10. SAP s-a extins in Bucuresti si in orasele din tara

10. SAP s-a extins in Bucuresti si in orasele din taraSAP Romania, filiala locala a grupului german, a inchiriat initial o suprafata de 1.400 mp de birouri in cladirea S-Park, tranzactia fiind consiliata de Jones Lang LaSalle. Ulterior, SAP si-a extins suprafata de la Piata Presei cu inca 450 mp, ajungand in total la 1.850 mp.

Pe langa aceste birouri, compania a mai inchiriat o suprafata de 800 mp in complexul City Business Centre din Timisoara si 230 mp intr-o vila din Cluj-Napoca, toate tranzactiile fiind intermediate de Jones Lang LaSalle.

"SAP a decis sa profite de oportunitatile din vestul Romaniei, precum forta de munca specializata, si de interesul pentru dezvoltarea economica a regiunii, alaturandu-se corporatiilor din IT si telecom, servicii bancare si de audit, care au intrevazut potentialul orasului Timisoara", declara recent Lori Collin (foto), sefa departamentului de tenant tepresentation al Jones Lang LaSalle.

9. Honeywell si-a extins birourile din Upground

9. Honeywell si-a extins birourile din UpgroundProducatorul american de componente auto Honeywell si-a extins cu inca 1.867 mp suprafata de birouri ocupata in cladirea Upground II, tranzactia fiind intermediata de Jones Lang LaSalle. Honeywell a ajuns astfel la 4.881 mp de birouri.

Cele doua cladiri de birouri ale complexului Upground (foto), amplasat in apropiere de metroul Pipera, totalizeaza 60.000 mp si gazduiesc companii ca OMV/ Petrom, Banca Romaneasca, Bancpost, Intel sau Honeywell.

In primavara acestui an, Honeywell a inceput constructia unei fabrici de placute de frana in parcul industrial Ploiesti West Park. Compania mai detine in Romania o fabrica in Bucuresti si alta in Lugoj, avand in Romania peste 1.500 de angajati.

8. Mood Media a inchiriat 2.000 mp in Upground

8. Mood Media a inchiriat 2.000 mp in UpgroundCompania de marketing senzorial Mood Media s-a mutat in aceasta primavara in BOC Tower, parte a complexului de birouri Upground, din Pipera, unde a inchiriat circa 2.000 mp de birouri, tranzactia fiind intermediata de consultantul imobiliar DTZ Echinox.

Cerinta principala in alegerea sediului a fost amplasarea biroului la parterul cladirii. "Pozitionarea la parter a fost o conditie esentiala pentru noul sediu, avand in vedere activitatea de productie si atelierul de reparatii hardware care necesita o intreaga logistica, de la livrari si preluari de colete/paleti, pana la reciclare si colectare selectiva a deseurilor rezultate", povestea recent Carmen Radu, director de marketing al Mood Media Romania.

Vezi aici cum arata birourile companiei Mood Media din Upground.

7. Microchip a luat 2.400 mp in birourile de langa AFI

7. Microchip a luat 2.400 mp in birourile de langa AFIMicrochip Technology a inchiriat o suprafata de 2.400 mp in cladirea de birouri AFI Business Park, amplasata in imediata apropiere a centrului comercial AFI Palace Cotroceni, fiind primul chirias al proiectului de birouri.

Tranzactia a fost intermediata de companiile The Advisers/Knight Frank, care a reprezentat proprietarul cladirii, si Jones Lang LaSalle, care a consiliat Microchip.

AFI Business 1, prima faza a proiectului, va avea o suprafata inchiriabila de aproximativ 11.000 de metri patrati distributi pe 10 etaje si va fi livrata in luna august.

6. Endava a inchiriat circa 2.400 mp in AFI Business Park

6. Endava a inchiriat circa 2.400 mp in AFI Business ParkFurnizorul de servicii informatice Endava a inchiriat o suprafata de 2.412 mp in cladirea AFI Business Park, intr-o tranzactie intermediata de consultantul imobiliar The Advisers/Knight Frank.

Compania vrea sa ajunga la circa 600 de angajati in Bucuresti pana in 2014, in prezent avand in Capitala in jur de 30 de salariati.

Endava mai are un sediu si in Iasi, unde isi desfasoara activitatea circxa 210 angajati. [Vezi cum arata biroul Endava din Iasi]


5. O companie financiara a luat 2.500 mp in birourile lui Tudor

5. O companie financiara a luat 2.500 mp in birourile lui TudorO companie financiara, al carei nume va fi anuntat in perioada urmatoare, a inchiriat o suprafata de 2.538 mp in complexul West Gate (foto), dezvoltat de omul de afaceri Liviu Tudor in cartierul Militari, in apropiere de de statia de metrou Preciziei.

Tranzactia a fost intermediata de consultantii CBRE, care l-au reprezentat de Liviu Tudor, si Jones Lang LaSalle, care a reprezentat chiriasul.

Recent, Carestream Health a deschis primul birou in Romania in West Gate, iar Societe Generale, actionarul majoritar al BRD, va intra curand in Romania cu o noua linie de business, deschizandu-si birou tot in complexul West Gate, spunea de curand Liviu Tudor intr-un interviu acordat Wall-Street.ro.

4. Samsung a inchiriat 3.000 mp in Platinum

4. Samsung a inchiriat 3.000 mp in PlatinumSamsung Electronics Romania a inchiriat circa 3.000 mp de birouri in cladirea Platinum Business and Convention Center, amplasata pe DN1, in apropiere de Aeroportul Otopeni. Tranzactia a fost intermediata de compania de consultanta imobiliara Colliers, care a reprezentat chiriasul.

In cladirea Platinum, dezvoltata de Willbrook International, mai au sediul compania farmaceutica Pfizer si trustul de presa Realitatea Media.

3. O companie din IT&C si-a extins pana la 12.500 mp birourile din Iride

3. O companie din IT&C si-a extins pana la 12.500 mp birourile din IrideO companie din IT&C, care ocupa 10.000 mp de birouri in complexul Iride Business Park (foto) din Pipera, si-a extins cu inca 2.500 mp suprafata ocupata, prelungindu-si in acelasi timp contractul de inchiriere, potrivit consultantului imobiliar CBRE, care a intermediat tranzactia, nefacand public numele chiriasului.

Unul dintre cei mai mari chiriasi ai complexului Iride Business Park este Orange, care are in Pipera circa 1.070 de angajati din departamentele Customer Service si Technology. [Vezi aici cum arata birourile Orange din Pipera]

2. Oracle a preinchiriat 20.000 mp in Floreasca Park

2. Oracle a preinchiriat 20.000 mp in Floreasca ParkOracle Romania, subsidiara producatorului american de software Oracle Corporation, a preinchiriat circa 20.000 mp in proiectul Floreasca Park, a carui constructie a inceput in luna mai. Tranzactia a fost intermediata de The Advisers/Knight Frank, care a reprezentat proprietarul, Portland Trust.

Oracle isi va consolida birourile in Floreasca-Barbu Vacarescu, pastrand doar spatiul din Nusco Tower si ajungand la circa 27.000 mp inchiriabili. [Citeste si Cum schimba Oracle zona Floreasca-Barbu Vacarescu]

Foto: Nusco Tower si santierul Floreasca Park

1. Raiffeisen Bank se muta in Sky Tower

1. Raiffeisen Bank se muta in Sky TowerRaiffeisen Bank se va muta la sfarsitul acestui an in propria cladire, Sky Tower, unde a inchiriat sapte etaje, precum si in cladirea mai mica, FCC Office. Tranzactia, care a constat in inchirierea unei suprafete totale de 23.000 mp de birouri, a fost intermediata de compania CBRE, care a reprezentat proprietarul.

Cei mai importanti jucatori din piata de consultanta imobiliara sustin ca aceasta a fost o tranzactie directa intre proprietar si chirias, avand in vedere ca sunt companii care fac parte din acelasi grup. Raiffeisen Property a confirmat insa ca agentul de inchiriere a fost CBRE.

Sky Tower (37 de etaje) si FCC Office (6 etaje) au fost dezvoltate de compania Raiffeisen evolution si au fost vandute anul trecut catre Raiffeisen Property Holding International (RPHI), divizia Raiffeisen Bank International AG (RBI) pentru proprietatile comerciale din Austria si din Europa de Est.