Drumul derivatelor pe FB, de la 1 februarie la 27 ianuarie

Drumul derivatelor pe FB, de la 1 februarie la 27 ianuarieBursa de Valori Bucuresti a anuntat lansarea derivatelor pe Fondul Proprietatea imediat dupa ce a fost stabilita concret listarea pe piata spot, dar prima data oficiala a fost anuntata de Stere Farmache, presedintele BVB.

La conferinta de presa organizata cu ocazia inceperii tranzactionarii actiunilor FP, Farmache a anuntat ca BVB la lansa derivatele cu acest activ suport la 1 februarie.

In cursul zilei de ieri, Bursa din Bucuresti a remis un comunicat prin care anunta lansarea noilor produse de pe 27 februarie (astazi).

Si derivatele de la Sibex au urmat aproximativ aceleasi coordonate temporale. Bursa sibiana a anuntat ieri ca va lansa derivatele pe FP incpand cu 1 februarie. Dupa aproximativ o ora, timp in care BVB anuntase data lansarii propriilor contracte futures pe FP, oficialii Sibex au rectificat data lansarii – 27 ianuarie.

Contactat de Wall-Street.ro, Teodor Ancuta (foto), presedintele Bursei din Sibiu, a declarat ca modificarea nu are nicio legatura cu anuntul BVB.

„Am primit certificatele de inregistrare de la CNVM, dupa ce am anuntat lansarea derivatelor pe 1 februarie, si am considerat ca suntem pregatiti si ca este un moment bun sa incepem de maine (n.r. de astazi), sa nu ratam nicio zi de lichiditate si volatilitate. Nu pot sa spun ca are vreo legatura cu decizia Bursei din Bucuresti de a lansa contractele futures pe FP tot de maine”, a declarat Teodor Ancuta.

Mizand pe interesul foarte ridicat pentru actiunile FP, pe lichiditatea foarte buna atrasa pe piata spot si pe notorietatea emitentului, seful Sibex se asteapta ca noile contracte sa depaseaza DESIF5, lideul actual, ca lichiditate.

„Cred ca noile contracte futures, cu activ suport pe Fondul Proprietatea vor deveni lideri de lichiditate”, a mai spus Ancuta.


Contractul futures pe FP la BVB

Contractul futures pe FP la BVBPentru contractul futures pe actiunile FP, lansat de astazi la Bursa din Bucuresti, vor fi disponibile doua scadente, martie 2011 si iunie 2011, cotatia fiind exprimata in lei, cu maximul de zecimale aferent pasului de cotare. Blocul de tranzactionare este de 1 contract, marja pe contract va fi de 130 de lei si limita zilnica de variatie de 0,25 lei.

„Am incredere ca aceste derivate vor fi utilizate activ de investitori in crearea unor strategii mai complexe, combinand piata spot si futures.

Rulajele realizate de actiunile Fondului Proprietatea pe piata principala sunt o dovada a interesului ridicat pe care il au participantii pietei fata de acest emitent. Bursa de Valori Bucuresti intentioneaza sa-si diversifice gama de instrumente disponibile pe segmentul derivatelor”, a declarat Valentin Ionescu (foto), directorul general al BVB.

Tarif perceput de BVB este de 0,05 lei/contract. Pana la data de 28 februarie 2011 inclusiv, nu se percepe tarif pentru contractele FP Futures tranzactionate. Tarif perceput de Casa de Compensare Bucuresti pentru contractele FP Futures inregistrate este de 0,10 lei/contract.

Piata Derivatelor a BVB a fost lansata in luna septembrie 2007”. Instrumentele financiare derivate listate sunt contracte futures avand activ suport indici bursieri, actiuni si valute.

Citeste si De ce 2011 va fi un an crucial pentru piata de capital: INTERVIU cu CEO-ul BVB

Futures si optiuni pe FP la Sibex

Futures si optiuni pe FP la SibexSibex a anunta lansarea contractului futures pe Fondul Proprietatea, avand simbolul DEFPR si contractul cu optiuni pe contractul futures pe actiunile Fondului Proprietatea, avand simbolul OPDEFPR.

