Victor Ponta: 23 August este "o zi speciala pentru Romania"

Victor Ponta: 23 August este "o zi speciala pentru Romania"

Premierul spune ca 23 August e "o zi speciala pentru Romania" intrucat, in urma cu 70 de ani, Regele Mihai si Romania "au trecut de partea fortelor binelui", tara aducand "tributul de sange pentru eliberarea Transilvaniei, Ungariei, Slovaciei, a intregii Europe" de sub "cosmarul nazist".

"Azi (sambata - n.r.) e o zi speciala pentru Romania pentru ca, in urma cu 70 de ani, pe 23 August 1944, Majestatea sa Regele Mihai si Romania au trecut de partea fortelor binelui si (Romania - n.r.) a adus tributul de sange pentru eliberarea Transilvaniei, a Ungariei, a Slovaciei, a intregii Europe de sub ceea ce a fost cosmarul nazist. Cred ca, de data aceasta, poate am invatat din lectiile trecutului. Vreau sa cred ca, la o suta de ani dupa acel an 1914, Europa stie ca pacea, intelegerea, bunastarea, toleranta intre toti locuitorii Europei, intre toti cei care vor binele acestui continent si al acestei tari este, de fapt, solutia pentru viitor", a spus Ponta, aflat la un eveniment care s-a desfasurat la Bistrita.

Calin Popescu Tariceanu: 23 august, zi decisiva pentru cursul istoriei Romaniei

Calin Popescu Tariceanu: 23 august, zi decisiva pentru cursul istoriei Romaniei

Si pentru presedintele Senatului, Calin Popescu Tariceanu, 23 august inseamna implinirea a "70 de ani de la momentul in care tara noastra s-a alaturat Natiunilor Unite la 23 august 1944, zi decisiva pentru cursul istoriei Romaniei", ocazie in care Tariceanu pune in evidenta "rolul personal al Majestatii Sale Regele Mihai I al Romaniei care in acel ceas de cumpana, in calitate de sef al statului, si-a asumat responsabilitati uriase dovedind curaj, determinare si responsabilitate fata de destinul tarii".

"Mesajul personal lansat catre toti romanii de Majestatea Sa acum 70 de ani a intrunit din primul moment asentimentul intregului popor, in timp ce eroica armata romana, in integralitatea sa, a facut din prima clipa dovada ca este gata sa-si verse sangele pentru tara. In acel moment, prin interventia sa, Suveranul a creat premisele pentru reintregirea hotarului de vest si a reusit sa previna transformarea Romaniei in camp de razboi. In acelasi timp, actiunea hotarata a tarii noastre a contribuit la scurtarea semnificativa a razboiului, scutind de imense suferinte toate popoarele Europei", spune Tariceanu, care remarca si faptul ca, in timp "adevarata semnificatie" a evenimentelor din acea zi a fost "mult denaturata", pentru ca "regimul totalitar comunist a oferit o falsa versiune despre acest moment".

In consecinta, Tariceanu adreseaza si "o chemare catre toti cei interesati de istorie sa isi aduca contributia la recuperarea adevarului despre evenimentele de acum 70 de ani".

Klaus Iohannis: 23 august ramane o borna cinica in istoria secolului XX

Klaus Iohannis: 23 august ramane o borna cinica in istoria secolului XX

Pentru presedintele PNL Klaus Iohannis si pentru presedintele Fundatiei Miscarea Populara, Cristian Diaconescu, 23 august, marcheaza 75 de ani de la incheierea pactului Ribentropp-Molotov si este Ziua de Comemorare a Victimelor Comnismului si Fascismului. "Acest capitol tragic din istoria noastra recenta – semnarea pactului Ribbentrop-Molotov la 23 august 1939 – a ramas o rana deschisa cu mult dupa ce ultimul cartus a fost tras", se spune in mesajul presedintelui PNL Klaus Iohannis, care, din aceasta perpectiva, crede ca "momentul 23 august ramane o borna cinica in istoria secolului XX".

"Dispretul absolut la adresa legii, al statului de drept, al valorilor noastre comune europene, toate acestea au facut posibila existenta unor regimuri criminale care au secerat vietile a sute de mii de oameni nevinovati. Dincolo de cifre, de numerele reci, ramane amintirea fiilor natiunii noastre care au pierit ca urmare a politicilor de exterminare initiate si coordonate de regimurile antonescian si comunist.Viitorul democratic al natiunii romane depinde de modul in care asumam un trecut tragic, dar si de felul in care demonstram zi de zi ca stim sa aparam libertatea, drepturile omului si valorile europene. Pentru a preveni nedreptatea, intoleranta, abuzul de putere si ura nu este de ajuns sa protestam, ci trebuie sa actionam cu convingere si vigilenta. Aceasta este, cred, una dintre cele mai importante lectii ale secolului XX", se mai spune in mesajul presedintelui PNL.

Cristian Diaconescu: la 23 august 1939 Hitler si Stalin puneau bazele impartirii Europei

Cristian Diaconescu: la 23 august 1939 Hitler si Stalin puneau bazele impartirii Europei

Fostul ministru de Externe, Cristian Diaconescu, presedintele FMP, reaminteste ca la "23 august 1939 ministrii de externe ai URSS si Germaniei naziste, respectiv Ribbentrop si Molotov semnau la Moscova, Pactul Hitler-Stalin prin care puneau bazele impartirii Europei intre doua state in plina expansiune violenta", dar si ca, in conditiile existentei pactului, "ocuparea Basarabiei de catre armata sovietica a mai fost confirmata si printr-un Protocol aditional secret care la punctul 3 preciza: «Privitor la sud-estul Europei, partea Sovietica isi manifesta interesul in Basarabia. Partea Germana declara dezinteresul politic total in aceasta regiune»".

Si Diaconescu aminteste ca in 2008, Parlamentul European a declarat 23 august ca "Ziua Europeana de comemorare a victimelor stalinismului si nazismului". "Pentru ca mii de romani care au cazut victime violentei bestiale ale celor doua regimuri totalitare – stalinismul si nazismul – au suferit inimaginabil prin ocuparea nepedepsita a teritoriilor romanesti de catre URSS la mai putin de un an de la semnarea Protocolului Ribbentrop-Molotov si anume la 28 iunie 1940, nu avem dreptul sa uitam acest eveniment istoric. A uita aceasta tragedie deschide calea catre repetarea ei", considera fostul ministru de Externe.

Sursa foto: Mediafax