Traian Basescu: In Ucraina nu suntem in fata unei invazii; e o escaladare a sprijinului pentru separatisti

Traian Basescu: In Ucraina nu suntem in fata unei invazii; e o escaladare a sprijinului pentru separatisti

"In primul rand, as vrea sa clarific faptul ca Romania nu apreciaza ca impotriva Ucrainei s-a produs o invazie. Invazia inseamna unitati mari, unitati aviatie, toate categoriile de forte care pur si simplu invadeaza un teritoriu. Deci nu suntem in fata unei invazii. Ceea ce se petrece in estul Ucrainei este o escaladare semnificativa a sprijinului pe care Federatia Rusa il acorda separatistilor", a spus presedintele Basescu, citat de Mediafax. Seful statului a mentionat ca "sprijinul se manifesta prin doua modalitati", unul fiind "infiltrarea de militari specialisti ca ofiteri de comanda, dar si specialisti in operarea tehnicii de lupta moderne pe care Federatia Rusa o pune la dispozitia separatistilor", iar "al al doilea element al escaladarii este transferul tot mai masiv de tehnica de lupta catre separatisti".

"In analiza pe care am facut-o astazi, cu MAE, ministru si secretari de stat, cu serviciile de informatii, ale Armatei, de asemenea SIE si SRI, la care au participat cele mai autorizate persoane in analiza situatiei, in baza informatiilor pe care le-am avut intre orele 17.00 si 18.00, putem aprecia ca, urmare a escaladarii introducerii de tehnica militara si specialisti, practic se produce o debalansare a raporturilor de forte in favoarea separatistilor, ceea ce, in evaluarea noastra, va duce la stoparea ofensivei armatei ucrainene daca, la randul sau, statul ucrainean nu ia masuri de mentinere a capacitatii de lupta superioare pe care a avut-o pana acum fata de separatisti", a mai spus presedintele Basescu.

Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU

Reuniune de urgenta a Consiliului de Securitate al ONU

Consiliul de Securitate al ONU va organiza o reuniune de urgenta pe tema situatiei din Ucraina joi, la ora 16.00 GMT (19.00, ora Romaniei), in urma informatiilor potrivit carora trupe ruse au intrat pe teritoriul ucrainean, transmite AFP. Aceasta reuniune de urgenta a fost solicitata de Lituania, in timp ce Kievul a cerut statelor occidentale un ajutor militar "de anvergura" in contextul intrarii trupelor ruse in estul separatist, generand temeri privind un razboi deschis intre Rusia si Ucraina.

WALL-STREET.RO va va tine la curent in timp real cu deciziile care vor fi luate la aceasta reuniune.

Oficial SUA: 1.000 de soldati rusi au invadat Ucraina cu armament greu

Oficial SUA: 1.000 de soldati rusi au invadat Ucraina cu armament greu

Potrivit unui oficial al Statelor Unite, citat de CNN, circa 1.000 de soldati rusi ar fi intrat in sudul Ucrainei cu armament greu. Pe de alta parte, separatistii din Donetk vorbesc despre o cifra mult mai mare, de 4.000 de luptatori rusi, care ar lupta alaturi de rebeli.

Consiliul de Securitate al Ucrainei a spus ca fortele ruse au preluat total controlul orasului Novoazovsk, un punct strategic foarte important aflat pe drumul care leaga granita cu Rusia de regiunea Crimeea, anexata in martie de catre Federatia Rusa. Potrivit armatei ucrainene, soldatii rusi au tras cu rachete Grad asupra orasului si suburbiilor, inainte de a trimite doua convoaie de tancuri si blindate.

"Trupele ucrainene au primit ordinul de a se retrage pentru a-si salva viata. [...] Ucraina construieste fortificatii langa Mariupol, in vest", a anuntat un oficial al Consiliului de Securitate al Tarii.

