Pericol mai mare in caz de cutremur

Pericol mai mare in caz de cutremurActualele constructii de locuinte sunt realizate conform tuturor normelor de rezistenta si stabilitate adoptate dupa anul 1977 si au structuri menite sa reziste si la cutremure foarte puternice, cu magnitudini de 8° pe scara Richter, fara a suferi avarii majore. Constructiile noi de calitate au structuri realizate complet din beton armat si fundatii de tip radier. Se pot produce fisuri, dar un potential pericol sta mai degraba in obiectele de mobilier care se pot rasturna in timpul unui cutremur astfel ca fiecare locatar ar trebui sa fie atent la acest aspect, indiferent de etajul la care se afla.

In plus, daca structura cladirii este major afectata in timpul unui cutremur, etajul la care se afla locuinta nu va face nicio diferenta, indiferent daca acesta este 1 sau 13.

Foto: Evocasa Armonia

Avariile periodice ale lifturilor

Avariile periodice ale lifturilorDaca defectiunea liftului se intinde pe o perioada mai lunga de timp in cazul blocurilor vechi, ceea ce poate deveni o corvoada pentru locatari, acest lucru nu mai este valabil si pentru locuintele noi. Cele mai multe dintre cladirile noi sunt dotate cu generator astfel ca, in cazul unei avarii in furnizarea cu energie electrica, ascensorul duce persoanele aflate in lift la parter, iar usile se deschid automat, neexistand riscul de a ramane blocate.

Blocurile noi de apartamente sunt dotate, de obicei, cu mai multe lifturi astfel ca posibilitatea ca acestea sa se defecteze simultan este minima. Ascensoarele din aceste cladiri sunt permanent supuse reviziilor astfel incat, chiar si in caz de defectiune, acestea sunt remediate in cel mai scurt timp, spun oficialii dezvoltatorului imobiliar Adama, care are un portofoliu de peste 1.600 de apartamente.

Probleme cu utilitatile

Probleme cu utilitatilePersoanele care locuiesc la etajele superioare in blocurile vechi se plang frecvent de timpul indelungat pe care il au de asteptat pana ajunge apa calda la etajul lor, dar si de lipsa caldurii din apartamente. Nu este insa cazul apartamentelor din cladirile nou construite. In acest caz, instalatiile noi pentru apa si caldura reduc considerabil timpul de asteptare, iar cele mai multe dintre ele sunt dotate cu centrala proprie, fie a blocului, fie de apartament. In ceea ce priveste presiunea apei, spre deosebire de blocurile vechi, cele noi sunt prevazute cu statii de pompare (hidrofoare) pentru a preintampina orice fel de problema din acest punct de vedere.

Pierderea caldurii din apartament prin peretii exteriori nu mai este nici ea valabila intrucat constructiile noi sunt izolate termic.


Infiltratii din cauza apei de pe acoperisul ultimului etaj

Infiltratii din cauza apei de pe acoperisul ultimului etajProducerea de infiltratii din cauza apelor pluviale stranse pe plafon este un alt risc la care sunt supuse doar apartamentele aflate in blocurile vechi, locatarii fiind nevoiti in aceste cazuri sa efectueze reparatii ulterioare atat in interiorul locuintei, cat si la plafon.

In cazul ansamblurilor de locuinte noi, de calitate, inginerii constructori au prevazut sisteme speciale care sa reduca acest risc. Plafoanele sunt proiectate atent luand in calcul in primul rand acest pericol, apele pluviale de pe acoperis si de pe terase sunt colectate, evacuate prin sifoane de pardoseala, dirijate catre instalatiile interioare si, ulterior, catre reteaua de canalizare a orasului.


Departe de spatiul verde

Departe de spatiul verdeDorinta multor locatari de bloc care viseaza la propriul spatiu verde amenajat conform preferintelor personale este acum indeplinita si la etajele superioare ale blocurilor noi. Desi la distanta mare fata de sol, acestia beneficiaza acum de balcoane si terase spatioase unde pot avea propriul colt de natura, un balansoar confortabil, dar si o priveliste de la inaltime asupra orasului.

Cum punctele slabe ale locuintelor de la etajele superioare din blocurile vechi nu se mai aplica in cazul celor mai multe dintre cladirile noi, cei interesati sa se mute la inaltime nu ar trebui sa uite si de alte avantaje de care pot beneficia: au o priveliste unica de care se pot bucura in fiecare zi, propria terasa spatioasa ce le asigura linistea si intimitatea, un aer mai curat, la distanta de gazele de esapament si de zgomotul orasului, precum si lipsa vecinilor de la etajul superior.

Foto: Evocasa Armonia