1 / 4

Ingredientele succesului in piata de capital

Piata de brokeraj a intrat intr-un proces de restructurare din a doua parte a anului 2008, iar scaderile dramatice de pe Bursa au indepartat investitorii, increderea a scazut considerabil si a lovit dramatic in rulaje. Implicit, sursa principala de venit a brokerilor s-a diminuat la fel ca si cotatiile, iar de aici a aparut nevoia de restrangere a activitatilor.

Anii 2008 si 2009 au fost plini de stiri negative. Companii de brokeraj inchise, mare parte din sucursalele teritoriale lichiditate, brokeri concediati. Un peisaj dramatic, care transforma piata elitista de alta data intr-o alta victima a crizei.

Piata de capital nu este inca familiara in randul romanilor si, potrivit lui Gabriel Necula (foto), broker la Prime Transaction, cei care lucreaza in acest domeniu sunt priviti diferit fata de alte profesii mai cunoscute din domeniul financiar. “Peste ceva timp aceasta perceptie se va schimba odata cu familiarizarea investitiilor pe bursa in randul populatiei”, afirma optimist brokerul.

Chiar daca 2011 nu pare a fi anul unei cresteri a numarului de angajati din piata de capital, mai ales din cauza conditiilor economice nefavorabile, tinerii pasionati de bursa viseaza sa intre in breasla brokerilor. Care sunt insa conditiile unei cariere de succes in investitiile financiare?

Fara a deveni o reteta clasica a succesului, ultimii ani au identificat un ingredient esential in piata de capital: rabdarea. Daca alte industrii au scazut cu cateva procente pe an, contractia din domeniului serviciilor de investitii financiare este mult mai ridicata: practic, fata de 2007, anul varfului de activitate, volumele de tranzactionare s-au erodat cu 60%. “Iar daca adaugam si tendinta evidenta de scadere a comisioanelor atunci comprimarea pietei e cu atat mai adanca”, crede Nicu Grigoras, broker la Intercapital Invest. Potrivit acestuia, pe langa rabdare, intr-o perioada de criza mai este nevoie de curaj si de idei bune. “Brokerii care au iesit castigati din ultimii ani sunt cei care nu au asteptat pur si simplu sa se termine criza, ci aceia care au fost inventivi si au ajutat piata prin diversificarea produselor de investitii disponibile”.

Mai mult, succesul individual depinde in mare masura de gradul de dezvoltare al pietei, in ansamblu. Gabriel Necula spune ca fiecare broker trebuie sa faca tot ce este posibil pentru a dezvolta domeniul, pentru a creste in paralel. „Pentru a intra si a performa in acest domeniu cred ca e nevoie de multa pasiune deoarece nu este o munca foarte usoara, iar in acest moment tinand cont de gradul de dezvoltare al sectorului probabil va mai trece ceva timp pana cand piata de capital va deveni o componenta importanta a ansamblului economic”, crede brokerul.

Citeste in slide-urile urmatoare sfaturi pentru tinerii pasionati de bursa si afla ce trebuie sa faci pentru a deveni broker.


Inapoi la articol

Setari Cookie-uri