Insolventa face noi victime la inceput de 2013

Insolventa face noi victime la inceput de 20132013 a inceput cu noi proiecte care au pierdut lupta cu insolventa, planul de reorganizare al Deva Mall a fost respins, Red Project Nine, firma prin care RED planuia sa dezvolte un centru comercial in Giurgiu a intrat in faliment, iar Grand Arena a intrat in insolventa, procedura in prezent suspendata ca urmare a contestatiei proprietarului. Acestor noi cazuri li se adauga proiecte intrate in faliment in anii trecuti, dar inca nevandute, ca Armonia Braila sau Focsani Plaza.

Problemele nu se vor limita insa doar la aceste proiecte, specialistii asteptandu-se la noi insolvente.

"Vor mai fi cu siguranta insolvente si falimente pe segmentul de centre comerciale. Cele cateva cazuri din trecut nu au reprezentat totalul cazurilor de acest fel, vom mai avea parte de surprize", spune Valentin Ilie, CEO al Coldwell Banker.

De ce ajung mallurile in aceasta situatie? Marius Grigorica, senior business analyst in cadrul departamentului de investitii al DTZ Echinox spune ca exista in general un cumul de factori care determina performanta nesatisfacatoare si chiar falimentul centrelor comerciale. Printre acesti factori se numara locatia nepotrivita, lipsa de experienta a dezvoltatorului in sectorul de retail, un concept si un mix de chiriasi neadecvat zonei respective precum si concurenta din partea unor centre comerciale, dezvoltate ulterior.

"Era de asteptat sa apara astfel de cazuri de faliment si nu este exclus sa mai apara si altele pe langa cele deja anuntate", spune Grigorica

O data cu inmultirea cazurilor de acest tip creste si oferte de astfel de active din piata. Chiar daca majoritatea proiectelor de centre comerciale din insolventa au ca active doar terenuri, constructia viitoarelor malluri de zeci sau sute de mil. euro nedemarand niciodata, unele au active in constructie sau chiar finalizate. Exista, insa, interes pentru astfel de achizitii?

"Interes din partea investitorilor exista. Fiecare caz este evaluat in parte in functie de elementele sale specifice. Pot fi centre comerciale care genereaza venituri insa dezvoltarea sa se fi produs pe un moment de varf al pietei, estimandu-se venituri mai mari. Aceste centre comerciale produc dar poate dezvoltatorul nu isi pot acoperi ratele. Ele vor prezenta insa interes pentru un investitor. Mai conteaza si piata de desfacere din zona, aportul pe care noul proprietar ar trebui sa il aduca si o serie intreaga de alti factori", a completat Valentin Ilie.

Hipermarketurile, interesate de fostele proiecte de malluri

"Cu siguranta, anumite centre comerciale aflate in faliment atrag interesul unor investitori care urmaresc sa faca achizitia cu un discount semnificativ din partea bancilor creditoare. Daca bancile isi asuma marcarea unei pierderi, centrul comercial respectiv ar putea fi achizitionat la pretul potrivit si apoi supus unui amplu proces de reconversie, astfel incat sa fie adecvat locatiei in care se afla", spune Grigorica, care a mentionat ca pentru astfel de active "se observa un interes si din partea hipermarket-urilor care urmaresc achizitia unor astfel de centre comerciale atat ca investitie cat si pentru a-si securiza locatii pentru magazinele proprii, la un cost atractiv".

De altfel, operatorii de big boxuri au fost extrem de activi pe piata in ultima perioada. Anul trecut, Auchan a cumparat proiectul de retail Coresi Brasov, iar in acest an, Dedeman a preluat de la GTC un teren din Galati, pe care dezvoltatorul ar fi urmat sa construiasca un mall. Niciuna din tranzactii nu a fost efectuata in cadrul unor proceduri de insolventa sau executare silita, insa arata apetitul retailerilor mari fata de astfel de investitii.



Proiectul Armonia Giurgiu, in faliment

Proiectul Armonia Giurgiu, in falimentIn ianuarie 2013, Tribunalul Bucuresti a declansat falimentul companiei Red Project Nine, firma prin care Red Capital Management dorea sa dezvolte un centru comercial in Giurgiu.

Proiectul din Giurgiu, care nu a fost demarat, este al doilea proiect al Red, aflat in faliment, dupa Armonia Braila, care insa, este finalizat integral si chiar a functionat cateva luni, pana sa se inchida ca urmare a performantelor slabe in 2009.

Armonia Braila, investitie de 45 milioane de euro, a fost inchis in vara anului 2009, iar firma Red Project Three, dezvoltatorul proiectului, a intrat in faliment. Centrul comercial a fost scos la vanzare prin licitatie publica la un pret de 25 mil. euro in primavara lui 2012, iar mai apoi administratorul judiciar a schimbat strategia de valorificare, trecand la vanzarea prin negociere directa.

Nici negocierea directa nu a dat roade, pana in prezent niciun investitor nu si-a manifestat interesul fata de centrul comercial Armonia Braila.



Deva Mall

Deva MallSi centrul comercial Deva Mall se indreapta spre faliment, dupa ce creditorii au respins planul de reorganizare propus de debitoare.

Judecatorul sindic urmeaza sa se pronunte cu privire la intrarea in faliment a centrului comercial din Deva, aflat in prezent in insolventa. De obicei, respingerea planului de reorganizare a unei societati aflate in insolventa este urmata de pronuntarea falimentului companiei.

Grand Arena

Grand ArenaCentrul comercial Grand Arena din Capitala a intrat in insolventa la finalul lui 2012, procedura a fost insa suspendata, ca urmare a unei contestatii a debitoarei.


Firmele Arcon Constructions, Climatehnic si CZ&C au obtinut in 20 decembrie 2012 o decizie din partea Tribunalului Bucuresti de deschiderii a procedurii insolventei, iar administrator judiciar a fost desemnat Lider Lichidare si Reorganizare.

Focsani Plaza

Focsani PlazaAnul acesta au inceput si licitatiile pentru centrul comercial Focsani Plaza, inca nefinalizat. Proiectul a fost scos la vanzare de administratorul judiciar RVA Insolvency, insa pana in prezent potentialii cumparatori nu s-au imbulzit. Pretul centrului comercial, aflat in constructie este de circa 1,6 mil. euro, fara TVA. Administratorul judiciar organizeaza din 10 ianuarie licitatii saptamanele pentru activele Omnium Invest, compania care detine proiectul.

Pe langa mall, din portofoliul firmei care detine mallul mai sunt scoase la vanzare un spatiu comercial (supermarket) si un teren de aproape 30.000 mp pentru 2,5 mil. euro fara TVA si un alt teren de aproape 8.000 mp penru un pret de peste 340.000 euro.

Un 2012 cu executari silite

Un 2012 cu executari siliteUltimele saptamani din 2012 si inceputul lui 2013 reprezinta o continuare a surprizelor incepute anul trecut in domeniul insolventelor si executarilor silite din domeniu.

Astfel, 2012 a marcat scoaterea la vanzare prin executare silita a Cocor si Liberty Center.

Liberty Center s-a vandut pentru 60 mil. euro catre un cumparatori "anonim". Cumparatorul Liberty Center este compania Rosequeens Properties. Firma are ca actionar o societate din Cipru, iar administrator este Ciprian Chiorean, legal manager la Bank of Cyprus.

In cazul Cocor, executarea silita a fost suspendata, fiind contestata in instanta.

BCR a scos anul trecut la vanzare prin executare silita magazinul Cocor din Capitala, la un pret de circa 135 mil. euro. Procedura de executare silita a fost suspendata, executarea fiind contestata in instanta.