Strategie de atac: Totul pentru cresterea rulajelor

Strategie de atac: Totul pentru cresterea rulajelorDupa scaderile dramatice din a doua parte a anului 2008 si cresterile peste asteptari din 2009, anul acesta a adus o scadere acuta a rulajelor, din al doilea semestru. Daca deprecierile cotatiilor fac parte dintr-o ciclicitate a bursei, criza de lichiditate a lovit profund piata, de la intermediari pana la investitori, de la cifre de afaceri pana la incredere.

Astfel, 2010 s-a demonstrat a fi cel mai greu an al crizei din piata de capital, in care lupta pentru supravietuire a inlocuit competiile acerbe pentru cote de piata, din anii precedenti.

Insa, primele repere ale anului 2011 indica o revenire, la nivel de lichiditate si de vizibilitate, in primul rand datorita listarilor anuntate.

Chiar daca listarea Fondului Proprietatea in ianuarie va genera o crestere importanta de lichiditate si va directiona banii blocati si spre alte companii, strategia Bursei de Valori Bucuresti nu se rezuma doar la listarile si cresterile de free-float promise de statul roman.

“Am inceput in 2010 o serie de demersuri pe care le vom continua si anul viitor. Lucram la imbunatatirea comunicarii, incercam sa fim mai proactivi, purtam discutii constante cu emitenti de pe Rasdaq in vederea transferului pe piata reglementata dar si cu alte companii private, care pot lua in calcul varianta finantarii prin bursa”, a declarat Valentin Ionescu (foto), directorul general al BVB.

Astfel, bursa intra in noul an cu o baza deja construita, cu planuri concrete pentru cateva segmente pe care trebuie atacate in paralel. Cel mai important aspect ramane cresterea lichiditatii.

Ionescu spune ca discutiile curente cu Ministerul Economiei indica faptul ca Petrom va fi primul pachet scos la vanzare de stat, urmat de Transgaz, Tranelectrica si listarea Romgaz spre finalul anului.

“Toate acestea, impreuna cu Fondul Proprietatea vor duce la cresterea free-float-ului cu peste 4 miliarde de euro, ceea ce ar transforma anul 2011 intr-unul istoric – cel mai bun din punct de vedere al listarilor”, afirma Ionescu.

Planul Bursei include si piata derivatelor, unde se vrea lansarea a cel putin un produs pe luna, dar si sistemul alternativ de tranzactionare.

Pe CAN-ATS, segmentul international va fi completat anul viitor cu alte companii mari (dupa Daimler, in noiembrie), insa miza cea mai importanta va fi pentru companiile locale.

Vrem ca acest sistem sa fie vazut ca o rampa de lansare si de accesare a pietei de capital de catre companiile mici. Cu o capitalizare de cel putin un million de euro si un business-plan solid, o companie isi poate pune bazele pe ATS, urmand sa acceseze si piata reglementata pe termen mediu sau lung”, a mai spus directorul BVB, care isi propune sa contruiasca o piata puternica, cu emitenti noi si importanti, produse interesante si reguli in linie cu cele europene.

Singurii factori care ar putea bloca acest proces de dezvoltare pe care BVB il are in plan anul viitor tin fie de inrautatirea mediului macroeconomic fie de amanarea listarilor de stat.

Garantez ca vom face tot ce tine de noi, toate schimbarile necesare, toate imbunanatirile in arhitecura de tranzactionare. Orice surpriza neplacuta poate fi declansata doar de factori externi”, crede Ionescu.

Anul viitor ar putea aduce si extinderea conturilor globale la nivelul intregii piete, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare le-a aprobat pentru Fondul Proprietatea.

Valentin Ionescu spera ca pe parcursul anului acestea sa fie aplicate tuturor emitentilor, chiar daca o parte din brokeri spun ca nu sunt pregatiti pentru noi costuri in acest sens.

