Bursa - stat, o relatie tumultoasa

Bursa - stat, o relatie tumultoasaDe-a lungul anilor, bursa a avut mai multe incercari de a deveni un jucator important in regiune. Mai mult, in 2006-2007, piata romaneasca atrasese atentia multor companii de calibru, prin prisma potentialului ridicat de crestere.

Criza a adus insa o erodare a interesului din partea potentialilor emitenti si a investitorilor. Dupa ce a trecut socul scaderilor, bursa a continuat sa se mentina la un nivel scazut, cu lichiditate anemica si evitata de companii, disparand usor si de pe harta investitorilor straini.

In ultimul an, ideea ca statul trebuie sa puna umarul la dezvoltarea bursei a fost reluata foarte des. Toate incercarile institutiilor, intermediarilor de a recapta atentia au dus la concluzia ca o serie de listari ale gigantilor economici controlati de stat ar resuscita piata.

Cum a raspuns statul la nevoile unui finantator important din economie? Cu promisiuni, cu masuri si declaratii care au facut mai mult rau decat bine.

Un ecou important in piata l-a avut „donatia” Romgaz. O masura care a starnit reactiile Franklin Templeton, un jucator important de talie mondiala, intrat in Romania cu planuri marete. Astfel, statul roman a uitat de protectia investitorilor minoritari si a decis ca societatea nationala de gaze naturale sa doneze 400 milioane lei din profit actionarului majoritar – statul – pentru finantarea deficitului.

Administratorii Fondului Proprietatea au reactionat la aceasta masura, incercand sa elimine propunerea din AGA, cerand guvernantilor public sa nu aprobe acest punct si prin actiune in instanta. Dar instanta a respins propunerea de anulare a deciziei, determinand si mai multe reactii negative.

Recent, oficialii statului au anuntat ca listarea Romgaz se amana pentru 2012, desi actorii pietei sperau ca acel moment sa fie un alt reper important al anului in curs. Amanarea vine la scurt timp dupa ce presedintele Traian Basescu a declarat public ca nu este un partizan al privatizarii companiei de gaze.

De asemenea, oficiali ai statului roman declara la conferinte ca listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea, pentru care administratorul face lobby, reprezinta decizii dificil de luat, fiind vorba de „companii strategice ale Guvernului”.

Astfel, strigatul de ajutor al pietei de capital pare a fi fara rezultat. Wall-Street.ro a analizat, impreuna cu brokeri, analisti, economisti, cat de important este rolul statului in aceasta ecuatie, de ce fug guvernantii de privatizarile prin piata de capital si ce sanse are bursa sa se dezvolte.

Citeste in slide-ul urmator cum vede analistul Lucian Isar dezvoltarea pietei de capital romanesti
.

Lucian Isar: Statul ar trebui sa vada bursa ca o alternativa de privatizare

Lucian Isar: Statul ar trebui sa vada bursa ca o alternativa de privatizareAnalistul economic Lucian Isar (foto) crede ca prima misiune a statului in incercarea de sustinere a pietei de capital ar fi sa asigure un cadru adecvat de reglementare si supraveghere care sa incurajeze o competitie corecta si sa nu creeze suspiciuni.

„In aceasta perioada pregatirea si corectitudinea sunt esentiale. In plus, statul ar trebui sa priveasca bursa ca o alternativa pentru privatizare, nu sa o favorizeze, ci sa o stimuleze printr-o concurenta corecta”, a declarat Lucian Isar pentru Wall-Street.ro.

Ce sanse de dezvoltare are piata de capital fara sustinerea statului? Analistul spune ca sanse exista, dar acesta o poate favoriza ca un canal de privatizare.

Fara aceasta sustinere, va fi nevoie de foarte multa energie din partea actorilor pietei, in a comunica incredere investitorilor sau a convinge emitentii sa acceseze finantarea prin bursa.

Ajutorul statului ar putea pozitiona piata de capital pe o traiectorie de crestere, insa lipsa de competitivitate si de pregatire si mentalitatea reprezinta un impediment in a mentine piata pe o asemenea traiectorie”, a mai spus Isar.

