1 / 4

Minusuri

Din seria lucrurilor negative facute de politicieni in 2010 se inscrie majorarea impozitului pe tranzactiile bursiere de peste un an la 16%: de la 1 iulie toate veniturile din tranzactiile pe piata de capital, indiferent de durata de mentinere, se impoziteaza cu 16%.

“Daca politicienii ar lua in calcul sa revina la regimul fiscal aplicat in anii precendenti veniturilor din tranzactiile bursiere, ar fi imbucurator, deoarece acest sistem diferentiat in functie de durata de detinere a investitiilor se aplica si in tarile dezvoltate, care au inteles aceasta utilitate”, a declarat Adi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest.

Totusi, el nu crede ca se vor aloca resurse pe acest plan si vor mai trece multi ani pana cand politicieni vor intelege utilitatea regimului fiscal diferentiat privind tranzactiile bursiere pentru piata de capital.

Tot la capitolul minusuri intra si prelungirea discutiilor despre proiectul de ridicare a pragului de detinere la SIF-uri. Proiectul a primit un aviz favorabil in luna februarie din partea Comisiei Juridice a Camerei Deputatilor, iar de atunci nu s-a mai aflat nimic.

Privind acest subiect, Adi Lupsan se asteapta ca exemplu Fondului Proprietatea, cu limita de detinere de 5% si management activ, sa creeze o serie de presiuni din partea mediului investitional pentru majorarea pragului de detinere la societatile de investitii financiare.

“Daca se va schimba ceva este greu de prevazut, insa este cert faptul ca presiunile vor fi mai importante”, considera directorul Intercapital.

De asemenea, un alt aspect negativ care, desi nu este in prezent legat de zona bursiera, este donatia de 400 milioane lei a Romgaz catre bugetul de stat. Aceasta decizie intra la capitolul piata de capital in conditiile in care va avea efecte negative asupra mediului romanesc de investitii, potrivit declaratiilor Franklin Templeton.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri