Ingredientele succesului in piata de capital

Ingredientele succesului in piata de capitalPiata de brokeraj a intrat intr-un proces de restructurare din a doua parte a anului 2008, iar scaderile dramatice de pe Bursa au indepartat investitorii, increderea a scazut considerabil si a lovit dramatic in rulaje. Implicit, sursa principala de venit a brokerilor s-a diminuat la fel ca si cotatiile, iar de aici a aparut nevoia de restrangere a activitatilor.

Anii 2008 si 2009 au fost plini de stiri negative. Companii de brokeraj inchise, mare parte din sucursalele teritoriale lichiditate, brokeri concediati. Un peisaj dramatic, care transforma piata elitista de alta data intr-o alta victima a crizei.

Piata de capital nu este inca familiara in randul romanilor si, potrivit lui Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction, cei care lucreaza in acest domeniu sunt priviti diferit fata de alte profesii mai cunoscute din domeniul financiar. “Peste ceva timp aceasta perceptie se va schimba odata cu familiarizarea investitiilor pe bursa in randul populatiei”, afirma optimist brokerul.

Chiar daca 2011 nu pare a fi anul unei cresteri a numarului de angajati din piata de capital, mai ales din cauza conditiilor economice nefavorabile, tinerii pasionati de bursa viseaza sa intre in breasla brokerilor. Care sunt insa conditiile unei cariere de succes in investitiile financiare?

Fara a deveni o reteta clasica a succesului, ultimii ani au identificat un ingredient esential in piata de capital: rabdarea. Daca alte industrii au scazut cu cateva procente pe an, contractia din domeniului serviciilor de investitii financiare este mult mai ridicata: practic, fata de 2007, anul varfului de activitate, volumele de tranzactionare s-au erodat cu 60%. “Iar daca adaugam si tendinta evidenta de scadere a comisioanelor atunci comprimarea pietei e cu atat mai adanca”, crede Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest. Potrivit acestuia, pe langa rabdare, intr-o perioada de criza mai este nevoie de curaj si de idei bune. “Brokerii care au iesit castigati din ultimii ani sunt cei care nu au asteptat pur si simplu sa se termine criza, ci aceia care au fost inventivi si au ajutat piata prin diversificarea produselor de investitii disponibile”.

Mai mult, succesul individual depinde in mare masura de gradul de dezvoltare al pietei, in ansamblu. Gabriel Necula spune ca fiecare broker trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a dezvolta domeniul, pentru a creste in paralel. „Pentru a intra si a performa in acest domeniu cred ca e nevoie de multa pasiune deoarece nu este o munca foarte usoara, iar in acest moment tinand cont de gradul de dezvoltare al sectorului probabil va mai trece ceva timp pana cand piata de capital va deveni o componenta importanta a ansamblului economic”, crede brokerul.

Citeste in slide-urile urmatoare sfaturi pentru tinerii pasionati de bursa si afla ce trebuie sa faci pentru a deveni broker.


Sfaturi pentru tinerii pasionati de bursa

Sfaturi pentru tinerii pasionati de bursaUn tanar aspirant la o cariera in piata de capital trebuie sa respecte doua functii ale jobului de broker: se incepe cu partea de vanzare pentru a alcatui portofoliul de clienti si apoi urmeaza administrarea si lucrul efectiv cu acestia. „Primul gand al celor care vor acest job este administrarea banilor, dar uita ca mai intai trebuie sa munceasca pentru a atrage acesti bani. Cei care vor sa lucreze ca broker trebuie sa fie pasionati de acest domeniu si sa nu-l priveasca doar ca pe un job interesant, deoarece rezultatele vor veni in timp si cu munca”, explica Gabriel Necula, care lucreaza in piata de capital din 2006.

Profilul tanarului potrivit pentru o cariera in serviciile de investitii financiare a suferit modificari in ultimii ani. “Daca inainte de criza un broker trebuia sa cunoasca foarte bine mediul economic intern si emitentii listati la BVB si mai putin ce se intampla in pietele externe, in acest moment lucrurile s-au schimbat radical”, sustine Nicu Grigoras (foto). In opinia sa, orice tanar care vrea sa devina broker trebuie sa aiba capacitatea de a monitoriza nu doar piata si economia locala, ci in primul rand pietele financiare internationale si mersul economiilor dezvoltate.

El crede ca piata de capital si investitiile financiare vor atrage intotdeauna multi tineri aflati in cautarea unui job. Dinamismul, potentialul de crestere si vizibilitatea acestui domeniu determina ca interesul tinerilor sa ramana avansat atat in perioade de criza cat si atunci cand bursa creste.

Un sfat important pe care brokerul il da tinerilor este sa devina investitori, inainte de a aplica pentru un astfel de job. „Dupa o perioada de tranzactionare pe cont propriu orice tanar investitor intelege mult mai bine ce presupune activitatea de brokeraj”, a motivat Grigoras.


Primii pasi pentru a deveni broker

Primii pasi pentru a deveni brokerPrimul pas pentru orice tanar care isi doreste sa devina broker este sa urmeze un curs de autorizare ca Agent de Servicii de Investitii Financiare (ASIF), organizat de Asociatia Brokerilor (AB). Dureaza 30 de ore, cate 6 ore pe zi, iar la finalul acestuia se da un examen, in prezenta unei comisii formate din reprezentanti ai CNVM si ai Asociatiei Brokerilor.

Tot in domeniul pietei de capital un tanar se mai poate autoriza ca si consultant de investitii sau ca reprezentant al compartimentului de control intern, iar Asociatia Brokerilor organizeaza si astfel de cursuri.

“Ca o recomandare a Asociatiei Brokerilor, persoanele care nu au cunostinte absolut deloc despre acest domeniu, ar fi bine sa inceapa prin urmarea unui curs online de initiere in piata de capital, care pune bazele a tot ceea ce va urma ca si pregatire profesionala in acest domeniu”, a explicat Ingrid Zamfir, directorul de marketing si comunicare al AB.

In general, tinerii care vin la cursurile de ASIF au studii superioare sau sunt inca studenti, profilul fiind neschimbat in ultimii ani.

Insa, numarul persoanelor care ar dori sa se autorizeze ca broker, pentru ca nici cererea in piata nu mai este atat de mare. “Inainte de criza, erau multe solicitari in special de la SSIF pentru autorizarea persoanelor angajate in vederea extinderilor retelelor sau in vederea constituirii uneia”, a mai spus Ingrid Zamfir.

In ultimii doi ani, odata cu restructurarile si concedierile din acest domeniu, cererea de calificare in meseria de broker a scazut considerabil.