De-a lungul timpului, privatizarile companiilor strategice din portofoliul statului au fost ocolite. Cu exceptia vanzarilor unor mici pachete prin bursa, varianta investitorilor strategici si a privatizarilor mai putin transparente a fost preferata de guvernanti.

Isar invoca o serie de motive pentru care se evita privatizarile prin bursa. Unele sunt considerate de economisti incorecte, altele corecte.

Un exemplu de motiv incorect ar fi ca o privatizare diminueaza ceea ce in economie se numeste "captura statului ", banii pe care ii genereaza cei aflati la putere, din pozitia pe care o au.

Alt posibil motiv este ca o privatizare pe bursa in principiu poate genera comisioane mai mici pentru "facilitatori", explica analistul.

„Un motiv corect este ca din cauza dezvoltarii bursei nu este obligatoriu ca cea mai buna valoare sa fie obtinuta prin acest procedeu de privatizare. Un alt motiv este ca o privatizare dictata, cum sunt cele din acordul cu FMI, distrug valoarea societatii romanesti in ansamblu, chiar daca aceste privatizari sunt privite ca mijloace de stopare a pierderilor”, a mai explicat Isar.

Afla in slide-ul urmator cum vede presedintele Raiffeisen Asset Management devoltarea bursei cu ajutorul statului


Mihail Ion, RAM: Implicarea statului in dezvoltarea bursei este esentiala

Mihail Ion, RAM: Implicarea statului in dezvoltarea bursei este esentialaNevoia urgenta a implicarii statului in dezvoltarea bursei deriva din efectele spectaculoase de crestere a lichiditatii si largire a universului investitional, pe care vanzarea unor pachete de actiuni le-ar genera.

S-ar putea genera un efect de antrenare si la nivelul companiilor private, care ar putea privi bursa drept alternativa de finantare, iar numarul investitorilor in piata, romani si straini, ar creste. Fara un demers sustinut din partea statului este relativ greu de presupus ca putem asista la o dezvoltare considerabila a pietei”, a declarat Mihail Ion (foto), presedintele Raiffeisen Asset Management (RAM).

Importanta unei astfel de evolutii este esentiala pe termen lung, sustine seful RAM, prin faptul ca sumele acumulate in fondurile de pensii si de investitii, precum si plasamentele directe ale investitorilor individuali ar putea fi orientate intr-o proportie mai insemnata catre bursa locala, contribuind la finantarea economiei si la o dinamica economica pozitiva pe termen lung.

In caz contrar, daca bursa va ramane intr-un stadiu incipient de dezvoltare, aceste resurse vor fi investite in strainatate. „O tara in care economisirea interna este insuficienta pentru a acoperi necesarul de investitii pe termen lung, asa cum este Romania, ar trebui sa aibe o strategie clara prin care aceste resurse sa poata fi investite in tara”, a declarat Ion.

Mai mult, pe langa vanzarea pe bursa a unor pachete de actiuni detinute de stat, ar fi de dorit ca alte decizii ale guvernului sa nu aibe efecte negative asupra interesului investitorilor pentru bursa. „Din pacate, un astfel de exemplu este oferit de modul cum este administrat impozitul pe castigul de capital pentru persoanele fizice”.

Incepand cu semestrul al doilea al anului trecut, contribuabilii sunt obligati sa declare si sa plateasca impozitul pe castig cu o frecventa trimestriala, si nu anuala ca in trecut, fapt ce descurajeaza investitorii din cauza modului greoi in care se pot declara si achita obligatiile fiscale in Romania.

„Povara atarna in egala masura si pe umerii ANAF pentru administrarea impozitului, mai ales daca luam in calcul numarul mare al investitorilor in fonduri de investitii, deja de ordinul sutelor de mii”, a mai spus seful fondurilor de investitii administrate de Raiffeisen.