"2011 este crucial. Traim vremuri grele, trebuie sa ne dezvoltam

Valentin Ionescu este constient ca anul viitor va fi esential in trasarea unei directii clare a evolutiei pietei de capital romanesti.

2011 va fi un an crucial si daca toate lucrurile propuse si promise se vor intampla, va fi cel mai bun an din istoria bursei moderne. Insa, trebuie sa ne miscam foarte repede, pentru ca in regiune se contureaza anumiti poli de putere, din care noi inca nu facem parte, insa in care am putea intra in cativa ani, daca vom fi activi. Eu ma gandesc chiar ca am putea deveni o bursa regionala, insa acest proiect este pe termen lung”, a declarat CEO-ul Bursei.

In timp ce operatorii de piata din Viena, Varsovia sau Londra fac road-show-uri in tara noastra pentru a gasi emitenti, Ionescu isi sustine ideea ca o fuziune cu Sibex ar crea o bursa puternica in Romania.

“Am mai discutat informal acest lucru, avem si feedback pozitiv din piata, majoritatea isi doresc o fuziune si cred ca astfel ne putem consolida pe plan intern. Daca ne miscam bine si repede, in 1-2 ani putem fi mult mai departe decat suntem acum”.

BVB isi propune sa continue road-show-urile pe plan intern, pentru a atrage emitenti, urmand ca promovarea la nivel international sa capete amploare odata ce Bursa va avea ce vinde.

Pe langa companille din portofoliul Fondului Proprietatea, pe care Franklin Templeton intentioneaza sa le listeze in urmatorii ani, reprezentantii bursei poarta discutii cu SIF-urile, pentru firmele la care acestea detin actiuni.

De asemenea, anul viitor va incepe un program de promovare a ideii de finantare prin piata de capital in randul companiilor mici si mijlocii, in parteneriat cu Asociatia pentru IMM-uri.

Insa, ca 2011 sa aduca finalizarea a cat mai multe din planurile BVB, Valentin Ionescu lanseaza un mesaj pentru toti participantii pietei.

Mi-ar placea sa vad ca toti actorii pietei, inclusiv media, au acelasi numitor comun: dezvoltarea pietei de capital. In ultima perioada, am senzatia ca unii din cei implicati se bucura de anumite sincope sau mesaje gresit intelese si incearca sa transforme totul intr-un can-can financiar, lucru de care piata nu are nevoie. Interesul ar trebui sa fie unul comun si toata lumea ar avea de castigat. Haideti sa construim o piata puternica, anul viitor va fi unul crucial: traim vremuri grele si trebuie sa ne dezvoltam. Alta directie decat inainte nu exista”, sustine directorul Bursei din Bucuresti.

Reforma Bursei: Restructurare si regandire a echipei

Reforma Bursei: Restructurare si regandire a echipeiDupa listarea din iunie, Bursa si-a schimbat statutul, a capatat anumite pozitii cheie si are nevoie de o atentie speciala in comunicare, relatia cu investitorii, prezentarea rezultatelor.

Am avut nevoie de o restructurare, nu este vorba doar de scaderea numarului de personal ci si de o regandire a modalitatii de lucru in BVB. Concedierile facute recent nu fac parte doar din planul de reducere a costurilor, sunt incluse si in planul de reorganizare a echipei”, a explicat Ionescu.

Astfel, dupa un proces de evaluare a angajatilor, a fost concediat circa 10% din personal si au fost reduse o parte din salarii.

Din septembrie, BVB a raportat pierderi operationale, fiind nevoie astfel de o reducere a cheltuilelilor, pentru care s-au renegociat mai multe contracte. Insa, odata cu listarea Fondului Proprietatea, Ionescu spera ca Bursa va trece din nou pe profit operational.

Practic, cea mai importanta carte de anul viitor o va juca statul. Miza principala, dincolo de finantarea obtinuta, va fi ajutorul esential dat pietei de capital. Iar rezultatul unui joc bun se va vedea intr-o crestere a intregii piete, dublata de castigurile din taxe si impozite percepute de la un numar mai mare de participanti, cu o activitate mult mai intensa.

