Insolventele rezidentiale, in acelasi ritm si in 2012

Insolventele rezidentiale, in acelasi ritm si in 2012Valentin Ilie (foto), directorul executiv al Coldwell Banker, companie care la inceputul anului trecut estima ca proiecte imobiliare in valoare de 500 mil. euro vor intra in insolventa in 2011, considera ca trendul se va mentine si in acest an, mentionand ca este posibil sa apara mai multe dosare in care sunt implicate proiecte rezidentiale aflate doar pe hartie.

Pana acum, 2012 a fost unul “prolific” in ceea ce priveste problemele dezvoltatorilor de apartamente, un proiect rezidential mare a fost scos la vanzare si un altul a intrat in procedura concordatului preventiv.

Pe 9 ianuarie, proiectul Laguna Residence a fost scos la licitatie publica pentru aproape 25 mil. euro. Niciun cumparator nu a fost interesat de proiect, iar urmatoarea licitatie va avea loc in urmatoarele saptamani, pretul ramanand acelasi.

Tot in ianuarie firma Alia Inmobiliaria, dezvoltatorul unui complex imobiliar din apropierea Arcului de Triumf, a intrat in procedura concordatului preventiv. Concordatul preventiv este o solutie de protectie impotriva deschiderii procedurii de insolventa de catre creditori. Proiectul a fost finantat cu 25 de milioane euro de catre UniCredit.

Cel mai scump proiect rezidential a intrat in insolventa in toamna lui 2011

Cel mai scump proiect rezidential a intrat in insolventa in toamna lui 2011Asmita Gardens, amplasat pe Spaiul Unirii, a intrat in insolventa in toamna anului 2011 si este cel mai scump proiect rezidential care a ajuns in acesta situatie. Complexul, care presupune o investitie de 120 milioane euro, a intrat in insolventa ca urmare a unei cereri a bancii finantatoare, Alpha Bank.

Proiectul cuprinde aproape 800 de locuinte din care circa 50% sunt nevandute. Asmita Gardens a fost finalizat in primavara anului 2010, vreme la care preturile apartamentelor din porneau de la 124.000 euro plus TVA pentru un studio de 54 mp construiti si 137.000 euro pentru un apartament cu doua camere, de 88 mp.

Laguna Residence, executat silit

Laguna Residence, executat silitLaguna Residence a fost scos la vanzare la licitatie publica pentru circa 25 milioane euro pe 9 ianuarie, ca urmare a unor datorii neplatite. Proiectul dezvoltat de Gea International Development cuprinde 500 de apartamente si initial investitia anuntata se ridica la 97 mil. euro.

Executarea silita a fost determinata de o datorie de doar 200.000 euro, insa compania are multe alte datorii conform executorului judecatoresc. Ceilalti creditori sunt intervenienti in dosarul care s-a soldat cu scoaterea la vanzare a proiectului.

Initial, proiectul ar fi urmat sa fie dezvoltat de grupul Gea impreuna cu spaniolii de la Prasa. In 2009, insa, Gea 21 a prealuat integral proiectul. Mai mult la finalul lui 2010, Gea a obtinut un credit de peste 10 milioane euro pentru finalizarea primei faze a proiectului.

Planurile din boom, aduse in instanta de finantatori

Planurile din boom, aduse in instanta de finantatoriMarfin Bank a depus la finalul anului trecut la Tribunalul Bucuresti o cerere de demarare a procedurii de insolventa impotriva Cinur Global Investment, firma prin care spaniolii doreau sa dezvolte imobiliare in Romania.

Compania spaniola a anuntat in 2007 ca planuieste sa investeasca 40 milioane euro pe piata locala intr-un proiect rezidential cu 400 de apartamente in centrul Bucurestiului.

Insolventa bate si de mai multe ori la usa: South Pacific, la al treilea proiect cu probleme

Insolventa bate si de mai multe ori la usa: South Pacific, la al treilea proiect cu problemeCompania South Pacific are probleme cu mai multe din proiectele rezidentiale demarate sau anuntate in perioada de boom in Tunari.

Cel mai recent caz, inregistrat la final de 2011 la Tribunalul Bucuresti este cel al Darwin Residence.

Firma South Pacific Darwin Residence SRL, care urma sa construiasca un proiect cu 200 de unitati locative in Tunari, si-a cerut insolventa si completeaza o lista mai lunga de insolvente din portofoliul companiei.

South Pacific mai are in insolventa proiectul Adelaide Residence din Tunari, dar are probleme cu creditorii si in cadrul proiectului Melbourne Residence. BCR a cerut insolventa Melbourne Residence in 2010.