Presiunea la vanzare pe FP nu este o surpriza

Presiunea la vanzare pe FP nu este o surprizaLichiditatea pe Fondul Proprietatea a scazut constant fata de prima sedinta de tranzactionare. Daca marti, 25 ianuarie, s-au tranzactionat 333,21 milioane de titluri, miercuri volumul a fost de 200 milioane de titluri, iar ieri s-au rulat 165 milioane de titluri.

De asemenea, cotatia s-a apreciat doar pe 25 ianuarie, cand a castigat aproape 8%. In urmatoarele doua zile, FP a pierdut 1,64%, respectiv 1,56%, in sedinta de ieri. Este tendinta de scadere o surpriza?

„Sunt multi investitori care au cumparat in 2010 la un pret mai mic si acum au vandut. De asemenea, cred ca o parte dintre cei care au fost despagubiti cu actiuni FP au preferat sa mai vanda la preturi mai bune decat acum cateva luni. Astfel, presiunea la vanzare nu este surprinzatoare si cred ca va mai continua”, a declarat Gabriel Aldea, broker la Intercapital Invest.

Totusi, exista o sustinere puternica la cumparare. Brokerul explica cum suportul la cumparare vine pe anumite nivele de pret rotund. De exemplu, in sedinta de ieri, la pragul de 0,63 lei, cumpararea a fost alimentata cu cantitati mari de actiuni.

Lichiditatea totala din sedinta de joi a fost de 128 milioane lei (30,2 milioane euro). Majoritatea tranzactiilor au fost facute pe piata de actiuni – 127 milioane lei, unde Fondul Proprietatea avut o pondere importanta, de circa 85%.

Surprize pe restul cotatiilor

Surprize pe restul cotatiilorPe celelalte cotatii, insa, in ultimele doua sedinte s-a observat o presiune puternica pe vanzare, nesustinuta de cumparare.

Indicele BET, al celor mai lichide zece titluri listate la BVB, a crescut cu 0,14%, pana la 5.750,61 puncte, in timp ce indicele compozit, BET-C, a scazut cu 0,03%, pana la 3.354,92 puncte.

Indicele BET-FI, al celor cinci societati de investitii financiare, a pierdut 3,68%, pana la 23,182,70 puncte.

Ieri, pe final, BRD a avut o inchidere surprinzatoare, cu aproape 3 procente pe plus, dupa ce intreaga sedinta a stat la cotatii negative.

„Aceasta evolutie a fost surprinzatoare, aproape o anomalie, in contextul evolutiei generale a pietei de ieri”, a explicat Aldea.

Scaderile bruste ale SIF-urilor din finalul sedintei sunt asociate cu Fondul Proprietatea.

Brokerul Intercapital explica faptul ca in decembrie, cand s-au blocat tranzactiile cu FP la Depozitarul Central, s-a simtit o presiune la cumparare pe SIF Moldova (SIF-ul care detine cele mai multe actiuni la Fond), pe BVB si chiar pe iFond Financial Romania.

„Tendinta s-a extins la toata piata si am vazut acea miscare puternic ascendenta si rapida, determita de iesirile de capital din noiembrie. Atunci, multi investitori au vandut titlurile listate pentru a cumpara la FP, dar in decembrie s-au reorientat pe bursa. A fost si o miscare speculativa in sus, mai ales ca se anticipa ca o data cu listarea FP multi investitori, atat locali cat si straini, vor marca profit pe participatiile la fond si se vor reorienta spre alte companii listate”.

In prima sedinta de tranzactionare a FP, volumele pe SIF-uri au crescut, cotatiile au depasit rezistentele insa nu au reusit sa se mentina. „Atunci a fost un semnal pentru investitori ca piata nu are forta sa mentina cresterile. Nereusind sa depaseaza acele niveluri, unii investitori au marcat profituri si au impins piata in jos. Tendinta a continuat in sedinta de ieri si cred ca vom continua la o continuare a corectiilor, cel putin pe termen scurt”, a explicat Aldea.

Corectiile destul de puternice, pe mai multi emitenti sunt justificate de lipsa contrapartii la cumparare.

Evolutiile din sedinta de ieri

Evolutiile din sedinta de ieriIndicii Bursei de Valori Bucuresti au inchis sedinta de ieri cu evolutii mixte, pe o lichiditate totala de peste 30 milioane euro, din care peste 80% au fost tranzactiile pe Fondul Proprietatea.

Indicele ROTX, tranzactionat la Bursa din Viena, a crescut cu 0,32%, la 11.812,90 puncte.

Indicele BET-XT, al celor mai lichide 25 de titluri, a scazut cu 1,12 procente, pana la 512,87 puncte, iar indicele BET-NG, care reflecta evolutia a zece titluri din sectorul energetic de la Bursa, s-a depreciat cu 0,39%, pana la 793,71 puncte.

Cea mai mare lichiditate din piata a fost generata de schimburile cu actiunile Fondului Proprietatea, de 104 milioane lei. Au fost tranzactionate 165 milioane de titluri, la un pret de 0,63 lei, in scadere cu 1,56% fata de cotatia de referinta.

Actiunile SIF Oltenia(SIF5) au atras a doua cea mai mare lichiditate, de 5 milioane lei. Pretul a scazut cu 3,45%, pana la 1,2 lei. Actiunile SIF Moldova (SIF2) au pierdut 3,18 procente, pana la 1,24 lei, pe un rujal de 3,2 milioane lei.

Actiunile SIF Banat-Crisana (SIF1) s-au depreciat cu 4,25%, la 1,03 lei, pe rulaje de 999 milioane lei, iar titlurile SIF Muntenia (SIF4) au scazut cu 3,55%, la 0,67, pe schimburi de 1, 4 milioane lei.

Actiunile Bancii Transilvania (TLV) au pierdut 0,14 procente, pana la 1,42 lei. Titlurile Bursei de Valori Bucuresti (BVB) au scazut cu 2,54%, pana la 41,75 de lei, pe o lichiditate de 1 milion de lei.

Titlurile Petrom (SNP) au atras 2,8 milioane de lei, iar cotatia a scazut cu 0,55%, pana la 0,36 lei. Actiunile BRD au castigat 2,78 procente, pana la 14,8 lei, pe o lichiditate de 1,9 milioane lei.