Pe podiumul consultantilor imobiliari

Pe podiumul consultantilor imobiliariIncepand cu luna aprilie, conducerea biroului local al companiei de consultanta imobiliara CB Richard Ellis a fost preluata de Razvan Iorgu (foto), in varsta de 35 de ani, dupa ce Radu Lucianu, fost managing director, a parasit compania.

Noul sef are planuri mari pentru CBRE: marirea cotei de piata pe toate sectoarele de activitate si ocuparea unui loc in top trei consultanti imobiliari dupa cifra de afaceri in 2011.

“Este greu de spus de pe acum daca vom fi in top trei, pentru ca nu cunosc cifrele de afaceri ale celorlalte companii, insa ne propunem sa fim lideri pe segmentele de piata pe care le acoperim si, evident, sa fim in top trei consultanti imobiliari”, a declarat Razvan Iorgu, managing director al CBRE Romania.

Contractul de munca al Iorgu a fost incheiat pe o perioada nedeterminata, dupa ce in luna februarie contractele lui Radu Lucianu si al lui Ionut Bordei, fostul sef al departamentului de rezidential, ulterior coordonatorul departamentului de terenuri, au expirat.

Razvan Iorgu s-a alaturat companiei in anul 2001 si incepand din anul 2009 a ocupat functia de Chief Opperating Officer (COO) al CBRE Romania.

In 2009, CBRE a afisat pierderi de 2,38 milioane de euro, in timp ce afacerile companiei au fost de 2,17 milioane de euro, potrivit datelor de la Ministerul de Finante.

Citeste si Cum s-a schimbat topul consultantilor imobiliari in 2009.

Birourile, motor de crestere

Birourile, motor de crestereFocusul consultantului imobiliar CBRE va ramane si in acest an pe segmentul de birouri, departament care urmeaza sa isi mareasca echipa, in contextul in care cele mai multe tranzactii din piata sunt pe acest segment.

“In prezent, in departamentul de birouri, in afara de mine, lucreaza sase persoane, si ne propunem sa ne marim echipa cat de curand. Nu avem obiceiul de recruta de la concurenta, ci de a ne forma proprii oameni, intrucat suntem cei mai buni pe acest sector”, considera Catalina Jigman, sefa departamentului de biroruri.

In primele trei luni din acest an, CBRE a intermediat tranzactii cu circa 22.000 mp de birouri, dintre care 9.000 mp au fost reprezentate de doua tranzactii cu clinicile medicale, private, un client tot mai important pe piata de birouri.

Printre cele cele mai importante tranzactii consiliate de consultant se numara: White & Case, Edipresse, Cargill, cu doua tranzactii in doua orase, HP si Pfizer. Valoarea totala a tranzactiilor din piata de inchirieri de birouri se ridica la 8,77 milioane de euro, potrivit oficialilor CBRE.

„In primul trimestru, am avut o cota de piata de 39% pe segmentul reprezentarii chiriasilor si de 31% pe segmentul reprezentarii proprietarilor”, a precizat Catalina Jigman. Pe piata de birouri din Bucuresti, cira 50.000 mp de spatii de birouri au fost tranzactionati in primele trei luni, potrivit celui mai recent raport al CBRE.

„Clinicile medicale continua sa fie extrem de active in ceea ce priveste expansiunea retelelor, atat in Bucuresti, de exemplu Regina Maria si Medicover, cat si in tara, in orasele Brasov, Arad, Iasi. In acest trimestru, clinicile au inchiriat peste 7.000 mp de spatiu de birouri, comparand cu 20.000 mp in 2010”, se mentioneaza in acelasi raport.

Citeste si
Clinicile medicale iau cu asalt cladirile de birouri. Care sunt mizele?





Bilantul primului trimestru

Bilantul primului trimestruPe langa cei 22.000 mp de birouri tranzactionati in primele trei luni, CBRE a fost activ si pe celelalte departamente, in special pe cel de industrial. Pe acest sector, echipa condusa de Marian Orzu a intermediat vanzarea unui teren cu o suprafata de 310.000 mp, amplasat pe autostrada A1, intre kilometrul 13-23, valoarea tranzactiei fiind confidentiala.

Departamentul de spatii industriale a participat si la renegocierea unui contract de inchiriere, in Timisoara, pentru o suprafata de 3.600 mp, la vanzarea unei unitati industriale de 4.000 mp, in Brasov si la inchirierea unei suprafate de 6.000 mp, in zona de nord a Bucurestiului, pentru extinderea centrului logistic Miniprix.

Tot in primul trimestru, divizia de evaluari a CBRE a evaluat peste 600.000 mp, valoarea totala a proprietatilor evaluate ridicandu-se la peste un miliard de euro.

In plus, departamentul de retail, coordonat de Luiza Moraru, unul dintre cei mai experimentati consultanti din piata de profil, s-a ocupat de inchirierea exclusiva a trei centre comerciale, cu aproape 150.000 mp: Adora Mall (Craiova), Corall Constanta si Cora Brasov. Tranzactile incheiate de acest departament in primul trimestru totalizeaza 12,3 milioane de euro.

In acest context, conducerea CBRE se asteapta la un an mai bun fata de 2010, perioada in care afacerile consultantului au inregistrat o crestere de doua cifre, potrivit lui Razvan Iorgu. Pariul sau ramane insa revenirea companiei CBRE in topul celor mai mari trei jucatori din piata de consultanta imobiliara.