Eveniment istoric, zi istorica, lichiditate record

Eveniment istoric, zi istorica, lichiditate recordActiunile Fondului Proprietatea (FP) au fost vedetele sedintei de ieri, generand cea mai mare lichiditate si cel mai mare volum din piata. Cotatia finala a fost de 0,6495 lei/actiune, in crestere cu 7,89% fata de primul pret din piata.

Citeste aici cum au evoluat titlurile FP pe tot parcursul sedintei

Lichiditatea atrasa de schimbruile pe actiuni FP a fost de 213,64 milioane lei (50,13 mil. euro), iar volumul de actiuni tranzactionat s-a ridicat la 333,21 milioane de titluri, ceea ce reprezinta 2,41% din capitalul social. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a bifat o sedinta cu un record al valorii zilnice de tranzactionare pe piata regular de actiuni: 56.67 mil. euro.

Marcel Murgoci a explicat ca lichiditatea pe titlurile Fondului Proprietatea de ieri a fost peste asteptarile sale. „Credeam ca vor fi cateva milioane bune de euro rulate, insa nu ma asteptam la 50%. In plus, si variatia de 8 procente a fost una deosebita, tinant cont ca nu a existat limita de variatie si, de obicei, prima zi de tranzactionare a oricarui emitent aduce volatilitati mai mari. A fost o piata foarte lichida pe acest emitent, dar cu evolutii relativ stabile. Probabil si market-makerii au avut un rol in acest proces”, a mai spus Murgoci.

Adrian Simionescu (foto
), managerul Vienna Investment Trust, a declarat ca se astepta ca valoarea tranzactionata sa creasca de aproape 10 ori fata de media zilnica. In privinta pretului, brokerul anticipase ca FP sa deschida cu o valoare cuprinsa intre 0,6 si 0,8, mizand pe un interes la cumparare, dar si pe tendinta celor care au cumparat la preturi mici de a marca profitul.

„Este una din primele listari cu volume atat de insemnate, fara IPO, si cu o variatie mica. Aceasta indica maturitatea pietei, nu au mai fost acele fluctuatii in sus si in jos. Nu cred ca market makerii au avut un rol foarte deosebit, pentru ca majoritatea tranzactiilor s-au facut intre bid si ask”, a explicat Simionescu.

Listarea Fondului Proprietatea a captat atentia pietei de capital si a tuturor persoanelor implicate. Momentul istoric asteptat de peste cinci ani se intampla astazi si, dincolo de aceste conotatii, FP este emitentul vazut ca resuscitare a unei burse in convalescenta. Vezi aici care sunt pariurile pe evolutia FP a trei brokeri si trei analisti.

Sedinta de ieri ar trebui sa fie normala pentru BVB

Sedinta de ieri ar trebui sa fie normala pentru BVBAdi Lupsan (foto), director adjunct la Intercapital Invest, crede ca piata poate avea sansa unei lichiditati zilnice apropiata cu cea din sedinta de ieri, daca statul si-ar respecta promisiunile si ar lista companiile din portofoliu, urmand sa dea un exemplu si antreprenorilor din mediul privat.

„Daca toate aceste lucruri se vor intampla, in 2 - 3 ani sunt sanse sa vedem lichiditati medii zilnice de 50 de milioane euro pe Bursa. Pentru un broker, orice zi ca cea de ieri ar trebui sa fie normala, insa tinand cont de cum au stat lucrurile in ultimele luni, este mai degraba o zi exceptionala”, a declarat Lupsan.

Managerul Vienna Investment crede ca o piata cu asemenea repere ar trebui sa fie o normalitate, spre asta trebuie sa tinteasca toti actorii pietei, desi nu se asteapta la continuarea acestei modalitati de tranzactionare.

„A fost o zi exceptionala, care a readus imaginea pierduta a BVB, creata in 2006 – 2007. Bursa a renascut practic prin listarea FP si adevaratii investitori, pe care ni-i doream, si-au facut simtita prezenta”, a mai spus Simionescu.

Marcel Murgoci a declarat ca ieri a fost o zi foarte grea, aglomerata, cu multe ordine si discutii cu clientii. Dar asa ar trebui sa arate o zi normala de tranzactionare la Bursa de Valori Bucuresti.

„Spre astfel de zile ar trebui sa tindem. Cu totii vrem ca lucrurile sa arate la fel ca ieri, dar trebuie sa actionam, sa facem bursa sa mearga. Se vede cat de benefice sunt astfel de listari pentru piata, deci ar trebui sa fie mult mai dese”, a mai spus Murgoci.

Dupa o luna grea, cu proceduri de aliniat si schimbari de facut, activitatea intensa a brokerilor a culminat cu ziua de ieri si specialistii se asteapta la o continuare a acestei tendinte.

Citeste si Zi istorica la BVB. Cum vad actorii pietei de capital listarea Fondului Proprietatea

Cinci recorduri in prima sedinta cu FP

Cinci recorduri in prima sedinta cu FPPrima zi de tranzactionare a Fndului Proprietatea la Bursa de Valori Bucuresti a adus cinci recorduri pentru piata:

- record al numarului de ordine intr-o pre-deschidere a unui singur instrument: cca. 3500;

- record al numarului de operatiuni de gestiune ordine pe un instrument, intr-o sedinta de tranzactionare: peste 30.000;

- record al valorii tranzactionate pe un instrument intr-o sedinta de tranzactionare in piata regular: 50.12 mil euro;

- record al numarului de tranzactii pe un instrument intr-o sedinta de tranzactionare in piata regular: 5.638;

- record al valorii zilnice de tranzactionare pe piata regular de actiuni: 56.67 mil euro.

De asemenea, site-ul BVB, la sectiunea „Date de Piata”, a fost vizitat de un numar dublu de utilizatori, fata de media zilnica a anului 2010, care au efectuat un numar de patru ori mai mare de interogari fata de media zilnica a anului precedent.

Lichiditatea pietei de actiuni a urcat semnificativ, ajungand la 243,32 milioane lei (57,09 mil. euro), din care 213 milioane lei au fost generate de schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea, insemnand aproape 90% din total.

Rulajul total al BVB a fost de 244,81 milioane lei (57,44 mil. euro).

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a urcat cu 0,12%, pana la 5.773,31 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a crescut cu 0,17%, la 3.374,10 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, s-a apreciat cu 1,41%, la 24.387,98 puncte, iar indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a pierdut 0,25%, la 11.813,80 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a crescut cu 0,60%, la 522,34 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, a coborat cu 0,38%, la 801,50 puncte.

Citeste mai multe aici