1 / 5

"Mai avem de investit 60 mil. euro"

In urma cu patru ani, Europa Capital, o companie cu sediul la Londra, a anuntat formarea unui fond de investitii, denumit Europa Capital Emerging Europe, care urma sa fie destinat Romaniei, Bulgariei, Ucrainei, Croatiei si Serbiei, cea mai mare parte a investitiilor fiind planificate pentru piata locala. La acea vreme, Tim Norman (foto), presedintele Europa Capital Emerging Europe, spunea ca va investi 160 de milioane de euro in piata imobiliara din Romania. In prezent, fondul a reluat discutiile cu bancile, dar si cu proprietarii, pentru a intra in mai multe proiecte imobiliare.

“Fondul nostru pentru investitii este de 160 de milioane de euro. Ne-am angajat deja pentru 100 de milioane si mai avem circa 60 de milioane de euro, pe care i-am putea investi in totalitate in Romania”, explica Tim Norman.

Investitiile Europa Capital Emerging Europe vor fi realizate prin parteneriate cu jucatori locali. Spre exemplu, fondul a incheiat la Cluj in urma cu mai bine de un an un parteneriat cu dezvoltatorul de spatii logistice PointPark Properties (P3) pentru dezvoltarea unui parc industrial, pe un teren de circa 55 de hectare. “Avem un singur birou in Londra, asa ca este vital sa construim relatii cu parteneri locali. Partenerii de la Cluj au sediul in Timisoara si impreuna vrem sa dezvoltam, pe langa parcul logistic, doua proiecte de birouri in Timisoara”, continua Norman.

Tot pentru birouri, fondul de investitii se afla in discutii cu mai multi dezvoltatori: unul strain, care are un proiect in apropiere de hotelul Hilton din centrul Capitalei, plus alte companii romanesti, care au doua terenuri pe Calea Victoriei. “Vom dezvolta cladiri de birouri de dimensiuni medii, 15.0000-25.000 mp, pentru ca exista cerere ridicata pentru spatii bune in centrul Bucurestiului, insa nu poti construi cladiri foarte mari”, arata oficialul Europa Capital Emerging Europe.

Pe langa birouri si spatii industriale, fondul de investitii are in plan si dezvoltarea de proiecte rezidentiale. Primul astfel de proiect va fi amplasat in sectorul 2 din Bucuresti si va fi dezvoltat in parteneriat cu RPF Development, autorizatia de constructie fiind deja obtinuta. Proiectul ar urma sa fie finalizat anul viitor, iar apartamentele vor avea preturi sub pragul de 1.000 de euro/mp, valoarea unei locuinte ajungand la 75.000 -95.000 de euro. “Mereu am avut aceasta politica, de a dezvolta proiecte rezidentiale cu preturi scazute. Nu ne-a placut abordarea «sexy real estate» si nu ne-am uitat la hoteluri sau mall-uri mari. Preferam parcuri de retail, proiecte rezidentiale sau spatii logistice”, afirma managerul.

In opinia sa, apartamentele construite in Bucuresti sunt prea mari, prea scumpe si au fost dezvoltate pentru straini. Tim Norman da exemplu Oslo, pe care il considera un oras apropiat de Bucuresti din punct de vedere al trendurilor imobiliare. “Oamenii nu au nevoie de apartamente de sute de metri, nimeni nu locuieste in astfel de case, ci in suprafate de 50 mp. Nu a existat disciplina pe piata de locuinte si toata lumea a construit pentru straini, nu pentru ceea ce isi permite clientul roman”, mai spune el.

Citeste in slide-ul urmator cum au evoluat discutiile investitorului cu bancile.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri