Piata de derivate va fi completata cu noi produse futures

Piata de derivate va fi completata cu noi produse futuresDupa ce in 2010, Bursa de la Sibiu a introdus derivatele pe indicele Dow Jones, contractele futures pe aur, denominate in lei, si pe certificatele de emisii de gaze cu efect de sera, Teodor Ancuta doreste ca in lunile urmatoare sa reatraga interesul investitorilor pentru aceste instrumente financiare.

“Un obiectiv major este readucerea lichiditatii de pe segmentul derivatelor la nivelul din anii precedenti, dupa ce criza financiara globala s-a resimtit in reducerea volumelor. In acest sens vizam atat produse derivate noi, dar si intesificarea eforturilor educationale si de marketing. Cred ca principala problema cu care ne confruntam este lipsa culturii investitionale la romani si dorim sa schimbam acest lucru”, a declarat presedintele Sibex.

Prin produsele vizate se numara un derivat pe indicele german DAX si lansarea optiunilor binare.

Anul trecut cele mai lichide produse de la Sibex au fost derivate cu activ suport actiunile SIF Oltenia (DESIF5), cu 1,11 milioane de contracte, urmat de indicele american Dow Jones, denominat in lei (DEDJIA_RON), cu 345.620 de contracte.

O evolutie de remarcat a avut-o si derivatul pe aur cu marja in lei, SIBGOLD_RON, pe care s-au incheiat peste 10.000 de contracte, dupa lansarea lui in 26 iulie.

Noul CA mizeaza pe dezvoltarea pietei spot

Noul CA mizeaza pe dezvoltarea pietei spotPiata spot de la Sibiu s-a lansat in data de 22 ianuarie cu primul emitent, insasi Sibex (SBX), fiind urmat de Prodplast Imobiliare (PPL), pe sistemul alternativ de tranzactionare administrat de bursa sibiana.

“Daca 2010 a fost un an in care s-a prezentat oferta Sibex tuturor companiilor care indeplinesc conditiile unei listari de succes la Sibiu, in acest an cred ca foarte multe dintre aceste efoturi se vor concretiza. Din experienta anului trecut am observat ca oamenii de afaceri, managerii companiilor, au o mare retinere fata de intrare pe bursa, din cauza problemelor de pe piata spot din anii precedenti cand au existat suspicini de manipulare sau operatiuni realizate in baza unor informatii privilegiate”, considera Ancuta.

In acest sens, seful Sibex afirma ca cel mai important proiect privind listarile din 2011 este cea a Romgaz la Sibiu, “de el depinzand evolutia in viitor a societatii”.

“Daca statul va lista 15% din Romgaz la Sibiu, va da Sibex acea credibilitate de care este nevoie pentru a atrage si alti emitenti, mai ales din mediul privat”, explica Ancuta.

Bursa din Sibiu a cerut in instanta anularea Hotararii de Guvern care prevede privatizarea societatii prin listarea pe piata administrata de Bursa de Valori Bucuresti. Primul termen de judecata a fost stabilit in data de 30 mai.

Indiferent daca listarea va avea loc doar la Sibiu sau va fi una dubla si la Varsovia, presedintele crede ca realizarea ei ar duce la aparitia a 10.000 de noi conturi si s-ar pune bazele unei alte imagini pentru piata de capital.

In curand, si Depozitarul Sibex va putea implementa conturile globale

In curand, si Depozitarul Sibex va putea implementa conturile globaleIn curand, conturile globale vor putea fi folosite si pe bursa din Sibiu. “Noi, inca de la infiintarea Depozitarului am trimis catre CNVM regulamentele pentru conturile globale. Din cate cunosc, in cel mai scurt timp va fi rezolvata problema conturilor globale la Depozitarul Sibex, deoarece fara acestea nu vom putea realiza listari duble impreuna cu Bursa din Varsovia”, precizeaza Ancuta.

Banca Nationala a Romaniei a aprobat in data de 23 decembrie 2010 modificarile aduse Codului Depozitarului Central privind conturile globale, noul regulament fiind avizat de catre Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare la inceputul acestui an.

Pe langa obiectivele prezentate anterior, Bursa de la Sibiu vrea sa continue promovarea din ultimii ani, avand pus la punct un plan de marketing care are si o componenta de educatie.

“In primele luni din an, vom realiza rebranding-ul Sibex, apoi ne vom concentra pe educatia online si promovarea la toate nivelele. Oricat de multe produse am aduce la tranzactionare, eforturile noastre sunt in zadar daca nu educam publicaul tinta”, a mai afirmat presedintele Bursei sibiene.