Cele mai importante proiecte ale Depozitarului

Cele mai importante proiecte ale DepozitaruluiPrintre planurile pe 2011 ale Depozitarului Central se numara si implementarea conturilor globale (cu raportare si reconciliere) si noul model de imprumut de instrumente financiare. Chiar daca tranzactionarea Fondului Proprietatea se va face prin conturi globale, implementarea lor la nivelul pietei este o procedura de durata, pentru care brokerii trebuie sa se pregateasca.

Citeste aici mai multe detalii despre conturile globale si imprumuturile de actiuni

Depozitarul isi mai propune implementarea graduala a sistemului de comunicare SWIFT, pentru comunicarea cu BNR, cu ceilalti utilizatori ai retelei, cu alti depozitari, custozi etc.

SWIFT este furnizorul mondial de solutii de plata pentru banci, dar si de solutii de comunicare in ceea ce priveste operatiunile cu valori mobiliare. Scopul grupului national este sa stabileasca si sa standardizeze normele de comunicare pe care le vom folosi in Romania pentru a oferi aceleasi mesaje ca si cele internationale.

“Prin intermediul SWIFT vom putea creste eficienta operatiunilor de decontare si vom putea raspunde intr-o masura mai mare cerintelor clientilor. Astfel Romania va deveni mai atractiva pentru investitori, iar piata de capital locala va fi mai vizibila”, declara Adriana Tanasoiu (foto), directorul general al Depozitarului Central, la inceputul lunii artie.

In acest an, DC vrea finalizarea procedurii de deschidere a contului curent la BNR si dezvoltarea unui soft pentru administrarea conturilor de numerar ale participantilor, pentru operatiuni transfrontaliere intr-o prima etapa, si pentru decontari in lei, ulterior.

Depozitarul - Banca cu scop limitat la operatiunile de decontare?

Depozitarul - Banca cu scop limitat la operatiunile de decontare?Depozitarul Central vrea sa solicite Bancii Nationale autorizarea sa ca banca cu scop limitat la operatiunile care au legatura cu decontarea, pe termen mediu. Insa, BNR trebuie sa avizeze sis a reglementeze aceasta activitate, tinand cont ca specificul este unul bancar.

Pentru finalul anului 2011, inceputul anului 2012, DC isi propune sa ofere servicii de decontare a tranzactiilor domestic in euro, prin conectarea la sistemul european de plati in euro, TARGET2 (sistemul va fi implementat in Romania de catre BNR, in a doua parte a anului 2011).

De asemenea, se vor analiza si dezvolta noi servicii pentru emitenti, de collateral management si asset servicing, inclusiv pentru instrumente financiare straine.

Adriana Tanasoiu, directorul general al Depozitarului, a mentionat ca se analizeaza oportunitatea autorizarii institutiei ca si contraparte pentru piata spot, dar si posibilitatea oferirii de servicii de tax reclaim.

Depozitarul mai are in plan si realizarea de tranzactii turnaround. “Sunt tranzactii in doi pasi, facute de un intermediar pentru clientii lui. De exemplu, intermediarul strain cumpara actiuni de la un broker roman si le vinde pe OTC, clientilor lui. Practic, volumul sau trebuie sa fie de cel mult cat a cumparat pe bursa”, a explicat Tanasoiu.

Schimbari la nivel european

Schimbari la nivel europeanPe 16 iulie 2009, Banca Centrala Europeana si Eurosistemul au semnat Memorandumul de Intelegere cu 27 de depozitari centrali (inclusiv DC) din 24 de tari, in prezend numarul acestora fiind de 30 (27 de tari).

Depozitarii centrali vor fi interconectati din punct de vedere tehnic, dar din punct de vedere legal va continua sa existe obligatia de a isi deschide conturi la depozitarii cu care doresc sa se conecteze;
Potential, fiecare depozitar central poate sa ofere toate instrumentele financiare si sa deconteze in toate monedele din T2S.

Mai mult, la 15 septembrie 2010, Comisia Europeana a publicat o propunere de regulament privind tranzactiile cu instrumentele financiare derivate, contrapartile centrale si registrele centrale de raportare a tranzactiilor OTC (EMIR). Dupa adoptare, acest regulament va fi aplicabil in toate Statele Membre.

Legislatia europeana care va fi aplicabila Depozitarilor Centrali si Internationali va creste in mod substantial nivelul actual al competitiei: depozitarii vor putea presta servicii in Uniunea Europeana pe baza de pasaport, vor putea furniza servicii pe baza unei licente bancare cu scop
Limitat.
Mai mult, emitentii isi vor putea alege in mod liber depozitarul (nu neaparat depozitarul national) iar intermediarii regionali / globali vor putea sa se conecteze la sistemul TARGET2 Securities printr-un numar limitat de depozitari care furnizeaza acces si servicii pan-europene