Investitorii straini sunt preocupati de lichiditatea scazuta a BVB

Investitorii straini sunt preocupati de lichiditatea scazuta a BVBListarea Fondului Proprietatea a creat euforie in piata de capital in primele zile, cu o lichiditate istorica. Intre timp, entuziasmul s-a mai temperat, pretul a suferit deprecieri si multi investitori au inceput sa spuna ca nu se vad strainii promisi de managerul FP, Franklin Templeton.

Insa, Greg Konieczny, manager de portofoliu Franklin Templeton, spune ca investitorii straini cu care oficialii FT s-au intalnit in timpul road-show-ului de prezentare au fost foarte interesati de Fondul Proprietatea si au vrut sa afle cat mai multe detalii despre planurile si strategia de investitii.

Road-show-ul a fost cel mai mare eveniment de agest gen organizat vreodata de un emitent din Romania, cu peste 50 de intalniri cu mai mult de 100 de investitori institutionali din diferite orase europene, peste cifra planificata initial.

„Unii dintre investitorii cu care am avut intalniri erau foarte preocupati de nivelul scazut de lichiditate a companiilor romanesti listate la bursa. Listarea FP a adus in mod evident un nivel semnificativ de lichiditate pe Bursa de Valori Bucuresti. Acest factor este pozitiv si in timp va incuraja investorii straini sa se uite mai atent la companiile listate din Romania”, a declarat Greg Konieczny (foto), pentru Wall-Street.ro.

De asemenea, investitorii institutionali au mai avut preocupari legate de numarul companiilor din portofoliu care nu sunt listate la bursa si de planurile guvernului de a le lista, de situatia celor doi giganti energetici si impactul negativ pe care l-ar avea asupra companiilor din portofoliu sau de donatia Romgaz.

„Acestia au fost interesati si de evolutia procesului de privatizare a companiilor controlate de stat si impactul pe care acest proces il poate avea asupra portofoliului, de potentialul de a creste eficienta si profitabilitatea companiilor controlate de stat. Au vrut sa stie care este planul nostru pentru cresterea valorii acestor companii prin consilierea conducerii acestora in privinta unor masuri de imbunatatire”, a mai spus managerul FP.


"Vom analiza avantajele si dezavantajele unei listari secundare"

"Vom analiza avantajele si dezavantajele unei listari secundare"Dupa ce executivul BVB a declarat ca nu isi doreste listarea FP pe alta bursa, mai multi brokeri au sustinut ideea si au declarat ca piata de capital romaneasca ar avea de suferit in urma acestei miscari.

"Din punctul meu de vedere, nu vreau sa se intample o alta listare a Fondului Proprietatea, iar pentru asta am insistat sa se introduca mecanismele internationale", a declarat Valentin Ionescu, CEO-ul BVB, la inceputul lunii februarie.

Ulterior, dupa dezbatere Wall-Street.ro, mai multi actori ai pietei au declarat ca listarea secndara a fondului ar avea efecte negative asupra pietei de capital romanesti.

„Ca manager de investitii si administrator al FP, noi consideram ca o potentiala listare secundara pe o piata internationala ar trebui luata in considerare doar daca prin aceasta se va crea cerere suplimentara pentru actiunile FP. Nu cred ca o listare secundara poate fi in detrimentul lichiditatii sau dezvoltarii FP. Interesele noastre si cele ale BVB sunt foarte similare, iar noi sustinem dezvoltarea pietei de capital din Romania intrucat aceasta este vitala pentru succesul fondului pe termen lung”, a explicat Konieczny.

Mai mult, oficialii Franklin considera ca o listare secundara ar putea oferi FP o mai buna vizibilitate si transparenta in peisajul global de investitii si ar facilita accesul investitorilor straini la inca un fus orar de tranzactionare. Fenomenul prin care companiile de pe pietele emergente se listeaza la doua burse este des intalnit, tocmai din acest motiv.

„Principala noastra prioritate insa este de a analiza cu atentie avantajele si dezavantajele unei listari secundare si sa facem o recomandare actionarilor nostri pana la sfarsitului lui iunie 2011”, a mai spus managerul FP.


"Suntem vanatori de chilipiruri"

"Suntem vanatori de chilipiruri"Multi investitori se declara dezamagiti de evolutia titlurilor Fondului Proprietatea, ce a urmat dupa calmarea entuziasmului din primele zile de la listare.

Actiunile au scazut, saptamana trecuta, sub pragul de 0,6 (pretul de listare), urmand o evolutie usor ascendenta. In sedinta de ieri, titlurile fondului au castigat 1,24% fata de pretul de vineri (0,6035 lei/actiune), ajungand la 0,6125 lei.

Insa, volatitlitatea este o realitate in orice piata de capital, dezvoltata sau emergenta.

„Noi la Templeton, suntem investitori pe termen lung, bottom-up (ne uitam la fiecare companie in parte) orientati pe valoare. Nu suntem preocupati de fluctuatiile pe termen scurt care deseori distrag atentia investitorilor de la valoarea intrinseca a unei anumite actiuni. Noi suntem vanatori de chilipiruri si investim cu un orizont de 3-5 ani ceea ce inseamna ca ne concentram pe obtinerea celor mai bune rezultate pe termen lung”, a explicat Greg Konieczny.

