lipsa oportunitatilor de investire, iar orice imbunatatire a continutului ar insemna o mai mare sursa de finantare si pentru companiile private.

“De asemenea, din perspectiva investitorilor aducerea de mai multe companii in piata ar insemna si o crestere a lichiditatii, elementul de care Bursa duce lipsa acuta”, conchide directorul de tranzactionare al ING Bank.