Dupa ani de promisiuni pe aceasta directie, statul pare ca a invatat din exemplul Poloniei si a altor tari care si-au finantat bugetul cu o serie de mari listari, a constatat Ionescu, dupa o serie de mesaje pozitive receptate de la guvernanti.

“Mai mult, avem un avantaj important fata de acum 3 ani – jucatorii din pilonul II de pensii private, care ar putea sa investeasca procente importante din active in companiile romanesti si nu pe alte piete. Statul ar trebui sa profite de faptul ca exista acesti clienti, alaturi de cei de retail”, a continuat Ionescu.

In final, toata piata asteapta ca anul viitor sa aduca o revolutie bursiera, o resuscitare a intregului sistem. Acest lucru este si in planul directorului BVB, insa are nevoie de sprijinul intregii piete.

“O parte din participanti sunt dezamagiti, si-au pierdut optimismul in aceasta lupta pentru supravieuire. Stiu ca traim vremuri grele dar sper ca lichiditatea sa creasca si toti intermediarii care au rezistat eroic in aceste conditii sa se mentina pe linia de plutire pana la o crestere a volumelor”.

Cum incheie BVB cel mai greu an al crizei

Cum incheie BVB cel mai greu an al crizeiChiar daca motivele scaderii lichiditatii au fost mai degraba externe, tinand de inrautatirea conditiilor economice, sociale si fiscale, BVB este cea care trebuie sa resusciteze piata.

Valentin Ionescu povesteste ca a identificat cateva chestiuni care se putea modifica pe termen scurt, imediat cum a preluat conducerea executiva a BVB, la finalul lunii septembrie.

Astfel cu aprobarea Consiliul Bursei, s-a inceput imbunatatirea practicilor de piata si s-au modificat pasii de pret, lucruri care pot ajusta putin lichiditatea, dar fara a o schimba radical.

De asemenea, bursa a mizat foarte mult pe transferarea companiilor de pe Rasdaq pe piata reglementata. Anul acesta cele mai importante mutari la cota bursei au fost facute de Prefab, Electroarges, Ropharma, tendinta urmand sa continue chiar din prima parte a anului viitor.

Un alt reper important al anului a fost listarea BVB in luna iulie. Plecand de la ideea de a se prezenta drept exemplu pentru alte companii, Bursa a ajuns sa fie in topul tranzactiilor, fiind in interesul investitorilor.

Pe langa aceasta, bilantul listarilor din acest an este completat de fondurile inchise lansate de Intercapital Investment Mamanegent si OTP Asset Managament. La jumatatea lunii noiembrie, odata cu aniversarea a 15 ani de bursa, sistemul alternativ de tranzactionare al Bursei a fost lansat cu actiunile Daimler.

Anul 2010 a adus si lansarea pietei de produse structurate, in iulie fiind listate cele emise de Erste Bank Group. Produsele au ca activ suport petrol, aur si indicele DAX sunt format de certificate turbo si a celor index.

La o luna distanta, Raiffeisen Centrobank a adus la bursa noua produse structurate de tipul certificatelor index, avand ca suport indicii ROTX, S&P500, EuroStoxx50, DAX, aur si futures pe petrol.

De asemenea, ultimele luni ale anului au adus proiecte si in piata derivatelor, care s-a dezvoltat foarte putin la BVB. Un prim rezultat al eforturilor depuse in acest sens este introducerea primului market-maker pe actiunile SIF Muntenia (SIF4). Impreuna cu Casa de Compensare Bucuresti au fost reduse garantiile financiare, de la 50.000 de lei la 20.000 lei si contributiile minime anuale de la 5000 de lei la 500.

In plus, s-a stabilit o marja unitara pe contractile futures, prin egalizarea marjei initiale cu cea de mentinere si au fost extinse activele ce pot constitui colateral, fiind incluse valutele si cele mai lichide actiuni de pe piata spot.