Citeste mai departe opiniile lui Radu Craciun, director de investitii Eureko Pensii


Craciun, Eureko: Statul fuge de privatizarile prin bursa pentru ca sunt transparente

Craciun, Eureko: Statul fuge de privatizarile prin bursa pentru ca sunt transparenteDirectorul de investitii al Eureko Pensii, Radu Craciun (foto), crede ca bursa are sanse mici sa se dezvolte fara o sustinere intensa a statului, prin privatizari facute pe piata de capital.

Craciun nu se declara un sustinator al listarilor minoritare, deoarece toate cele anterioare au pus sub semnul intrebarii calitatea de administrator a statului.

Desi ideea privatizarilor prin bursa este tot mai des reiterata de actorii pietei de capital, statul prefera sa evite acest moment, apeland la vanzari de pachete minoritare. “Probabil ca statul roman fuge de privatizarile prin bursa pentru ca acestea s-ar face intr-o transparenta totala”, explica Radu Craciun.

Investitiile fondurilor de pensii private din Pilonul II in actiuni si-au continuat tendinta ascendenta in ianuarie, ajungand la 13,7% , de la 10% in ianuarie 2010. Si investitiile in actiuni realizate de fondurile de pensii din Pilonul III au crescut, ponderea in totalul activelor fiind de 16% in ianuarie 2011, fata de 13,9% in aceeasi luna a anului trecut.

Ce ar dori fondurile de pensii private sa vada pe piata de capital autohtona ca sa investeasca mai mult in actiuni listate local?

“Ar vrea sa vada sectoare care nu sunt reprezentate in prezent pe bursa, ar vrea sa vada firme mari locale private care ar aduce si un plus de lichiditate, cat mai mult profesionalism in randul echipelor de conducere a firmelor listate. De asemenea, fondurile de pensii ar dori sa vada ca actionarii majoritari (inclusiv statul) trateaza cu respect actionarii minoritari”, a explicat Craciun.

Un alt aspect legat de sustinerea bursei de catre stat este programul de stimulare a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii prin bursa.

Finantarea prin bursa poate fi o alternativa interesanta si pentru sectorul intreprinderilor mici si mijlocii din Romania, in special pentru firmele solide, cu un istoric al businessului si cu un actionariat decis sa isi faca afacerea publica. Agentia pentru Implementarea proiectelor si programelor pentru IMM-uri, din cadrul Ministerului Economiei, deruleaza un proiect – pilot de sustinere a finantarii intreprinderilor mici si mijlocii, prin intermediul pietei de capital.

Insa, ar exista interes pentru actiunile unor emitenti care sunt inca de talie mica sau mijlocie?


“In principiu, cred ca putem avea deschidere pentru orice tip de emitenti cu conditia sa ofere perspective interesante si sa aiba o istorie a afacerii credibila”, a mai spus directorul de investitii al Eureko Pensii.

Citeste in slide-ul urmator cum vede Eugen Voicu, Certinvest, relatia bursa - stat

Voicu, Certinvest: Statul trebuie sa sustina piata de capital in ansamblu

Voicu, Certinvest: Statul trebuie sa sustina piata de capital in ansambluStatul ar trebui sa listeze la bursa pachete din companiile de stat cele mai valoroase care ar putea sa atraga un interes foarte mare din partea investitorilor. Acest lucru ar duce la cresterea semnificativa a lichiditatii si a capitalizarii la bursa de valori locala, concomitent cu cresterea in valoare a companiilor.

„Fara indoiala, sustinerea statului ar trebui sa fie un element important pentru cresterea pietei de capital. Listarea unor pachete din companiile de stat cele mai valoroase ar putea accelera dezvoltarea bursei. In asteptarea unor noi companii de stat pe bursa, brokerii trebuie sa se orienteze si catre oferirea unor produse mai diversificate, listarea de fonduri de investitii, imobiliare si de noi companii mari cu capital privat”, a declarat pentru Wall-Street.ro Eugen Voicu (foto), presedinte al consiliului de supraveghere Certinvest.

In plus, Voicu este de parere ca statul ar trebui sa sustina piata de capital in ansamblu, pentru consolidarea pozitiei CNVM si operatorilor locali (SSIF-uri, societati de administrare a investitiilor), precum si adoptarea legislatiei specifice.