NATO confirma si ea ca peste o mie de soldati rusi lupta pe teritoriul ucrainean

NATO confirma si ea ca peste o mie de soldati rusi lupta pe teritoriul ucrainean

Peste o mie de soldati rusi lupta in prezent pe teritoriul ucrainean si in special in zona orasului Novoazovsk, a declarat joi un important oficial militar din cadrul NATO, apreciind ca prezenta acestora este "foarte ingrijoratoare", relateaza AFP, citata de Mediafax. "Mult peste o mie de soldati rusi lupta in prezent in Ucraina. Ei ii sustin pe separatisti, lupta alaturi de ei" impotriva fortelor armate ucrainene, a afirmat oficialul NATO, precizand ca se bazeaza pe "o estimare foarte prudenta".

UE este "extrem de preocupata" de informatiile din Ucraina

UE este "extrem de preocupata" de informatiile din Ucraina

Uniunea Europeana s-a declarat joi "extrem de preocupata" de informatiile privind o incursiune a fortelor ruse in ucraina, relateaza AFP. "Suntem extrem de preocupati de ultimele evolutii, in special de informatiile din teren", a declarat intr-o conferinta de presa Maja Kocijancic, purtatoarea de cuvant a serviciului diplomatic al UE, in conditiile in care Kievul a afirmat ca "trupe ruse" au preluat controlul asupra orasului frontalier strategic Novoazovsk, informeaza Mediafax.

"Reafirmam necesitatea urgenta a unei solutii politice la aceasta criza", a precizat ea, dand asigurari ca UE urmareste "indeaproape ceea ce se intampla pe teren".

Francois Hollande: Daca este adevarat ca soldati rusi activeaza pe teritoriul Ucrainei, acest lucru nu va fi tolerat

Francois Hollande: Daca este adevarat ca soldati rusi activeaza pe teritoriul Ucrainei, acest lucru nu va fi tolerat

"Pozitia Frantei este: Rusia trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei, sa nu mai sustina separatistii si sa ii determine sa accepte incetarea focului. Rusia trebuie sa isi controleze in mod eficient propriile granite si, bineinteles, daca se va dovedi ca soldatii rusi sunt prezenti pe teritoriul ucrainean, acest lucru ar fi intolerabil si de neacceptat".

Traian Basescu: Situatia de securitate din estul Ucrainei e ingrijoratoare

Traian Basescu: Situatia de securitate din estul Ucrainei e ingrijoratoare

Traian Basescu a primit-o joi, la Palatul Cotroceni, pe Catherine Ashton, Inalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe si Politici de Securitate. Cei doi au apreciat ca situatia de securitate din estul Ucrainei se mentine extrem de ingrijoratoare.

Potrivit unui comunicat de presa al Administratiei Prezidentiale, presedintele Traian Basescu si Catherine Ashton au analizat situatia de securitate din estul Ucrainei, pe care o considera a se mentine extrem de ingrijoratoare. Traian Basescu a vorbit, totodata, si despre faptul ca Uniunea Europeana trebuie sa sprijine in modul cel mai ferm solutionarea crizei de securitate prin restabilirea controlului autoritatilor legitime ucrainene in regiunile ocupate de grupurile inarmate ilegale.

Titus Corlatean: S-ar impune convocarea CSAT pe situatia din Ucraina

Titus Corlatean: S-ar impune convocarea CSAT pe situatia din Ucraina

Intrebat daca se impune convocarea CSAT in urma evenimentelor din estul Ucrainei, Titus Corlatean a precizat ca, desi nu este un risc de securitate direct la adresa Romaniei, "s-ar impune" o convocare a CSAT. "E atributul presedintelui, e cazul sa anunte Presedintia", a mai spus Corlatean, conform Mediafax.

Ucraina a cerut joi Uniunii Europene sa ii acorde un "ajutor militar de anvergura" in urma unei "invazii ruse nedisimulate", conform ambasadorului ucrainean la UE, Konstiantin Eliseiev, citat de AFP.