1 / 6

Cat de activa este delegatia Romaniei in Parlamentul European?

Daca in primele 6 luni ale mandatului (iulie – decembrie 2009) Romania s-a aflat pe ultima pozitie la capitolul prezenta la vot (locul 27 din tot atatea state membre in acel moment), in clasamentul intocmit pe intreagul mandat am urcat pana pe locul 19.


Interesant este faptul ca, din punct de vedere al prezentei, Romania a dat atat cele mai bune exemple, cat si cele mai putin bune in intreaga Uniune. Astfel, din cei 766 de eurodeputati din toate tarile membre ale UE, pe primele doua locuri la capitolul prezenta la vot se situeaza doi romani, Iosif Matula si Cristian Preda. Pe de alta parte, in perioada cat a fost europarlamentar, George Becali s-a aflat pe ultimul loc la prezenta in intreg Parlamentul European.


Daca la inceputul mandatului delegatia noastra statea bine doar la activitati secundare, precum intrebarile parlamentare, semnarea motiunilor de rezolutie si discursurile in plen, de data mai recenta s-a observat o crestere si in ceea ce priveste activitatile de substanta, prin intermediul carora se poate exercita o influenta efectiva asupra procesului legislativ european: redactarea de rapoarte (locul 7 din 28), de avize (locul 8), amendarea rapoartelor (locul 4).


Din pacate, europarlamentarii romani nu au detinut insa pe parcursul mandatului 2009-2014 pozitii la varf in cadrul unor organisme cheie ale PE: niciun roman nu a ocupat o functie de presedinte de comisie parlamentara si, cu exceptia circumstantiala a lui Lászlo Tõkés, niciun alt roman nu a detinut o functie in biroul PE. Totusi, europarlamentari romani au detinut pozitii de vicepresedinti ai principalelor 3 grupuri politice din PE, vicepresedinti de comisii si coordonatori politici.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri