Bursa, ocolita de impactul datelor pozitive despre PIB

Bursa, ocolita de impactul datelor pozitive despre PIBDatele comunicate de Institutul National de Statistica exprima semnale pozitive privind economia.

Evolutia trimestriala sugereaza ca economia s-a stabilizat dupa contractia din trimestrul III (determinata de masurile de consolidare bugetara), considera Andrei Radulescu, senior broker la Target Capital.

„Se pare ca socul consolidarii bugetare pare sa fi fost depasit. Astfel, putem vorbi despre rezistenta economiei interne fata de masurile brutale de consolidare bugetara implementate de la 1 iulie (majorarea T.V.A.-ului la 24% si reducerea salariilor din sectorul public cu 25%)”, a explicat analistul.

Insa, sedinta de marti a Bursei de Valori Bucuresti a avut o evolutie normala, fara a iesi din comun, cu un debut usor pozitiv si un final rosu pentru indicele financiar. Volatilitatea s-a mentinut scazuta, tranzactiile cu Fondul Proprietatea fiind, din nou, in topul lichiditatii.

„Piata de capital a anticipat inca de anul trecut ca economia a atins minimul, dar nu as corela evolutia de ieri cu publicarea datelor despre PIB”, sustine Radulescu.

Pe de alta parte, Marcel Murgoci, director de tranzactionare la Estinvest, crede ca momentul in care stabilizarea economiei se va resimti este cel mai important pentru piata de capital. Cu atat mai mult cu cat bursa anticipeaza evolutiile macro.

„Cand vezi ca situatia nu este tocmai usoara, o crestere care nu se reflecta in realitatea economica nu este de mare ajutor. Probabil ca bursa nu a avut nicio reactie la publicarea datelor de astazi pentru ca nu a crezut in ele”, a explicat Murgoci.

Economia a atins minimul?

Economia a atins minimul?Intr-un raport de analiza despre datele publicate de INS, Andrei Radulescu (foto) vorbeste despre atingerea minimului de catre economie inca din ultimele luni ale anului trecut, mentionand ca pentru o astfel de concluzie trebuie asteptate datele din urmatoarele trimestre, care vor arata daca economia a intrat sau nu intr-un nou ciclu.

„Privind per ansamblu 2010, putem spune ca a fost al doilea an de ajustare a economiei, in contextul celei mai severe crize economice mondiale din ultimele decenii. De altfel, 2010 a fost anul ajustarii sectorului public (2009 a fost anul ajustarii sectorului privat). Sunt semnale de atingere/depasire a punctului de inflexiune de catre economia interna inca din ultimele luni ale anului 2010”, a explicat analistul.

Insa, atingerea minimului nu trebuie confundata cu intrarea intr-un nou ciclu economic, mai ales ca se mentin o serie de factori de risc, atat din plan international, dar si din plan intern.

„Pe termen scurt ritmul de evolutie a economiei interne va fi dependent de factori precum cererea externa, investitiile statului in economie, dezghetarea creditarii, procesul de consolidare bugetara, continuarea reformelor structurale, atragerea de investitii straine directe si finantare europeana”, a mai spus Radulescu.


"Oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate ca de aer"

"Oamenii de afaceri au nevoie de predictibilitate ca de aer"Marcel Murgoci s-a declarat surprins de aceste date, care au depasit cu mult asteptarile.

„Incerc sa inteleg cum s-a ajuns la aceasta crestere si nu exclud ideea ca aceasta statistica sa fie inselatoare. Aceasta usoara crestere din T4 nu a fost resimtita in niciun fel si trebuie sa ne gandim ca in T1 2011 greutatile economice au fost putin mai mari, deci revenirea la o scadere in prima parte a acestui an nu este exclusa”, a explicat Murgoci.

Nicolaie Alexandru Chidesciuc, economistul sef al ING Bank Romania, sustine ca o evolutie pozitiva se va observa in economia reala mai tarziu.
„La nivelul populatiei se poate observa intr-o perioada de chiar 3 ani, atunci cand rata somajului se va reduce spre rata naturala”, a explicat Chidesciuc, mentionand ca aceasta situatie a putut fi observata la in primii ani de crestere de dupa 2000.

Brokerul Estinvest crede intr-o revenire a economiei in acest an, insa in ultimele trimestre si doar in cazul in care nu se vor schimba lucruri importante. De exemplu, faptul ca Guvernul este pe cale de a fi schimbat induce un alt risc asupra tarii si alte necunoscute in ecuatie.

„Conteaza foarte mult programul economic al Guvernului, oricare ar fi. Oamenii de afaceri au nevoie ca de aer de predictibilitate si continitate in politicile economie”, a conchis Murgoci.

Oamenii de afaceri consultati de Wall-Street.ro au opinii diferite despre semnalele acestor date. Vezi aici mai multe detalii