Accelaratie apasata la maxim

Accelaratie apasata la maximDupa ce Valentin Ionescu a preluat conducerea executiva a Bursei de Valori Bucuresti, toata atentia actorilor pietei si a presei s-a indreptat asupra noului director. Chiar daca Stere Farmache a avut aparitii publice tot mai rare, nu a lasat piata de capital pe plan secund. Din contra, el creioneaza planuri importante pentru un 2011 crucial.

Pornind de la listarea Fondului Proprietatea, anul a inceput cu semne bune pentru piata de capital romaneasca. O parte dintre proiectele pe care Bursa din Bucuresti le-a planificat in 2011 tin de institutiile pietei, insa sunt si decizii independente, de la nivel guvernamental. [Citeste opinia lui Farmache despre listarea FP]

Listarea Romgaz si a altor companii de stat, plus cresterea free-float-ului la Petrom, Transgaz si Transelectrica ar putea avea efect de contaminare si in mediul privat. Stere Farmache crede ca acesta se va apropia mai mult de bursa, in perioada urmatoare.

„In aceasta criza au fost multe lectii pentru antreprenori, privind modalitatea si canalul de finantare si sunt sigur ca vor lua tot mai serios in calcul si piata de capital. Cu atat mai mult daca stirile si evenimentele se vor intampla cu cadenta anuntata”, a declarat Farmache.

Pe langa aceasta, proiectul CNVM de desfiintare a pietei Rasdaq si de mutare a companiilor eligibile pe piata reglementata a BVB, va avea un rol important in cresterea numarului si a calitatii emitentilor bursei, prin transferul companiilor performante, atractive si din domenii de activitate interesante pentru investitori.

„Se pot intampla toate aceste lucruri, unele tin de piata de capital, de Bursa, CNVM, brokeri si de interactiunea dintre toti actorii, dar sunt si altele care tin aproape exclusiv de autoritati”, a explicat presedintele BVB.

Pe termen lung, planul Bursei din Bucuresti este de a deveni un pol financiar in regiune. Insa Farmache spune ca trebuie trasata foarte clar „regiunea” vizata, fara a uita ca in centru si est domina Bursa din Varsovia.

„Bursa poloneza va fi greu de ajuns. Dar raportandu-ne la dimensiunile tarii noastre, cred ca este firesc ca si piata bursiera sa se situeze mult mai sus”.

Preluarea BVB de catre un jucator important este un scenariu posibil invocat de mai multe persoane din piata, pe care nici Farmache nu il exclude.

Momentan, pragul de limitare a detinerilor la 5% protejeaza bursa de o preluare ostila, insa schimbarile in actionariat se pot vedea.

„Acest lucru este imbucurator, inseamna ca investitorii cred in potentialul bursei noastre. Si preluarea de catre un operator mare poate fi un plan, pe termen lung”, a afirmat Farmache.


Fuziunea cu Sibex va avea loc, mai devreme sau mai tarziu

Fuziunea cu Sibex va avea loc, mai devreme sau mai tarziuFuziunea BVB cu Sibex este un alt proiect pe termen lung. Deocamdata lucrurile se intampla la nivel informal, cu intalniri cu toti actorii pietei, pentru a testa opinii si a vedea pozitia diversilor oameni implicati.

„Personal, cred in acest proces de consolidare al pietei, care mai devreme sau mai tarziu se va intampla. Si competitia este buna, dar consolidarea la nivel national este mai importanta in cazul nostru”, considera seful BVB.

La sfarsitul saptamanii trecute, cei doi operatori de piata au anuntat reluarea procesului de fuziune. Deocamdata doar la nivel declarativ, primii pasi vor fi facuti prin aprobarea de catre Consiliile de Administratie, care vor convoca AGA. In final, decizia va fi luata de actionarii celor doua companii.

De asemenea, pentru a doua parte a acestui an, operatorul bucurestean a planificat lansarea unei piete de energie, in parteneriat cu Opcom.