Astfel, cei de la Franklin nu sunt surprinsi de fluctuatiile din prima saptamana de tranzactionare, deoarce acestea apar in orice piata.
Insa, FP ramane in prim plan si orice fluctuatie poate crea panica la nivel local. „Este important sa ramanem calmi si sa ne concentram pe perspectiva pe termen lung in timp ce lucram la cresterea valorii Fondului”.

La nivel de grup, politica Franklin este de nu comenta, specula sau face prognoze privind evolutia pretului FP.

Cu toate acestea, sunt o serie de factori asteptati sa ajute la cresterea valorii companiilor din portofoliul companiei, fapt ce va avea un impact pozitiv asupra performantei fondului.

Printre acestia se numara ofertele publice initiale ale companiilor controlate de catre stat, schimbarea planurilor guvernului de a crea companiile Hidroenergetica si Electra in favoarea listarii Hidroelectrica si Nuclearelectrica sau introducerea unor practici potrivite de guvernanta corporativa si eficientizarea proceselor de decizie, a explicat managerul FP.

De asemenea, monitorizarea atenta a activitatii companiilor din portofoliu prin reprezentarea FP in consiliile de administratie din peste 20 de companii si consilierea conducerii companiilor pentru introducerea de masuri pentru imbunatatirea eficientei, profitabilitatii si transparentei in companiile controlate de stat sunt factori determinanti ai pretului.

In plus, aducerea de expertiza si finantare suplimentare in companiile din portofoliu, imbunatiri suplimentare in transparenta FP si continuarea reducerii detinerii guvernului la FP sunt alte motive care ar putea duce la cresterea pretului.

Cu toate acestea, nu poate fi exclusa nici varianta unei corectii pe termen mediu si lung.

Sunt multi factori care pot influenta pretul actiunii si este foarte dificil de a prognoza care vor fi acesti factori. Pietele emergente sau de frontiera sunt in mod special volatile si Romania nu face exceptie. Atat evenimentele locale cat si cele internationale pot avea impact asupra pietei si, in consecinta, asupra pretului actiunii FP”, a mai spus Konieczny.

Aventura Franklin in Romania

Aventura Franklin in RomaniaDupa listarea Fondului Proprietatea, administratorul a anuntat ca se va concentra in principal pe cresterea valorii companiei si pe listarea a cat mai multe companii din portofoliul.

In ce priveste al doilea proiect, decizia ramane la guvernanti. Insa, intr-o conferinta recenta, un oficial al statului a declarat ca listarea companiilor din portofoliul Fondului Proprietatea reprezinta decizii dificil de luat, fiind vorba de „companii strategice ale Guvernului”.

„La companiile despre care credem ca sunt pregatite pentru listare in acest moment (de exemplu Hidroelectrica, Nuclearelectrica, Romgaz) Ministerul Economiei este actionar majoritar, astfel ca ei sunt singura autoritate in masura sa faca precizari despre calendarul sau statutul actiunilor respective. Potrivit celor mai recente informatii, Ministerul are in plan aducerea acestor companii la bursa si noi ii incurajam sa faca acest lucru. Noi ne dorim aceste listari intrucat acestea vor ajuta cu siguranta la cresterea valorii FP”, a declarat oficialul Franklin Templeton.

De asemenea, administratorii s-au implicat si in problema donatiei Romgaz. Statul roman a decis ca societatea nationala de gaze naturale sa doneze 400 milioane lei din profit actionarului majoritar, pentru finantarea deficitului bugetar.

Administratorii Fondului Proprietatea au reactionat la aceasta masura, incercand sa elimine propunerea din AGA, cerand guvernantilor public sa nu aprobe acest punct si prin actiune in instanta. Dar instanta a respins propunerea de anulare a deciziei, determinand si mai multe reactii negative.

Vom continua sa facem tot ce este posibil din punct de vedere legal pentru a obtine anularea deciziei AGA Romgaz”, sustine Greg Konieczny.

Acesta crede ca ofertele secundare la Petrom, Transgaz si Transelectrica. In plus, posibilele listari ale Hidroelectrica, Nuclearelectrica sau Romgaz vor aduce o lichiditate crescuta pietei.

2011 si-a pus deja amprenta pe istoria pietei de capital din Romania prin listarea Fondului Proprietatea – un fond de investitii inchis de 3.8 miliarde de euro. Aceasta este deja o realizare care cu siguranta a pus Romania pe radarele investitorilor straini”, a mai spus managerul FP.

Cu toate acestea, este important ca majoritatea acestor planuri sunt in mainile guvernului astfel ca evolutia pietei de capital din Romania depinde foarte mult de guvernanti.

„Noi speram ca guvernul va duce aceste planuri pana la capat ceea ce va ajuta foarte mult piata de capital din Romania. Evaluarile multor dintre companiile listate in prezent arata bine dupa cativa ani de performante mai slabe, comparativ cu alte piete importante din regiune. Performanta din 2011 a pietei de capital ar trebui sa fie sustinuta de cresterea economica pe care o asteptam sa se reia in Romania dupa doi ani de recesiune”, a conchis Konieczny.