Anul a inceput cu listarea Fondului Proprietatea, care a imbunatativ semnificativ lichiditatea la Bursa de Valori Bucuresti si cu promisiuni de listare a unor pachete suplimentare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. Mai mult, pentru respectarea calendarului de listare a Romgaz, in 2011, anul acesta ar trebui sa inceapa procedurile pentru IPO.

Aceste lucruri ar trebui sa faca din 2011 unul dintre cei mai buni ani vazuti vreodata in termeni de noi oferte, mai ales avand in vedere dimensiunea acestor oferte”, a mai spus Voicu.

Cu toate acestea, statul roman pare ca fuge de privatizarile prin bursa, ce constituie o metoda transparenta, care va necesita un proces de restructurare, informatizare si chiar reorganizare a acestor companii. „De aici poate veni si relativa reticenta a statului in fata privatizarilor prin bursa”, sustine seful Certinvest.

Asteptarile sale pentru 2011 sunt pozitive, piata va avea un trend ascendent, fara a exclude si anumite corectii pana la finalul anului.

„Perspectiva noastra pentru bursa locala este pozitiva in 2011. Credem intr-o crestere a lichiditatii, precum si a interesului in jurul bursei locale odata cu recenta listare a Fondului Proprietatea. De asemenea, corectiile reprezinta timpul ideal pentru a consolida pozitiile de portofoliu detinute pe piata locala de actiuni”, a mai spus Eugen Voicu.

Citeste in slide-ul urmator solutiile propuse de Cristian Tudorescu, director Explore Asset Management

Tudorescu, Explore: 2011 poate fi anul unei mici revolutii

Tudorescu, Explore: 2011 poate fi anul unei mici revolutiiBursa de Valori Bucuresti afiseaza o preocupare constanta in cresterea gradului de notorietate a pietei de capital, in randul publicului. In toata aceasta ecuatie, sprijinul statului ar putea dinamiza procesul, care altfel ar evolua mai lent, crede Cristian Tudorescu, director general Explore Asset Management.

„Statul trebuie sa faca doar doua lucruri: sa nu mai obstructioneze drepturile participantilor directi si indirecti la piata de capital, asa cum s-a intamplat in situatia donatiei Romgaz catre stat si sa respecte calendarul indicat al listarilor secundare, iar apoi al listarilor primare din urmatorii ani”, a declarat Tudorescu, pentru Wall-Street.ro.

Vanzarea unor pachete importante prin bursa va atrage atentia mai mult asupra pietei de capital din Romania iar un free-float mai mare va conduce automat la o valoare reprezentativa pe piata a principalilor emitenti.

Desi marile IPO-uri la Romgaz sau Hidroelectrica se muta catre anul 2012, vanzarile secundare ale pachetelor Petrom, Transgaz si Transelectrica par a fi in grafic pentru acest an.

Statul roman a observat ca listarea unor pachete pe bursa devine o solutie pentru politica intregului buget public. In cazul vanzarii de actiuni bugetul incaseaza imediat sumele de bani aferente, in timp ce listarile initiale ar insemna atragerea de sume din mediul privat necesare investitiilor companiilor publice, asa cum s-a realizat la momentul IPO-ului Transelectrica”, a mai spus Tudorescu.

In ultimele luni, proiectele Bursei si promisiunile statului au dus la concluzia ca 2011 va fi un an istoric, revolutionar.

„Daca prin revolutie intelegem imprimarea unei tendinte de durata care se va materializa insa in cativa ani, atunci anul 2011 ar putea fi considerat unul al unei mici revolutii”, sustine directorul Explore Asset Management.

In opinia sa, obiectivul enuntat de conducerea BVB - plasarea pietei la un volum mediu de ordinul zecilor de milioane de euro zilnic in urmatorii cativa ani, rivalizand eventual cu bursele din Ungaria sau Cehia - este un obiectiv ambitios si in acelasi timp plauzibil.