1 / 5

Strategie de atac: Totul pentru cresterea rulajelor

Dupa scaderile dramatice din a doua parte a anului 2008 si cresterile peste asteptari din 2009, anul acesta a adus o scadere acuta a rulajelor, din al doilea semestru. Daca deprecierile cotatiilor fac parte dintr-o ciclicitate a bursei, criza de lichiditate a lovit profund piata, de la intermediari pana la investitori, de la cifre de afaceri pana la incredere.

Astfel, 2010 s-a demonstrat a fi cel mai greu an al crizei din piata de capital, in care lupta pentru supravietuire a inlocuit competiile acerbe pentru cote de piata, din anii precedenti.

Insa, primele repere ale anului 2011 indica o revenire, la nivel de lichiditate si de vizibilitate, in primul rand datorita listarilor anuntate.

Chiar daca listarea Fondului Proprietatea in ianuarie va genera o crestere importanta de lichiditate si va directiona banii blocati si spre alte companii, strategia Bursei de Valori Bucuresti nu se rezuma doar la listarile si cresterile de free-float promise de statul roman.

“Am inceput in 2010 o serie de demersuri pe care le vom continua si anul viitor. Lucram la imbunatatirea comunicarii, incercam sa fim mai proactivi, purtam discutii constante cu emitenti de pe Rasdaq in vederea transferului pe piata reglementata dar si cu alte companii private, care pot lua in calcul varianta finantarii prin bursa”, a declarat Valentin Ionescu (foto), directorul general al BVB.

Astfel, bursa intra in noul an cu o baza deja construita, cu planuri concrete pentru cateva segmente pe care trebuie atacate in paralel. Cel mai important aspect ramane cresterea lichiditatii.

Ionescu spune ca discutiile curente cu Ministerul Economiei indica faptul ca Petrom va fi primul pachet scos la vanzare de stat, urmat de Transgaz, Tranelectrica si listarea Romgaz spre finalul anului.

“Toate acestea, impreuna cu Fondul Proprietatea vor duce la cresterea free-float-ului cu peste 4 miliarde de euro, ceea ce ar transforma anul 2011 intr-unul istoric – cel mai bun din punct de vedere al listarilor”, afirma Ionescu.

Planul Bursei include si piata derivatelor, unde se vrea lansarea a cel putin un produs pe luna, dar si sistemul alternativ de tranzactionare.

Pe CAN-ATS, segmentul international va fi completat anul viitor cu alte companii mari (dupa Daimler, in noiembrie), insa miza cea mai importanta va fi pentru companiile locale.

Vrem ca acest sistem sa fie vazut ca o rampa de lansare si de accesare a pietei de capital de catre companiile mici. Cu o capitalizare de cel putin un million de euro si un business-plan solid, o companie isi poate pune bazele pe ATS, urmand sa acceseze si piata reglementata pe termen mediu sau lung”, a mai spus directorul BVB, care isi propune sa contruiasca o piata puternica, cu emitenti noi si importanti, produse interesante si reguli in linie cu cele europene.

Singurii factori care ar putea bloca acest proces de dezvoltare pe care BVB il are in plan anul viitor tin fie de inrautatirea mediului macroeconomic fie de amanarea listarilor de stat.

Garantez ca vom face tot ce tine de noi, toate schimbarile necesare, toate imbunanatirile in arhitecura de tranzactionare. Orice surpriza neplacuta poate fi declansata doar de factori externi”, crede Ionescu.

Anul viitor ar putea aduce si extinderea conturilor globale la nivelul intregii piete, dupa ce Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare le-a aprobat pentru Fondul Proprietatea.

Valentin Ionescu spera ca pe parcursul anului acestea sa fie aplicate tuturor emitentilor, chiar daca o parte din brokeri spun ca nu sunt pregatiti pentru noi costuri in acest sens.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri