Debut de an pozitiv pentru BVB

Debut de an pozitiv pentru BVBBursa de Valori Bucuresti a inceput 2011 cu aprecieri generalizate, indicii crescand vizibil in primele doua saptamani de tranzactionare, pe fondul unor volume in crestere fata de media din finalul lui 2010.

Indicele BET a castigat 9,78% de la inceputul acestui an, iar indicele BET-C a crescut cu 9,07 procente. Din prima zi de tranzactionare a anului, indicele financiar BET-FI s-a apreciat cu 9,53% iar indicele BET-NG cu 5,44%. Cea mai mare apreciere este consemnata de indicele BET-XT, care a bifat aproape 10,5% pana in sedinta de ieri.

Chiar daca aprecierile vor continua, nu sunt excluse corectii punctuale sau temperarea cresterilor in preajma listarii Fondului Proprietatea, care va capta atentia investitorilor, cel putin pentru o vreme.

Tendinta ascendenta cred ca va continua inca o perioada destul de lunga deoarece vor veni catre piata noi bani atat din partea noilor investitori care sunt atrasi in principal de listarea FP, cat si de cei rezultati din marcarea profiturilor pe actiunile FP a celor care au cumparat in cursul anului trecut aceste actiuni. Evolutia nu va fi liniar pozitiva, ci va fi insotita si de semicorectii temporare”, a declarat Gabriel Necula (foto), director adjunct de tranzactionare la Prime Transaction.

In acelasi timp, Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest, se asteapta ca aprecierile BVB sa se tempereze in apropierea listarii FP, cand toate privirile investitorilor vor fi captate pentru cateva zile sau saptamani de titlurile fondului.

„Pe termen scurt, avand in vedere cresterile destul de consistente, este foarte probabila o corectie sau o temperare a cresterilor insa evolutia va fi puternic influentata evolutia FP. Probabil primele zile sau saptamani de tranzactionare a Fondului Proprietatea vor fi caracterizate de o volatilitate ridicata, context in care emitentii care au inregistrat cresteri peste medie in acest inceput de an pot inregistra corectii”, a explicat Grigoras.

Insa, pana la finalul anului, situatia pare destul de diferita, iar estimarile trebuie sa aiba in vedere si investitiile nerezidentilor. Probabil, atrasi de FP, acestia isi fac simtita prezenta in piata.

Cresterea simtitoare a volumelor fata de sfarsitul anului 2010 si numarul mare de tranzactii speciale realizate in ultimele saptamani sunt dovezile cresterii interesului investitorilor straini pentru piata autohtona, interes care va fi pastrat si chiar crescut daca estimarile de crestere economica din acest inceput de an vor fi confirmate. Acest interes daca se va mentine va duce cu siguranta la continuarea achizitiilor punand o presiune suplimentara pe cotatii”, a mai explicat brokerul Intercapital.


Sectorul financiar a inceput 2011 in forta

Sectorul financiar a inceput 2011 in fortaTop 10 cele mai tranzactionate de la BVB de la inceputul acestui an este format din emitentii financiari (cu exceptia SNP). Astfel, BRD a atras cel mai mare rulaj, de 55 milioane lei, urmat de Petrom (SNP) cu 37,5 milioane lei. SIF Oltenia ocupa locul al treilea, cu tranzactii de 28 milioane lei, urmata de SIF 2 cu 18 milioane si TLV, cu 17,7 milioane.

Si Bursa de Valori Bucuresti este in topul celor mai tranzationate companii, cu o valoare totala de 12 milioane de lei, urmata de SIF 1 cu 10 milioane. Topul este completat de SIF3, Erste Bank si SIF 4, cu tranzactii totale de sub 10 milioane lei, de la inceputul acestui an.

Acest top poate fi explicat de structura emitentilor prezenti la cota BVB. Sectorul financiar-bancar are o pondere foarte ridicata in totalul tranzactiilor de la BVB, aproximativ 55% in primele trei luni ale anului trecut. Sectorul energetic are o pondere de peste 30%, in aceeasi perioada.

Structura actuala de emitenti a BVB permite in acest moment investitorilor sa tranzactioneze preponderent emitenti din aceste doua sectoare. Pe viitor, daca tinem cont de listarile noi asteptate (Fondul Proprietatea si Romgaz) sau de vanzarile pe bursa a pachetelor suplimentare din partea statului (SNP, TEL si TGN), este foarte probabil ca preferintele investitorilor pentru aceste doua sectoare sa ramana aceleasi, poate chiar sa se intensifice si ponderile sa devina si mai ridicate”, a explicat Nicu Grigoras (foto).

Pe de alta parte, dupa evolutia foarte slaba a sectorului financiar in a doua parte a anului 2010, investitorii au revenit mai optimisti pe fondul evolutiei foarte bune a pietelor externe si pe imbunatatirea contextului in Romania, prin aprobarea transei a 7-a de la FMI si inceperea discutiilor pentru un nou acord de siguranta.

„Cred ca vom vedea aceasta tendinta in continuare deoarece aceste companii financiare sunt mult subevaluate comparativ cu alte companii similare din tari europene. Vedem o crestere a apetului de risc si prin perspectiva unei revenire economice incepand cu a doua parte a acestui an. Investitorii incep sa-si dea seama de oportunitatile pe sectorul financiar si pe fondul atingerii maximului sentimentului negativ in Romania incep sa intre la cumparare. In acelasi timp se simt in piata si investitori straini care vaneaza chilipiruri, iar langa acestia isi fac loc si speculatorii”, sustine Gabriel Necula.


Dominatia FP incepe peste o saptamana

Dominatia FP incepe peste o saptamanaToate coordonatele din primele saptamani ale anului vor fi schimbate marti, 25 ianuarie 2011, o data cu listarea celui mai asteptat emitent de pe piata de capital. Titlurile FP vor fi cele mai tranzactionate, vor capta toata atentia si vor tine toate topurile. Cel putin asa suna asteptarile actorilor pietei.

Probabil FP va fi principalul emitent tranzactionat urmat de segmentul bluechip. Ma astept la valori tranzactionate destul de mari avand in vedere semnalele pe care le avem din partea detinatorilor de actiuni FP si a celor care vor sa investeasca. Un rulaj important va fi generat si de investitorii straini, SIF-uri, fonduri de pensii sau alte fonduri de investitii care se vor axa in strategia lor pe acest fond”, a explicat Gabriel Necula.

In opinia sa, companiile financiare ar fi putut fi vedetele inceputului de an daca nu era listarea FP. Evolutia acestui segment ar putea sa fie pozitiva, dar capul de afis va fi tinut de actiunile FP.

„Din punct de vedere al randamentelor cred ca in prima parte companiile financiare vor avea randamente mai bune, dar dupa linistirea lucrurilor cu actiunile FP acestea vor avea o evolutie foarte buna”, a mai spus brokerul Prime Transaction.

Si Nicu Grigoras se asteapta ca topul lichiditatii sa fie dominat de titlurile FP, cel putin in primele saptamani de tranzactionare.

Fondul Proprietatea va domina acest inceput de an din toate punctele de vedere. Atentia tuturor participantilor la piata va fi captata de evolutia pretului actiunilor FP si de evenimentele care vor urma listarii”, a afirmat Grigoras.