1 / 5

Ce costuri de administrare si intretinere sunt si cum se poate infiinta asociatia de proprietari?

Infiintarea unei Asociatii presupune minim 3 membri care sa faca parte din comitetul executiv si majoritate privind acordul de infiintare. In cazul in care aceste criterii sunt indeplinite se poate infiinta Asociatia si deciziile privind costurile si serviciile necesare proiectului vor fi la latitudinea Asociatiei si nu numai in mainile dezvoltatorului.


Costurile de intretinere difera foarte mult de la un proiect la altul, in functie de sistemele si instalatiile imobilului precum si de serviciile contractate de dezvoltator sau de catre Asociatia de proprietari. Un serviciu de paza sau unul de gradinarit reprezinta costuri cu care vechile cladiri de apartamente nu le aveau. Ridicarea gunoiului menajer - in anumite sectoare sau judete este gratuit, in altele se plateste individual. Modalitatea de repartizare a costurilor comune poate reprezenta un cost suplimentar , exista amsambluri in care costurile sunt impartite doar intre locatarii care locuiesc efectiv, astfel ca un grad scazut de ocupare poate genera niste costuri ridicate. In vechile Asociatii se plateste un administrator - de obicei o persoana iesita la pensie cu un salariu minim pe economie, o femeie de serviciu care in general este platita la negru. Un ansamblu nou cu instalatii noi si automatizate are nevoie de servicii tehnice de mentenanta prestate de persoane specialziate si autorizate, RSVTI, lifturile noi sunt toate lifturi care au costuri mult mai ridicate decat vechile custi comuniste. Avantajele unor astfel de servicii contractate cu firme de specialitate sunt nenumarate si reprezinta un real avantaj mai ales prin prisma garantiilor care pot fi oferite de astfel de firme in cazul unor evenimente neplacute si neprevazute, spune Elena Tsaliocoglu, customer service manager in cadrul Adama


Varianta in care exista si asociatie si mai sunt si alte costuri de administrare pare putin cam ciudata dar ar trebui sa verificati in primul rand daca Asociatia a preluat TOATA partea de administrare de la dezvoltator, daca nu cumva exista un acord intre asociatie si dezvoltator pentru prestarea anumitor servicii. Refuzul unei dezvoltator de a preda TOT imobilul asociatia de proprietari poate fi atacat cu argumente legale.

Inapoi la articol

Setari Cookie-uri