Warren Buffett

Warren Buffett"Daca as putea sa cumpar cateva sute de case si as avea posibilitatea sa le administrez, le-as lua imediat", declara intr-un interviu in urma cu cateva luni omul de afaceri american Warren Buffett, sustinand o idee pe care a facut-o publica inca de la inceputul anului: este o perioada buna pentru a cumpara case in SUA.

In aceasta toamna, Buffett a facut si o miscare importanta in ceea ce priveste businessul sau din imobiliare. A intrat intr-un parteneriat cu Brookfield Asset Management, care opereaza brandurile Prudential Real Estate si Real Livinng Real Estate. Prin achizitia unei participatii in aceasta companie, Buffett isi creste cu peste 100% afacerea de brokeraj imobiliar. Noua companie are, ca urmare a partenriatului, afaceri de 72 mld. dolari, in 2011. Noua companie se va numi Berkshire Hathaway HomeServices si va fi o mega franciza de real estate. Franciza va functiona incepand cu a doua parte a anului viitor.

Buffet a mai depus in acest an si o oferta pentru portofoliul de credite ipotecare ale Residential Capital LLC.

Buffett a construit in mai mult de patru decenii grupul Berkshire Hathaway, extins si dezvoltat treptat, prin absorbirea altor companii, intr-unul dintre cele mai mari, profitabile si influente conglomerate financiare si industriale din SUA.

Carlos Slim

Carlos SlimUna din liniile de business ale miliardarului Carlos Slim este si real estate-ul, iar omul de afaceri nu a stat pe bara nici in timpul crizei. De la achizitii de noi active in SUA, la dezvoltari de proiecte in Mexic.

Omul de afaceri declara in 2011 pentru Bloomberg ca imobiliarele sunt unul dintre domeniile in care investeste in Mexic. In 2010, omul de afaceri a cumparat cu 44 mil. dolari o proprietate in Manhattan, iar un an mai tarziu a cumparat o alta proprietate aici, platind cash 15,5 mil. dolari.

Carso, compania imobiliara a familiei Slim a cumparat in 2010 si o cladire de birouri pe Fifth Avenue pentru 140 mil. dolari.

Miliardarul mexican Carlos Slim este fondatorul America Movil, cea mai mare companie de telecomunicatii din America Latina.

Bernard Arnault

Bernard ArnaultBernard Arnault, omul din fruntea gigantului din domeniul luxului, LVMH, este si un impatimit al afacerilor imobiliare pe care le deruleaza prin Group Arnault.

Anul acesta, presa franceza a relatat ca holdingul familiei Arnault se numara printre ofertantii unui portofoliu de proprietati din Paris in valoare de circa 150 mil. euro.

Arnault are si investitii imobiliare in China prin L Real Estate, companie care in 2011 avea in constructie, alaturi de un partener chinez, un proiect imobiliar pe aceasta piata.

Sursa foto: wikipedia.org

Amancio Ortega

Amancio OrtegaAmancio Ortega, fondatorul Inditex, este de asemenea un impatimit al afacerilor imobiliare.

La inceputul anului Pontegadea Inmobiliaria, compania imobiliara detinuta de Ortega a cumparat Torre Picasso, un turn de 157 m din Madrid pentru 400 mil. euro.

Ortega are active imobiliare prin Pontegadea in tari ca Spania, Portugalia, Londra sau SUA. Anul trecut, s-a vorbit de o achizitie a doua proprietati de retail din Londra de catre compania Pontegadea pentru 250 mil. euro. Ortega a mai cumparat 10 proprietati si de la banca Satander pentru 450 mil. euro in urma cu cativa ani.



Larry Ellison

Larry EllisonLarry Ellison, CEO-ul Oracle este descris de presa americana ca un adevarat cumparator in serie de proprietati de lux. In 2011, Ellison a cumparat o casa, chiar langa a lui, pentru 40 mil. dolari, iar anul acesta si-a cumparat o insula in Hawaii, a carei valoare este estimata la 500 mil. dolari, iar in septembrie 2012 a cumparat o casa in Malibu pentru 37 mil. dolari.

In ultimii 3 ani, miliardarul a cheltuit mai mult de 100 de milioane de dolari pentru a cumpara proprietati in zona lacului Tahoe, unde s-a apucat sa dezvolte un proiect rezidential.