"FP este un proiect foarte important pentru Romania"

"FP este un proiect foarte important pentru Romania"Dupa un 2010 in care piata de capital a stat sub semnul unei lichiditati anemice, pe fondul lipsei de interes tot mai acute, listarea Fondului Proprietatea este privita de multi actori ai pietei ca o salvare, fiind asteptata sa genereze o adevarata “revolutie”.

Cu o abordare echilibrata, Stere Farmache (foto) admite ca acest eveniment este crucial pentru intreaga piata, chiar daca “revolutie” este mult spus.

“Prin dimensiunea lui, Fondul Proprietatea este un emitent important, cu un free-float semnificativ, indicator care are sanse mari de a merge spre 100% in anii urmatori. De asemenea, fondul beneficiaza in prezent de un management (administrator) cu experienta si reputatie recunoscuta la nivel international. FP este un proiect foarte important nu numai pentru piata de capital, dar si pentru Romania ca tara, pentru ca nu trebuie sa uitam ca fondul a fost infiintat pentru despagubirea persoanelor ale caror imobile au fost confiscate in mod abuziv in perioada comunista”, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

Un element foarte important al acestui proces este ca mare parte din actionarii Fondului Proprietatea nu au avut de-a face cu piata de capital pana acum, iar interesul pentru pret sau nevoia unui exit ii va apropia de bursa.

Acest lucru poate fi un castig important si este posibil ca un numar mare dintre acestia sa devina investitori activi pe piata, prin faptul ca listarea FP le aduce bursa in atentie.

“Este greu de estimat acum cu exactitate numarul de noi conturi active care va fi generat de admiterea la tranzactionare a actiunilor FP. Cu singuranta, vom observa un numar mai mare de investitori activi persoane fizice, dar si investitori institutionali locali si straini, care vor aduce si un plus calitativ al cererii manifestate in piata. Apreciez ca interesul manifestat pentru FP se va rasfrange si asupra altor titluri de la Bursa”, a explicat Farmache.

Care va fi cel mai important efect?

Care va fi cel mai important efect?Listarea Fondului Proprietatea este asteptata sa genereze schimbari importante si sa produca efecte vizibile la nivel de capitalizare, lichiditate, interes, numar de investitori.

Farmache spune ca orice efect se va reflecta cel mai bine in marimea si calitatea indicatorilor bursieri si in performanta.

“Esential este faptul ca BVB si piata de capital din Romania vor reveni in centrul atentiei investitorilor internationali. Evenimentul de saptamana viitoare va avea un impact a carui importanta va fi poate cel mai bine reflectata, pe termen scurt, de dinamica principalilor indicatori cantitativi ai Bursei: capitalizarea bursiera si valoarea tranzactiilor”.

Cu siguranta ca titlurile FP vor fi in centrul atentiei pentru o vreme, insa presedintele BVB crede ca tot criteriul performantei va domina deciziile investitionale ale investitorilor pe bursa.

Un alt efect pe care Farmache il anticipeaza este acela de catalizator pentru listarile companiilor de stat, care ar putea primi un impuls.

“Vrem sau nu, planurile BVB sunt legate si de anumite decizii referitoare la privatizarea companiilor de Stat. Listarea FP ar putea arata o data in plus capacitatea pietei de capital de a atrage si mobiliza resurse financiare importante, ceea ce speram ca va influenta decidentii guvernamentali atunci cand vor analiza demararea si structurarea unui proces de privatizare”, a mai spus Farmache.

Pe parcursul anului 2010, Guvernul Romaniei a aprobat o ordonanta pentru vinderea unor pachete de actiuni la Petrom, Transgaz, Transelectrica si Romgaz. Pana acum, singurele semnale concrete vin dinspre SNP, unde a fost ales consilierul juridic, urmand ca in prima parte a anului ce tocmai a inceput sa fie ales si intermediarul.

“La sfarsitul anului 2010, bursa va avea o capitalizare si o valoare a tranzactiilor care sa o plaseze pe o platforma solida, sa ii dea un avant si sa ii reduca vulnerabilitatea in fata unor situatii dificile”, a mai spus Farmache.

"Brokerii interesati sa tranzactioneze FP sunt pregatiti"

"Brokerii interesati sa tranzactioneze FP sunt pregatiti"Tranzactionarea Fondului Proprietatea se va face prin conturi globale, implementarea lor la nivelul pietei este o procedura de durata. Pentru implementarea conturilor globale, intermediarii trebuie sa primeasca un aviz tehnic de la Depozitarul Central, care sa arate ca sunt pregatiti.

Decizia CNVM a lansat o serie de declaratii in piata, conform carora mare parte din brokeri nu sunt pregatiti tehnic sa tranzactioneze aceste actiuni si ca procesul de acomodare va fi de lunga durata.

Stere Farmache nu crede ca vor fi probleme in acest sens si ca brokerii care vor cu adevarat sa tranzactioneze Fondul Proprietatea pentru clienti sau pe house sunt pregatiti.

„Deja in acest moment Bursa de Valori Bucuresti are un procent de acceptare de aproape 100%, trebuie doar ca Depozitarul Central sa acorde toate avizele. Extinderea utilizarii sistemului de conturi globale trebuie privit doar ca un alt efect colateral pozitiv al listarii FP – aduce un set de noi practici si tehnici de tranzactionare care au fost solicitate de piata in ultimii ani si care vor fi introduse acum. Sunt cateva nuante noi, sunt chestiuni care in trecut au fost cerute cu insistenta , in repetate randuri de comunitatea brokerilor si de investitori ca fiind necesare dezvoltarii pietei. Ar fi pacat sa spunem acum ca intermediarii nu sunt pregatiti”, a mai spus Farmache.

Principalele deosebiri intre conturile globale folosite pentru Erste Bank si cele cu Fondul Proprietatea sunt legate de raportari.

Astfel, in codul Depozitarului Central este mentionat un sistem de conturi globale cu raportare. Intermediarii trebuie sa raporteze toate detinerile din conturile globale, de doua ori pe an, inainte de AGA, de distribuirea dividendelor sau de alte evenimente importante, la solicitarea CNVM.