„Prin acest nou produs dorim sa venim in intampinarea investitorilor care doresc sa speculeze evolutia actiunilor Fondului Proprietatea cu sume mult mai mici fata de piata la vedere, precum si celor care doresc sa-si protejeze portofoliul de actiuni FP de eventuale corectii ale preturilor, derivatul DEFPR fiind instrumentul ideal pentru astfel de operatiuni. Tinand cont de popularitatea mare de care se bucura activul suport (Fondul Proprietatea), cred ca acest prim produs derivat pe care il lansam in 2011 are sanse mari sa fie un succes, fiind unul dintre pasii pe care il facem in proiectul nostru de a readuce lichiditatea din piata la termen la nivelul anilor 2006-2008”, a declarat Teodor Ancuta, presedinte - director general al Bursei din Sibiu.

Contractul futures cu simbolul DEFPR va scadente trimestriale, lunile de initiere fiind martie, iunie, septembrie si decembrie, valabilitatea maxima a unui contract fiind de 6 luni.

Marimea obiectului contractului este 1.000 de actiuni ale Fondului Proprietatea, pasul de tranzactionare fiind de 0,0001 lei (0,1 lei/contract).
Marjele pentru contractul futures DEFPR vor fi stabilite in cursul acestei saptamani de catre Casa Romana de Compensatie.

Optiunile pe contractul futures DEFPR au la baza un contract futures, sunt de stil American, iar preturile de exercitare vor fi listate la distanta de 0,0500 pasi.

Ancuta: Suntem aproape de a primi avizul BNR pentru conturile globale

Ancuta: Suntem aproape de a primi avizul BNR pentru conturile globalePresedintele Bursei din Sibiu a declarat pentru Wall-Street.ro ca bursa va continua cu toate planurile de dezvoltare, lucru afirmat si in cadrul discutiilor despre reluarea fuziunii.

„Trebuie sa ne dezvoltam, sa ne vedem de treaba si cu cat ambele burse vor avea o lichiditate mai mare, acest lucru va fi in favoarea fuziunii. Este foarte bine sa punem osul la treaba, e nevoie de multa munca, sa readucem investitorii in piata. Fondul Proprietatea a demonstrat ca daca sunt produse, sunt si bani. Brokerii ar trebui sa termine cu scandalurile si cu dubioseniile, sa isi vada de treaba, ca sa putem castiga credibilitate”, a declarat Ancuta.

Bursa din Sibiu lucreaza intens pentru atragerea companiilor pe piata spot. Ancuta a mai spus ca Sibex este foarte aproape de a primi aprobarea BNR pentru introducerea conturilor globale, necesare pentru concretizarea listarilor duble impreuna cu Bursa din Varsovia.

Oficialii BVB, Sibex si CNVM au decis reluarea procesului de fuziune a celor doua burse, in urma unei mese rotunde.

Sambata, 22 ianuarie, a avut loc o masa rotunda la care au participat membrii conducerii CNVM, reprezentanti ai SIF-urilor, membrii Consiliului BVB, membrii Consiliului SIBEX, precum si conducerea executiva a celor doua burse. Acestia s-au pronuntat pentru reluarea procesului de fuziune, preferand o piata consolidata in locul uneia fragmentate.

Astfel, conform legislatiei in vigoare, urmatorul pas este discutarea fuziunii in Consiliile de Administratie ale celor doua burse. Dupa ce acestea vor aproba, vor fi convocate si Adunarile Generale ale Actionarilor, unde se va decide fuziunea.

Fuziunea dintre BVB si Sibex a fost un subiect tot mai discutat dupa instalarea noului Consiliu de Administratie al operatorului bucurestean.

Vezi aici mai multe detalii.