10. Flanco si eMag: 3.500 mp in Swan & Technology Park

10. Flanco si eMag: 3.500 mp in Swan & Technology ParkRetailerii Flanco si eMag, care fac parte din grupul Asesoft, au inchiriat o suprafata totala de 3.500 mp in cladirea Swan Office & Technology Park din Pipera, tranzactia fiind intermediata de consultantul imobiliar Colliers. eMag s-a mutat in Swan la inceputul lunii octombrie 2011, prin inchirierea a 2.700 mp, in timp ce Flanco a inchiriat o suprafata de 800 mp.

Atat biroul eMag, cat si cel al Flanco, au fost amenajate de importatorul de mobilier de birou Corporate Office Solutions (COS).

Parcul de afaceri Swan Office & Tehnology Park a fost finalizat la inceputul anului trecut, dupa o investitie de 50 de milioane de euro. Swan este prima cladire din Pipera care a obtinut certificatul BREEAM, cel mai important instrument de evaluare a cladirilor verzi, si prima cladire din Romania acreditata drept cladire verde dupa incheierea procesului de constructie.

9. Huawei: 4.000 mp in Lakeview

9. Huawei: 4.000 mp in LakeviewProducatorul chinez de echipamente IT&C Huawei a inchiriat o suprafata de 4.000 mp de birouri, respectiv etajele 4 si 5, in cladirea Lakeview, amplasata pe Barbu Vacarescu, tranzactia fiind intermediata de compania de consultanta Colliers.

Infiintata in 1987, Huawei Technologies este unul dintre cei mai mari furnizori de solutii IT&C la nivel global, cu venituri de peste 28 miliarde de dolari in 2010. Compania este prezenta in peste 140 de tari, iar pe piata romaneasca a intrat in anul 2004.

Cladirea Lakeview s-a clasat pe primul in topul celor mai bune proiecte de birouri din Bucuresti, conform opiniilor a patru companii de consultanta imobiliara chestionate de Wall-Street.ro. Printre chiriasii Lakeview se mai afla PwC si RBS.

8. Ringier: 5.000 mp in Novo Park

8. Ringier: 5.000 mp in Novo ParkRingier Romania, compania care editeaza publicatii precum cotidianul Libertatea si revista Unica, si-a reinnoit anul trecut contractul de inchiriere pentru cei 5.000 mp de birouri ocupati in cladirea Novo Park, din zona Pipera.
Tranzactia prin care Ringier a decis sa ramana in birourile detinute de omul de afaceri Liviu Tudor a fost consiliata de compania de consultanta The Advisers/Knight Frank.

Ringier Romania a vandut in 2009 cotidianul Evenimentul Zilei si saptamanalul Capital pentru a pune accentul pe dezvoltarea tabloidului Libertatea si a revistelor pe care le are in portofoliu. La jumatatea anului trecut, grupul a achizitionat pachetul de actiuni al Edipresse A.S. Romania, compania care editeaza reviste precum Elle, Avantaje si Popcorn.

Proiectul Novo Park este format din sapte cladiri de birouri, cu o suprafata de peste 70.000 mp. Printre chiriasii cladirilor se mai numara Kraft, Procter & Gamble, Hewlett-Packard, Raiffeisen si GarantiBank.


7. HP: 6.000 mp in BOC Tower

7. HP: 6.000 mp in BOC TowerCompania HP, cel mai mare angajator din IT-ul romanesc, a inchiriat inca 6.000 mp de birouri in cladirea BOC Tower, parte a proiectului Upground, din Pipera, tranzactia fiind intermediata de CBRE.

BOC Tower, cea mai mare cladire de birouri din Romania, are o suprafata inchiriabila de 57.000 mp, dezvoltata pe sapte etaje, printre chiriasii sai numarandu-se: GfK, Intel si Banca Romaneasca.

Proiectului Upground a fost vandut in 2008 catre RREEF Real Estate, parte a grupului german Deutsche Bank, pentru circa 340 milioane de euro. Germanii de la Deutsche Bank au platit transa pentru BOC Tower in toamna lui 2010, valoarea cladirii fiind de peste 120 milioane de euro.

6. Volksbank: 8.200 mp in Nusco Tower

6. Volksbank: 8.200 mp in Nusco TowerIn primavara anului trecut, Volksbank Romania a inchiriat o suprafata de circa 8.200 mp in cladirea de birouri Nusco Tower, dezvoltata de italienii de la Nusco in apropiere de statia de metrou Aurel Vlaicu, pe bulevardul Barbu Vacarescu. Tranzactia a fost consiliata de consultantii imobiliari Jones Lang LaSalle, reprezentantul bancii, si The Advisers/Knight Frank, care a reprezentat proprietarul.

