Mark Mobius, presedinte FT: Fondul Proprietatea va reprezenta Romania in lume

Mark Mobius, presedinte FT: Fondul Proprietatea va reprezenta Romania in lumePresedintele executiv al Fondului Proprietatea a declarat ca intreg procesul de administrare si listare a Fondului Proprietatea a fost „o calatorie lunga, interesanta si provocatoare”.

Desi lucrurile intrasera in linie dreapta de mai mult timp, Franklin a preluat administrarea oficiala la finalul lunii septembrie. De atunci, a deschis un birou de lucru in Bucuresti, a platit dividendele pe 2008 si 2009, au fost respectate toate deadline-urile, iar Fondul fost promovat in multe tari din lume.

„Fondul Proprietatea va reprezenta Romania pe harta financiara mondiala. Dar avem nevoie si de sprijinul politicienilor, a partenerilor si a investitorilor”, a declarat Mobius.

Greg Konieczny, manager de porfotoliu FP: Urmeaza multe provocari

Greg Konieczny, manager de porfotoliu FP: Urmeaza multe provocariGregory Konieczny, manager de porfotoliu al Fondului Proprietatea, a multumit brokerilor, consultantilor, grupului BVB si Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare, pentru cooperarea in finalizarea in termen a procesului de listare

„Aceasta listare este primul pas si unul foarte important. Urmeaza multe provocari si ne ramane misiunea importanta de a aduce valoare adaugata actionarilor”, a declarat Konieczny.

Managerul de fond spune ca cea mai mare provocare a Franklin ramane sa administreze activ portofoliul FP si sa listeze cat mai multe companii, precum Romgaz sau Hidroelectrica.

Stere Farmache: Este un nou inceput pentru piata de capital

Stere Farmache: Este un nou inceput pentru piata de capital„In timp ce venea spre Bursa, incercam sa masor valoarea acestui eveniment. Si cred ca depaseste cu mult chiar evenimentul de deschidere a Bursei de Valori Bucuresti, de acum mai mult de 15 ani”, a declarat Stere Farmache, presedintele Bursei de Valori Bucuresti.

In opinia sa, listarea Fondului Proprietatea va aduce o evolutie capabila sa genereze o cascada de evenimente pozitive pentru piata de capital si pentru economie in general.

„ Poate avea un efect catalizator, de antrenare pentru companiile de stat, care manifesta inca reticenta fata de finantarea prin bursa. De asemenea, listarea poate sa plaseze piata de capital intr-o zona care sa atraga si antreprenorii privati”, a mai spus Farmache.

De asemenea, listarea aduce si un set de noutati, precum vanzarile in lipsa si conturile globale, si evidentiaza nevoia acuta de astfel de evenimente, in mod constant.

„Asistam la un nou inceput pentru piata de capital”, a mai spus presedintele BVB.

Valentin Ionescu, CEO BVB: Listarea FP a fost un test pentru noi toti

Valentin Ionescu, CEO BVB: Listarea FP a fost un test pentru noi totiPentru Fondul Proprietatea, listarea aduce transparenta, incredere si vizibilitate, lucruri pe care Franklin a reusit sa le aduca, crede Valentin Ionescu, directorul general al Bursei de Valori Bucuresti.

De asemenea, Ionescu a remarcat ca Franklin a devenit un participant foarte important in piata de capital si a explicat ca beneficiaza de toata sustinerea insitutiei.

„Listarea FP a fost un test pentru noi toti, pe care sper sa il trecem cu brio. Am implementat conturile globale si short selling pentru aceste actiuni si pregatim si derivatele pentru Fondul Proprietatea”, a declarat Ionescu.



Gabriela Anghelache, presedinte CNVM: Este un moment de succes deplin

Gabriela Anghelache, presedinte CNVM: Este un moment de succes deplin„Ne aflam intr-un moment de succes deplin. Au existat multe intrebari legate de problema despagubirilor, dar dupa un proces lung si anevoios, actiunile Fondului Proprietatea se pot tranzactiona la Bursa si pretul poate fi dat de piata”, a declarat Gabriela Anghelache, presedintele Comisiei Nationale a Valorilor Mobiliare.

Anghelache considera listarea FP ca un imbold spre transformarea pietei de capital intr-o sursa de finantare a economiei.

In plus, Fondul Proprietatea poate aduce un plus de transparenta si poate da un exemplu de administrare eficienta, pe langa cresterea lichiditatii si capitalizarii BVB.

Dana Mirela Ionescu, presedinte RCI: Vom descoperi mai multe noutati, pe parcurs

Dana Mirela Ionescu, presedinte RCI: Vom descoperi mai multe noutati, pe parcursDana Mirela Ionescu, presedintele Raiffeisen Capital&Investment si reprezentantul consortiului de brokeri care a intermediat listarea FP, a reiterat ideea ca acest moment aduce multe noutati, pe care piata le va afla pe parcurs.

„Este un nou inceput, pentru ca are un manager de calibru, este primul fond de acest gen listat, oferta investitorilor acces la companii nelistate si este primul emitent cu un free float comparabil cu al marilor companii de pe pietele straine – 2 milioane de euro. Pe langa toate aceste aspecte, mai aduce si conturile globale si vanzarile in lipsa”, a explicat oficialul RCI.

Adriana Tanasoiu, director general al Depozitarului Central, este convinsa ca listarea FP va atrage noi investitori straini.

„Eforturile tuturor celor care au participat la acest proces, realizate intr-un timp foarte scurt, au demonstrat ca piata romaneasca de capital are potential”, a mai spus Tanasoiu.

Directorul Depozitarului a mai spus ca au fost transferate peste 2 miliarde de actiuni FP in conturile brokerilor.