Proiectul vizeaza lansarea de produse derivate pe energie care sa urmareasca pretul zilnic pentru ziua urmatoare. Parteneriatul a venit ca urmare a faptului ca Opcom nu poate activa intr-o piata financiara si este nevoie sa “inchirieze” serviciile de tranzactionare si decontare de la grupul BVB.

La nivel macroeconomic, presedintele BVB se asteapta la o crestere economica firava in 2011, in Romania, in raport cu pierderile de pana acum.

„Daca Europa va fi capabila sa mentina un sistem financiar stabil, fara turbulente si stiri negative, cred ca si Romania va creste in acest an, intr-un mediu financiar stabil, cu o rata a dobanzii decenta si un curs mentinut sub control. Cu acesti parametrii, 2011 poate fi primul an de crestere ”.

In concluzie, asteptarile pentru evolutiile din acest an sunt optimiste, insa doza de prudenta il ajuta pe Farmache sa evite exprimarile entuziaste, precum „revolutie”, „an crucial” sau „dezvoltare spectaculoasa”.

Dupa cum povestea intr-un interviu anterior, cei 15 ani de activitate in bursa l-au invatat pe Farmache sa nu se lase impresionat prea repede de nicio miscare, ci sa se repozitioneze imediat.

De aceea, nivelul sau de entuziasm in perioadele de crestere este mai ponderat si cel de panica mai redus, in vreme de criza.

„Intotdeauna este bine sa ajustezi varfurile, atat la entuziasm, cat si la panica. Altfel, devii prea impresionat si nu mai poti lua decizii rationale”, a conchis Stere Farmache.

"Valentin Ionescu a demonstrat ca a fost o alegere buna"

"Valentin Ionescu a demonstrat ca a fost o alegere buna"Numirea lui Valentin Ionescu la conducerea executiva a Bursei a creat un entuziasm temporar in piata, urmat de o serie de atacuri, inca de la primele masuri luate de noul director.

Dupa 4 luni de mandat, Farmache spune ca e prea devreme pentru un bilant, insa este convins ca Ionescu a fost o decizie potrivita .

„Valentin Ionescu a venit intr-o perioada dificila, insa primele rezultateincep sa apara. Bursa a devenit mai vizibila, s-au concretizat cateva proiecte, s-a deschis ATS-ul, s-au intensificat vizitele la emitenti si s-a inceput un program de restructurare. Au fost decizii adecvate luate de CEO si cred ca este o alegere buna”, a explicat presedintele BVB.

Legat de presiunea care atarna pe umerii directorului, Farmache spune ca l-a prevenit inca de la inceput ca nu va fi usor, in special in Romania.

„Am trait aceasta experienta si l-am prevenit, dar sper ca se va putea cali si imbunatati performanta pe care o asteapta participantii la piata. Cel putin pana acum a demonstrat ca doreste sa se implice”.

Decizia de numire a lui Valentin Ionescu, 38 de ani, ca director general al Bursei de Valori Bucuresti a creat euforie, la finalul lunii septembrie. Cu o cariera cladita in Romania si pe pietele din regiune, noul director al BVB a aterizat intr-o piata suferinda. Mandatul sau poarta povara asteptarilor uriase de la toti jucatorii, iar misiunea principala este sa resusciteze Bursa, sa o vindece si sa ii dea avant.

Unul din planuri pentru conducerea executiva a BVB era un management strain, dar nicio experienta din orice piata nu ar fi compensat lipsa ancorarii in realitatea romaneasca.

Asadar, Stere Farmache a gasit formula perfecta pentru schimbarea atat de necesara: Valentin Ionescu, unul din primii brokeri avizati la BVB, dar care si-a petrecut ultimii ani pe bursele din regiune, in special din Praga si Viena. Ambele conditii au fost indeplinite. Mai mult, conducatorul Bursei de la infiintare ii acorda noului CEO credit deplin.

“Valentin Ionescu stie care sunt pedalele pe care sa apese pentru a atinge obiectivele fixate”, spune Farmache.

Citeste tot articolul Garda veche si garda noua de la Bursa: Duoul Farmache - Ionescu