In cei 8.200 mp isi desfasoara activitatea 550 de angajati ai Volksbank, reuniti din cele sase sedii ocupate anterior in zonele: Dacia, Coltei, Buzesti, Mihai Bravo si Apolodor.

Nusco Tower are cu o inaltime de 19 etaje, iar printre chiriasii sai se numara: Oracle, Bayer, Centrofarm si Raiffeisen Leasing. Proiectul s-a clasat pe locul 10 in topul celor mai bune cladiri de birouri din Bucuresti.

5. Delta Hospital: 10.000 mp pe Mihai Bravu

5. Delta Hospital: 10.000 mp pe Mihai BravuCompania Delta Health Care, controlata de un grup de opt investitori romani a inchiriat 10.000 mp intr-o cladire amplasata in zona Mihai Bravu, tranzactia fiind intermediata de The Advisers/Knight Frank. Spitalul Delta Hospital a fost deschis la jumatatea anului trecut dupa o investitie totala de 13 milioane de euro.

Proprietarul cladirii este firma Delta ACM, detinuta de Florea Diaconu, iar investitia in proiect a fost de opt milioane de euro.

Potrivit datelor de la Registrul Comertului, Delta Health Care este controlata de Catalin-Andu Copaescu, ce detine 67,5%, iar restul titlurilor se impart intre Jianu Stefan-Adrian (2,5%), Alina-Daniela Ambrozie (5%), Dana-Mihaela Jianu (5%), Daniela Diaconu (5%), Anca Maria Copacescu (5%), Daniela Godoroja (5%) si Mihai Vasile Godoroja (5%).

4. Genpact: 10.200 mp in Iride Business Park

4. Genpact: 10.200 mp in Iride Business ParkFurnizorul de servicii de business si solutii tehnologice Genpact si-a prelungit contractul pentru cei 8.000 mp ocupati in Iride Business Park, din Pipera, tranzactia fiind intermediata de CBRE. In plus, Genpact a inchiriat si o suprafata de 2.200 mp de birouri.

Parcul de afaceri Iride Business Park este detinut de fondul austriac de investitii Immofinanz si gazduieste companii precum Cosmote, P&G, JTI, Bergenbier si Orange. Proiectul are o suprafata de 92.970 mp si avea, in toamna anului tecut, un grad de ocupare de 88%.

Sursa foto: Immofinanz

3. UniCredit Business Partner: 10.225 mp in Novo Park

3. UniCredit Business Partner: 10.225 mp in Novo ParkSucursala UniCredit Business Partner Romania a inchiriat o suprafata de 10.225 mp de spatii de birouri in cladirea G din complexul Novo Park, dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor in nordul Bucurestiului, tranzactia fiind consiliata de DTZ Echinox.

Cladirea inchiriata de UniCredit Business Partner reprezinta o investitie de 15 milioane de euro, potrivit dezvoltatorului. Liviu Tudor detine, prin intermediul companiei Genesis Development, o suprafata de 130.000 mp de birouri si are in dezvoltare investii de 35 de milioane de euro.

2. ING Bank: 13.700 mp in Crystal Tower si Metropolis Center

2. ING Bank: 13.700 mp in Crystal Tower si Metropolis CenterPe locul al doilea in topul celor mai mari tranzactii de inchiriere finalizate anul trecut se afla ING Bank, care a renuntat la sediul din Kiseleff pentru a inchiria o suprafata totala de 13.700 mp in cladirile Crystal Tower si Metropolis Center, amplasate pe bulevardul Iancu de Hunedoara.

Mutarea ING Bank a fost consiliata de compania de consultanta imobiliara Colliers.

Cladirea Crystal Tower are o suprafata inchiriabila de 14.000 mp, desfasurata pe 14 etaje si a necesitat o investitie de 35 milioane de euro.


1. Premia Med: 27.300 mp in North Point

1. Premia Med: 27.300 mp in North PointFirma Premia MedCare, controlata de un medic roman, a inchiriat o suprafata de 27.300 mp in cladirea North Point, amplasata pe DN1, tranzactia fiind consiliata de Colliers. In aceasta cladire, romanul isi propune sa deschida un spital privat, Premia Med, in parteneriat cu grupul austriac Premia-QaMed.

Aceasta a fost cea mai mare tranzactie de inchiriere finalizata anul trecut, potrivit datelor furnizate pentru Wall-Street.ro de companiile CBRE, The Advisers/Knight Frank, Jones Lang LaSalle, DTZ Echinox si Colliers, principalii jucatori pe piata inchirierilor de birouri.