Bilantul primei saptamani

Bilantul primei saptamaniIn prima zi lichiditatea atrasa de schimbruile pe actiuni FP a fost de 213,64 milioane lei (50,13 mil. euro), iar volumul de actiuni tranzactionat s-a ridicat la 333,21 milioane de titluri, ceea ce reprezinta 2,41% din capitalul social. Astfel, Bursa de Valori Bucuresti a bifat o sedinta cu un record al valorii zilnice de tranzactionare pe piata regular de actiuni: 56.67 mil. euro.

Valoarea tranzactionata a scazut constant, ajungand pana la 29 milioane lei in sedinta de ieri. In cele cinci sedintei s-au facut peste 15.000 de tranzactii cu titlurile FP, cu un volum de 915 milioane actiuni si o valoare totala de peste 580 milioane lei.

„A fost o evolutie cam prea calma fata de ceea ce si-ar fi dorit brokerii, in termeni de voltatilitate. S-a intrat la cumparare inca din prima zi, la un pret mare din punct de vedere al speculatorilor, evolutia fiind sustinuta. A urmat un trend descendent moderat, care nu a creat multe oportunitati speculatorilor”, a declarat Mihai Chisu (foto), broker la IFB Finwest.

Ca lichiditate, FP s-a ridicat la nivelul asteptarilor, a demonstrat ca un management eficient si o infrastructura moderna de tranzactionare, cu conturi globale, aduce „un plus fabulos fata de alte companii. Lichiditatea din primele sedinte de tranzactionare a demonstrat ca FP este intr-o alta categorie care nu exista la BVB”, a mai spus brokerul.

Mihai Chisu se asteapta ca volumele de tranzactionare pe FP sa creasca daca si cotatia va avea evolutii mai ample. De exemplu, daca va ajunge la 0,66 – 0,67, volumele vor fi mult mai mari, fiind nivele importante.

Adi Lupsan, director adjunct la Intercapital Invest, spune ca evolutia lichiditatii a urmat un scenariu clasic, dupa o euforie in prima sedinta, a urmat o scadere constanta.

Lupsan crede ca nivelul mediu de 30-35 milioane de lei realizat in ultimele zile reprezinta o valoare medie a lichiditatii, care va mai avea exceptii in zonele de top si de minime pe care cotatia le va atinge, in timp.

„Fondul Proprietatea a adus foarte mult bine in piata de capital romaneasca. Lichiditatea medie zilnica a crescut la cu totul alt nivel, am avut sedinte cu zeci de milioane de euro, in conditiile in care media zilnica din ultima parte a anului trecut nu depasea 5 milioane de euro. Cred ca o lichiditate de 30-50 de milioane de euro pe zi, in medie, este foarte realista, intr-un orizont de 2 – 2,5 ani, din care aproximativ o treime sa fie realizata pe titlurile FP”, a explicat Lupsan.

Vezi care au fost primele pariuri pe evolutia FP la Bursa

Ce se intampla cu pretul?

Ce se intampla cu pretul?De pe 25 ianuarie, prima sedinta a Fondului Proprietatea, pretul a scazut cu 4,08 procente. Maximul atins a fost de 0,6495 in prima sedinta de tranzactionare. Minimul a fost de 0,615 lei, in sedinta de luni, 31 ianuarie.

Practic, in prezent FP se tranzactioneaza la un discount de circa 40% fata de valoarea nominala.

Adi Lupsan (foto)
spune ca evolutia pretului a fost una normala. Din punct de vedere istoric, s-a constatat ca toti emitentii noi ating un top al cotatiei in prima sedinta, urmat de o corectie.

Marea necunoscuta este unde se va opri aceasta scadere. Brokerul Intercapital vede o continuare a corectiei in urmatoarele doua luni, pana la 0,5 – 0,55 lei/actiune, dupa care va urma o revenire.

Insa, pretul de listare si corectiile care au inceput in a doua zi ii nemultumesc pe actionarii FP care au primit titluri in urma procesului de despagubire, la valoarea nominala de 1 leu,

„Mi se pare absurd cum se pune problema. Pe piata OTC, tranzactiile cu FP se faceau la preturi mai mici de 0,5 lei, insa pretul pe care il face acum pe Bursa este foarte realist. Si asteptarile actionarilor care au fost despagubiti cu titluri FP vor fi confirmate in timp. Sa nu uitam ca multi dintre ei s-au trezit efectiv cu aceste titluri, fara sa stie exact despre ce e vorba”, a declarat Lupsan.

Pe de alta parte, Mihai Chisu crede ca ar fi fost o solutie mai buna daca statul ar fi listat intai Fondul Proprietatea si ar fi inceput procesul de despagubire dupa cotarea fondului. Dar, fiindca FP a fost listat la peste cinci ani dupa infiintare pretul a fost influentat de tranzactiile care s-au facut pe piata gri, inainte de listare.

„In plus, daca FP ar fi fost listat pe o piata straina, discountul fata de valoarea nominala ar fi fost mult mai mic, undeva intre 5 si 10%. La BVB, insa, sunt incluse si riscuri suplimentare, precum cel de tara, contextul macroeconomic, interventia statului in diverse probleme (exemplul donatiei Romgaz), lipsa de transparenta si absenta guvernantei corporative din majoritatea companiilor de stat. Luand in calcul toate aceste riscuri, si discountul de aproximativ 40% fata de valoarea nominala, la care se tranzactioneaza acum, este justificat”, a mai spus Chisu.

1 leu in acest an?

1 leu in acest an?Evolutia FP a fost peste asteptarile lui Andrei Radulescu (foto), analist la Target Capital, atat ca pret cat si ca lichiditate. Mai mult, volumele au fost extrem de mari, mai ales dupa atatea luni de „seceta”, la BVB.

Mai mult, lichiditatea pe FP a antrenat si alte titluri, precum Petrom, SIF5, SIF2 sau BRD, pe care s-au remarcat volume mai mari.

„Cred ca este important sa asistam la o schimbare in bine a climatului macroeconomic, mai ales ca sunt semnale de atingere a punctului minim. Daca economia va confirma ca intra pe un fagas ascendent, va genera o ameliorare a ratingului de tara, si mai multi investitori internationali vor intra pe piata romaneasca si pe actiunile FP”, a mai spus Radulescu.

Insa, pana la finalul anului, pretul tinta ramane 0,8 lei/actiune.

„Cred ca pretul ar putea ajunge la 1 leu doar daca climentul macroeconomic si perceptia riscurilor se vor imbunatati considerabil si, implicit, fondurile straine isi vor intensifica prezenta pe piata locala. Sunt clienti potentiali, dar si riscurile se mentin ridicate. In plus, lichiditatea totala a BVB se mentine inca redusa fata de alte piete din regiune. Sunt mai multi factori care vor contribui la revolutionarea Bursei, cu o floare nu se face primavara”, a explicat analistul Target Capital.

In conditiile actuale, Mihai Chisu nu crede ca actiunea FP va ajunge la valoarea de 1 leu, in acest an.

„Dar am invatat ca orice surpriza este posibila, niciodata nu poti spune <<nu>>, mai ales cand sunt atat de multe variabile necunoscute in aceasta ecuatie”, a explicat Chisu.

Chiar daca FP se tranzactioneaza acum cu un discount de 40% fata de valoarea nominala, Adi Lupsan este sigur ca va ramane unul din cei mai atractivi emitenti din bursa romaneasca.

„Sansele ca FP sa atinga 1 leu/actiune pana la finalul anului sunt minime”, a declarat directorul adjunct al Intercapital Invest.

Citeste si Top 5 estimari pentru pretul actiunilor Fondului Proprietatea